『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
嘩!DHL$9x正常$4xx起錶喎!

不如叫佢分享下點解咁平!佢上嚟做代寄收兩舊一位,相信可以做呢度七成生意!
果欄係咪就咁blank左就得
大陸出世我諗最緊要係張BDTC歸化紙,不過無嘅話咪寫信解釋返
千祈唔好!死硬!

你睇咗doc未?照填佢自己工作啦,有人話做地盤都照批!
父母文件次要嘅,最緊要自己本舊證!

英國人其實好勤力
冇俾老豆老母出世紙。但係俾咗佢地本CI同BNO副本佢代替。
我地以為係佢LIST上面專業工種先填落去其他工唔洗填
職業填學生都照批
遲來先上岸
有舊證/身份證其實都check到嘅,耐啲咁解囉
因為我朋友既男朋友係dhl入面做,
可能有員工價掛
佢叫我要寄可以搵佢幫手
唔填會彈,因為佢哋抽查就係寄去副署人工作地址!國籍行先職業行後,當然遇嚴謹嘅PE可以叫人補副署。
彈得最多就係學生!呢樣係呢度統計上最高危。唉!
咁你一定要佢幫手啦,speed post 都$245起錶,DHL有人俾$600幾仲話抵!最緊要安心嘛!
唉!其實父母出世紙係用嚟證明繼承國籍,bno完全唔係繼承問題,只係續證!父母其他身分證明根本唔能夠取代出世紙個用途之餘,亦暴露太多個人私隱!佢要乜俾乜,交唔到就寫信解釋,其他唔需要俾佢哋!
我上星期六寄DHL$505 尋日到咗 簽收埋 等緊佢個網update 狀況
我寄空郵掛號 $150都覺得好貴
原來就咁空郵都貴到咁我仲諗住唔好煩個同事
比我想像中快同方便 但平時訂野寄返嚟香港就勁慢 不過真係幾貴
如果有舊個本寄過去應該無咁煩?
我朋友佢都係無父母出世紙,就咁交佢地身份證同護照。
信都無寫都批左

我諗最主要都係證明到申請人係舊護照持有人
我身邊既 剩係寄自己既資料 老豆老母任何資料既副本都冇寄過去 照成功
老實 自己申請自己既BNO 有埋舊果本 兩老Who's Care
正解!因為舊證背後,一切個人資料同父母應有資料早已存案!不過當年資料應該無全面電子化放入現系統,畢竟20幾年前嘅資料。正常應該領事館續證時更新晒落系統,可惜太少人續,現系統絕對唔update!佢哋應該亦費事再搵舊資料,所以一本舊證已代表大部分需要資料,當然系統歸類首次首請,就要求提供正常首次申請要求文件,有交咪順便掃描入檔。至於lost case要取消舊證,要搵返當年資料出嚟再入系統,所以變相唔洗交咁多文件。
你寄咗乜去?咁重?無謂嘢唔需要喎!變面印上下兩個影像,前後夾埋四個㗎喎!我自己寄兩份一封空郵掛號,$56.5之嘛!又唔使雙掛號,五個工作天到咗!不過依家做唔到咁快了!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞