『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
A

B

我屌佢老母 救命啊!

我就幫咗兩個屋企人去申請BNO
叫佢A 同B先

11月頭申請 到11月中佢就叫要副簽
咁A同B就將佢地嘅副簽放喺同一個信封同一時間寄
(而佢地個副簽係分別都有一個公文袋入住 各自公文袋面都係有寫返全名加reference no.
然後再用一個大信封入住果兩個公文袋 而大公文袋出面有寫返A同B嘅ref no.)

去到12月頭 A收到自己剪左角嘅舊BNO
12月中 A收到email話如果12月25日未再唔寄個副簽去就Cancel佢
但12月頭 B個進展已經係supporting document received 而上星期英國果面有打比個副簽人確認

咁姐係副簽個信封係無問題寄到去亦都收到
但點撚解A果份話收唔到
依加寄咗兩個email去問A果份
一個回覆都無 想死

我依加可以點 搞咗3個月啦屌
不過唔好睇少歐洲郵局揦西程度
我之前丹麥寄post card 返香港 最後送咗去馬交先再去香港
(post card 上面多左「澳門郵政交換中心」同 "Missent to Macau" 兩個印)
仲有收銀行信成張提款卡寄失
同埋收空郵掛號派遞失敗完全冇通知
要我過幾日去郵局攞Amazon 啲野嗰陣 郵局職員先話你有份野幾日都冇拎

以上全部一年內發生
回佢EMAIL話副署寄到去亦都簽收咗
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

而家美帝要求強国簽左第二階段先撤關稅
所以強国一定要被迫情況下同美帝簽協議
香港要搭順風車

另外, 所羅門聯署:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/beijing-2022-winter-olympics-corporate-sponsors-dont-deserve-tax-benefits-so-dont-help-them-fund-ccp-propaganda-again
我有㗎 但無回覆 好撚戇鳩
Webchat 或電郵佢,話佢知佢哋簽收咗,煩爆佢,唔得就問e-copy收唔收,收就再電郵俾佢!
其實公務員做嘢,上心程度就心照啦。就算入去時有火,繼續做落去好多得過且過㗎喇。但唔代表啲嘢會無咗囉!老實講失件率係幾個巴仙!呢個係我以前工作經歷,每年寄幾千封信世界各地,支付各國帳單嘅統計嚟。老實講郵差工作有參差,但實際講基本寄信服務,都做到嘅,但你話做得好,每個人把尺唔同,但有啲位係成日衰嘅,呢個真係事實嚟!香港郵政相對上叫好了,基本上都做到快夾準。

當然慢件總有原因,經過唔同人嘅手,去咗唔應該去嘅地方,最終都能去到收件人手上,已算唔錯,尤其是外國寄返嚟,寫Hong Kong已經令件事簡單了,但一個唔覺加埋China呢.......所以郵政服務,心態同要求放低少少,會好過啲嘅。

派件嘅郵差,其實全世界一樣,係指定人派,掛號同平時派嘅係另一個但都指定嘅!即係話係可以投訴,唔同嗰啲唔帶委任證或乜嘢行動乜Q卡嘅object!
有得webchat㗎?介唔介意話我知喺邊?真係即時對話?

DHL又話HMPO recall左我份件,無件會派俾我,叫我問番HMPO

HMPO又覆番我email話有其中一份件20/1送到,而另外一份佢冇資料,話兩份件係喺唔同地點寄出,我想問係咪正常?一邊話有,一邊話無,我而家都唔知點
Please note we cannot accept photocopied documents and we can only accept laminated documents where the lamination was completed by the issuing authority as a matter of routine.

想問下laminated documents的意思係咩?
正常到正常!俾啲耐心等,通常一星期左右再寄,呢段期間問兩邊都無人俾到肯定答案你!放心啦,你唔係第一個,亦唔會係最後一個。You’re not alone!
過咗膠嘅證件會即時失效!例如出世紙過咗膠唔再有效,唔可以用作證件。以前年代身份證係官方過膠嘅,咁就你問題!上面講緊寄去嘅正本唔可以過咗膠囉。
其實有無人知究竟係咩原因?寄完又recall,dhl hotline D人又係話成日都有呢種情況,奇奇怪怪咁,搵黎搞
咁就無問題
佢哋印名簡寫,如S Chan!正常國際件唔可以寄出,彈回改全寫再寄!doc有寫㗎!
doc寫話錯名,我見到得我英文名頭嗰個字母同個稱謂變左MRS都有少少覺得唔係咁對路
唔該晒你呀所記巴打,你解答左我好多問題
睇dhl個tracking
個目的地係"LONDON - HEATHROW - HONG KONG - UK"
佢唔彈返去HMPO更加要驚
多睇doc保平安
如果有鋼印〔凹凸印〕的文件『出世紙、結婚證書等』,經過膠﹙laminated﹚或鋼印〔凹凸印〕變平後不再具有法律效力。
寄完先發覺唔記得印副簽嘅passport photocopy希望唔洗我補返啦
英/愛護照唔使喎
副簽個位揸bno咋又要耐啲先搞得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞