『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
純粹岀個post等大家知道有呢個案例
都叫告一段落
本新BNO就未破處
想搞埋美國visa
正常case (first passport,97前申請,要副簽)
2號 documents received
9號 printed and sent
我網上UP張相D頭髮出左界 UP幾次佢都自己CUT成咁
希望收到仲係紅色嘅bno
等緊approve
咩原因
總之佢會CUT到你眼耳口鼻齊晒就得架
髮型隨時轉佢唔CUT到你光頭都OK啦~
自己睇落冇咁HAPPY咁解
巴打應該講緊我
成本特衰唔撚見左

update 一下
中間收過email話無收到我本特衰
並要求我報失,重新申請特衰,然後再影印寄去uk
然後我唔憤氣回返email 重申返我100%肯定有寄特衰比佢,而且聲明我無意慾申請特衰

跟著,無人再覆過我email

如是者我每3,4日就webchat 下條友。
追問下搵唔搵到我本特衰。

終於!佢approve左我本BNO

但佢始終無話我知佢搵唔搵到我本特衰
嘩恭喜!你都好爆!睇吓返文件返到啲咩,就知道佢哋會唔會搵返本特衰了。等你報告。

想請問下係咪出世紙有呢個字加上身分證簽發日期係02-97 同埋97年前出世 中左呢3個條件就有機會有BNO 麻煩哂
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
中 - 1997年7月1日前未滿11歲
中 - 身份證上首次簽發日期為(06-97)或之前*
中 - 香港出世而且出世紙寫有'Established'

申請SAR會快過REPORT LOST
我印象中係要97前申請/擁有BNO過先可以renew,如果你無曾經申請過,就算97前出世都唔可以而家新申請。

有錯請指教
可能有人幫佢申請咗又唔比佢知有BNO
原來係咁架?
我有個同事85年香港出世,佢父母本身無擁BNO,亦無幫佢攞,咁佢仲攞唔攞到?

唔係要97前申請/擁有過,或者父母BNO上include child有佢名先得既咩?
btw 我本BNO 7/1英國收到,個零鐘後就轉左批核緊,到而家都仲係批核緊 好心急想快d approved
身份證大法係查你97前是否合資格申請BNO
85年香港出世最多中兩點
身份證上首次簽發日期細過11歲
唔死心可以SAR問吓
我想問一問空郵掛號寄去要大約幾耐?
因為寄咗一個星期,但郵局show個status仲係”已交付運輸公司/出發前往目的地” 之後再冇update過
去royal mail track就show “item leaving overseas”
請問掛號寄係咪都要2個星期左右?
我4號寄 9號delivered
因為太多人申請bno,所以郵政頂唔住,你預兩個星期左右,有時慢起上嚟,三四星期都有,連speed post都有影響!不過仍然係失件少慢件多,俾啲耐性。
我3號寄,今日都冇update
你呢單慘案,當期時個個上嚟嘅都相當同情同關心,後來你批之前潛咗一陣,都有巴絲提過唔知你點情況,終於到你批咗,大家都好高興。

其實最終你都收返晒所以嘢,叫做happy ending了。係中間要補返文件報失bno,特衰如補過就要俾錢搞過咁,用多咗時間,嚇到心肝無晒!依家你真係唔使再掉眼淚啦。

希望有一日揸bno去美國都唔使簽證。
可能佢卡住左 等多幾日無再問問 寄時個人話大約兩星期
我9號received 但依家仲未開始process 都係要等
希望唔好寄失

我都等左成個星期佢先轉
放心啦,之前絕大部份同你相同諗法嘅,已經到咗hmpo處理中,好多都成功收到bno添!寄郵局個風險就係咁,所以速遞公司貴咁多總有原因嘅,使命必達喎!
其實唔急 等下無咩所謂 但就成日心掛掛咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞