『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
唔好意思,我想問一問...... 我已經收到message
新BNO同舊BNO+文件會喺七日內寄到比我,我想問DHL嗰邊係咪會自己contact我?定係我要自己去問?
最撚仆街係衛奕信,奶共奶到雪雪聲
無人會聯絡你,只有短訊通知,有咩要改可打熱線聯繫。
無聊一問

假設大英帝國解體,大家會想做邊度人?

蘇格蘭、英格蘭定愛爾蘭?
你意思係DHL會短訊通知我?定係我要自己聯絡DHL?
愛爾蘭
d五毛全面進場
然後改用火車頭?
成功申請
我都講得好清楚,再有唔明睇FAQ睇doc,仲有,你係俾咗錢由dhl寄兩份件返嚟,所以你可以隨時問返dhl所有有關你份件嘅問題,佢哋好樂意解決你嘅疑問,因為已經包咗落速遞費內!當然,如果收到dhl短訊,有兩份件嘅號碼,更加方便同佢溝通查核份件嘅情況添。
我就係等緊個號碼for隨時check住兩份件既狀態,唔該哂巴打
其實首先要清楚bno身份究竟係乜,一直以嚟所謂平權係乜先!依家係就係當香港人係British NO囉!所以點解要平權?咪就係有乜事當返做英國公民囉,而唔係依家乜都唔係,成個國籍無任何公民字眼,即係乜等公民都無!根據聯合聲明喺香港,我哋唔係英國人!

講平權都一早話路途遙遠,有心嘅Day 1俾咗我哋,使鬼揸住一本旅行證件咁簡單?不過既然佢都提供返英籍人士應有服務,對比特衰有事,面對嗰班剩識買奶粉嘅外交人員,事頭婆手下都仲有啲質素,收錢提供對等服務,有事時亦有給予國民嘅人道服務。仲有手足有乜事,出走去歐盟申請做難民,仲有一線生機!

日不落帝國已非當年一流大國,今日仲要面到搞脫歐,其實揸bno都係搭緊沉船!不過作為事頭婆留俾香港人嘅最後禮物,要唔要承唔承認自己係帝國子民,自己決定。起碼一個事實,無其他外國護照,我哋仲可以揀bno或特衰,但97後出生嘅就乜都無得揀!如有公民權,佢哋仲會唔會咁易決定報警?

英國佬係咩人,其實多多無好人,歷史自己睇返,不過97前確實留咗一啲良好制度落嚟,而且改善咗統治手法,佢對比葡國就知佢高明!當年喺香港搵水,係俾香港人大家一齊搵,唔同依家係黨食埋你條水!今日英國淪落到奶共,自然有報應,歷史亦終會留下印記!
我反而希望英聯邦國家出手相助先
感激各位巴打
我send email去都叫做有人跟進嘅,佢叫我scan張registration cert畀佢望望
之前咪寄過正本囉

我覆email順手跟返所記巴嘅講法,同英國話當初online申請冇得揀國籍
我拎返應有嘅bc(?)之前,會keep住煩英國㗎喇
有咩再上來講

我兩老淨係話張bc cert等於居英權,其實全家都係一知半解
上來問吓先知應該揸bc護照
各位嘅分享真係造福大家
日落國幾時比美國滅國
Is this name on your naturalisation or registration certificate?
Yes
No, my name has changed

佢個意思即係點?
我上面新資料入左新名
下面揀YES OR NO?
因為我改左名
BNO 個名同宜家個身分證 PASSPORT 都唔同名
游水上九州
(夠500個推我開Live游俾大家睇)
你有naturalisation or registration certificate?
有無巴打收到DHL msg話寄緊嚟?
我今日收到msg 隔咗陣再check話
Returned to shipper
早前幫老媽子續,已經到港,
等今朝送上門 。

你呢個彈鐘,試下 weBchat 問點解,
睇下係唔係印錯嘢。

其實係咪好少收到果邊電話?
早日果邊收到文件,琴晚發覺收到個UK嘅Miss call,但查一查又唔係果邊嘅Office電話
睇faq啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞