『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
Btw 越南峴港BNO 一切順利 完全冇問題
但佢點知係final destination?
都可以假設係香港轉機去第二個地方
咁多人用BNO都有問題?
記得九七前其實好順利
睇你成個reservation
坐LCC單程單程咁買第一程checkin嗰陣都會叫你show回程機票啦
應該下年2月有
因為1.31正式 brexit
其實有冇話咩情況下先要問呢

試過長崎返香港,用 BNO 出境好順利乜都冇問過
地勤要確保你有final destination嘅有效逗留權利先會出bordingpass
用英國護照嘅話地勤會懷疑你係咪有逗留權利
所以要你出示第二證件,即係身份證

雖然呢啲嘢一睇observation就會知
但佢點知係final destination?
都可以假設係香港轉機去第二個地方
睇你成個reservation
坐LCC單程單程咁買第一程checkin嗰陣都會叫你show回程機票啦
只要佢確認到你有你要搭嗰程飛機嘅booking最後到達地點嘅合法居留權利(例如香港嘅PR)就會出bording pass
之後嘅行程已經唔關佢事

除非例如你同一個booking仲有另外一程香港去大南
咁佢如果同一時間出2張bording pass嘅話咪睇埋你有冇approval letter囉
或者直接踢走個波叫你返到香港再去轉機櫃枱搞
無關係,之前有人問過,存貨仲有大把!當然唔排除波叔先出幾本做勢!而且有報道話出藍色時唔係即時轉晒,而係分啲直到酒紅色無晒為止!究竟係點,到時實大事宣傳,無需擔心波叔會收收埋埋!
唉 真係好柒煩
懶係醒咁寄左本Hk passport 正本過去
無寄到copy

而家uk話無收到我本passport,要我申請過本HK passport 再寄影印本去uk

屌 好想死
本HK passport留低左我十年既腳毛㗎..屌

利申 我100%肯定我有寄我本Hk passport 比佢

有無高人可以指定一下
BNO 係維也納入境 要拎本BNO 問上司
係布達佩斯直頭困難 每個位都要問拎HKID
X2,最近用BNO去大阪冇問,出境變成自助出境冇印蓋
佢話無收,你奈佢唔何!以前無咗皇冠頭證書,有人無咗父母大陸本結婚證書添!特衰無咗都係首次!既然咁重要,做乜寄正本?佢話明寄副本喎!寄任何正本有風險,後果要自負!

你webchat 或電郵佢哋,叫佢哋搵清楚,同埋話俾佢哋知本護照好重要!但你預搵返嘅機會極細!做好準備補領過,祝你好運!
有貼紙就得喇
歐洲成日話英國護照唔洗印
到出境就比人問
除咗本舊BNO係用正本之外
其他野都盡量比副本就算啦
做咩咁睇唔開
9月去東京都係,得入無出
成本BNO最多就係菲律賓印
明明日韓台都去得多過佢
岩岩11/12 Zurich 用BNO入境用人手(All passport lane)無問題
一分鐘內搞掂
淨係問左會去邊同stay幾耐
其實所有文件,寫返pex no,或者貼告示貼上有pex no,或會減少遺失機會!一日成56千個申請,拆信一個唔該混亂咗,從此份文件石沉大海!正本風險高!
完全無諗到要每份都寫返pex no
希望唔會唔見啦
當你上嚟呢度見識多,就知道嗰邊做嘢有幾俹簁!而當知道佢哋每日處理個量,就必須做好保障自己嘅措施,以免有所閃失!文件邊啲對自己重要,邊啲唔見唔緊要,要有所分別!有啲嘢無咗就遺憾一生嘅,要好小心處理!
前幾日終於續左,過期18年
而家執緊文件準備聽日去寄
但我有一個問題......我18歲時換成人身分證加咗個英文名(之後所有證件等都自動加晒)
而我本舊BNO係冇嘅,咁我使唔使去民政署宣誓?
定係我就咁俾出世紙佢就已經證明到?
有冇睇doc
有睇,無講話要
我係驚要我補文件延誤左個進度,所以上黎問吓巴打絲打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞