『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
幫屋企人申請,共有2個申請
一齊寄去,今日終於批左一個,另一個重等緊批。
原來一齊寄都未必同一時間批。
我自己係bno,2012年仲可以係領事館搞個事續
但幫今日朋友續遇到少少問題
依家咪轉哂大家網上填表既,佢個本90年代前期簽發
剪左角,但肯定冇再新一本,應該係細個時搞特衰d友剪左
上網填完表揀damage,形容埋
佢話呢隻case要揀apply new passport 處理
要6星期,請問係咪正常

前後一個月 得左
想同各位巴絲分享下我既case
唔知自己有冇bno 用身份證大法 報失 拎左ref no
之後正式apply 有兩點我覺得自己好可能被reject:
1. 身邊冇人有bno所以冇副簽 寫左信解釋
2. 十二歲拎身份證嗰陣加左英文名 冇宣誓冇任何文件證明
因為呢兩點所以寄左好多好多證明到我身份既野
政府信 公司信 staff card 等等

到左一月頭 收到email叫我補住址證明正本(本身寄左副本)
之後因為得一張紙 廢時晒錢 所以寄空郵掛號過去
心諗反正lost case等佢process閒閒地應該都兩三個月 所以no rush 慢慢寄
今朝track物流明明先啱啱到英國
今晚就收到sms話approve了
佢地好似一收到件就幫我處理左先咁

我覺得我既case都幾值得參考
因為最重要嗰幾樣野我都俾唔到佢 eg 舊bno 副簽 仲要改過名
完全估唔到咁突然就approve左 呢排是咪有啲鬆手

希望趕得切二月去旅行有得用啦
最後要多謝各位巴絲 你地既資訊真係幫左我好多
正常,過期太耐全部歸入首次申請。
證明佢郵費無問題,平郵係要時間喎,係無法知道個狀態去到邊囉,呢樣都無辦法,唯有錯有錯着囉。依家郵局捉得緊,郵費不足又有回郵地址,實叫加錢!貨櫃運輸現今好先進,郵件等齊排期上船,到達指定港口落貨,我估仲應該去歐洲某港口集中處理先,再陸路分去唔同國家,入到英國再分落去,咁轉折時間長就一定了,而且優先次序一定後面,郵局預算時間兩個月,咁佢都未夠,如果入口之後過海關通關,仲要入埋國際郵件中心同空郵一齊處理,咁成件事就一定唔會快了!

都係嗰句囉,咩方法寄嘢,失件率好低嘅,如果寄件失一半以上,全世界郵局執晒了!而且又唔係寄第三世界國家,平郵個風險係慢,唔好諗住一定唔見囉,續證申請如果全部寄副本,係本舊bno危險啫,都仲可以報失,唔使死人嘅,唔寄都寄咗咯,俾返啲信心佢啦!
早兩日應英國要求,scan返我張bc registration cert畀佢睇,好,我就底面都scan晒

今晚三更半夜英國覆我:
sorry印錯護照,寄返本護照、bc cert來英國office啦,記得寫隨信cover note說明返個情況,攝埋郵費收條refund郵費喎

聽朝早啲起身去郵局先

到現時為止,英國處理email查詢比我想像中爽快,我唔使鏟佢
好過web chat條友又寸,又一味叫我打電話
差咁遠,我到而家都係無消息
DHL通知HMPO要收番份件,話係行政原因
但Customer staff話呢啲問題好常見
既然俾返郵費,何不dhl?
係,呢度每星期總有幾單,已入FAQ同doc!都話常睇doc保平安!
DHL嗰度show左我個稱謂”MRS” ,唔知關唔關呢個事我睇番doc都係話錯名
我同你既文件情況基本上一樣
我換成人id時都加左英文名,又係冇比宣誓紙,淨係寫咗封信解釋,住址證明我都係俾咗副本,仲要係宏利mpf既信黎, 但好好彩嘅係佢冇叫我補番正本俾佢,一星期就approve左我
但我係有舊證同有副簽

身份證大法成功,仲好快搞掂添
一search原來DHL中心好唔就腳
新界東
郵局隔離邨就有,DHL要搭兩個站黨鐵,又唔知閘內定閘外
唔係市區,速遞公司係少啲收件中心,通常商業區先多啲,你預閘外居多!如果附近無fedex/ups/tnt等,咪寄speed post囉,仲可以碌卡添。

過期19年 BB相 完整BNO
有副簽
交咗嘅文件:
1.數碼相 from 影相鋪
2.出世紙 彩色影印
3.身份證 彩色影印
4.廁板全本 彩色影印
5.住址證明 銀行+政府 彩色影印
6.副簽 護照資料頁、連封面封底彩色影印副本
7.夾多兩張實體相
寄speedpost $225 + Padded Env.05 $11
前日收齊 兩件DHL 相隔兩日 放智能櫃
除咗舊BNO 無寄正本

多謝所有前人嘅努力 Docs好清楚

P.S. 睇完Docs先問問題啦仆街
滿心歡喜今日收到DHL 嘅件
DOC洗唔洗再多啲圖呢
分開兩個
我知道呀
以為係寄BNO 先
有留意個信封的話會發現
舊文件個信封係HMPO
新BNO個信封係HOME OFFICE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞