『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
隨便 我都做左好耐功課可能都睇漏唔識如果on9左就唔洗理我
Bno咪英國護照嚟囉!多睇doc保平安。
話時話
BNO免簽國張list邊度搵到 唔覺有offical detail
定係同所有uk passport一樣咖?
1. 免簽證可以睇Timatic, 官方有travel advice ,雖然本身有提所有英國護照嘅簽證資訊,但係就戴哂頭盔話係畀BC睇,其他英籍嘅睇咗佢哋講錯嘅資料可能唔揹飛,所以你當參考好啦

2. 唔一樣,例如日本 得BC 同 BNO免簽,越南就只畀BC免簽咁
係咪要比錢subscribe
唔明點解bno唔整個網講下
wiki都有個list,你當係reference,唔一定update
好快喎 巴打
好易中伏咁
多唔多巴打冇副簽咁交上去
Tomatic 唔使錢

https://www.iatatravelcentre.com/passport-visa-health-travel-document-requirements.htm

唔整好正常呀,又少人用呢本護照,呢類人絕大部份唔係納稅人,幫你整埋完全係浪費公帤要多人續,多人用啦,先有power叫政府郁手做嘢,唔係就係會維持呢個狀態

btw,盡力搵人副簽啦
依家應該至少30萬個holder啦

小弟琴日 成功收到BNO
由online submit 到 完成到手 歷時33日
成個case都係normal到唔normal 無咩特別野可比大家參考 都順手留底少少腳毛比大家
以前渣過兒童BNO 比老母DUM左(佢自己剪左角o個本仲o係到)
報lost case 無收過ref.no
我用我宇宙最強英文 Skype打過佢最終佢叫我用email 報番 姓名 出生日期 HKID
19/12 親身去郵局寄 空郵掛號
24/12 英國成功派遞
寄左$45.X
撞正聖誕旺季都無乜問題 感覺郵政幾可靠
寄左HKID 彩印
護照彩印
副署 (朋友渣BNO)
銀行月結單
DHL SMS通知話17,20號會送件
點知17,18號就提早送左件(第一次有電話黎 第二次無)

o係到多謝咁多位巴絲打同document作者
曾經差d受到某位網友誤導 答錯mc問題
好在 唔知係希巴定所巴 無間斷咁mon post解答問題 幫左個忙
請接受小弟香蘿一個

另外 關於skype
首次開通 有一個月免費試用 入哂信用卡 佢話續費前三日通知你
我諗住 怕有乜e郁 要再次用skype 所以諗住遲下先cut Skype月費計劃
點知...到期前三日 Microsoft係直接扣你limit 當你accpet左offer 完全唔係當初話"續費前三日通知你"

去睇Q&A 寫明 如果你付合退款資格 會o係指定頁面上有個"退款"o既option顯示出黎
結果 當然係乜春option都無顯示出黎
咁就搵佢客服livechat 純文字livechat 同佢講番話要refund
佢會問你skype帳戶名稱 同sd驗證碼去你email 照覆就ok
記得跟手去取消訂閱月費方案
咪鬼比microsoft陰陰濕濕咁水尻左
唔搵唔知揸外國護照朋友多
如果去美國,個visa係以前用特區護照申請
你地會選擇直接用特區做出入境
定用bno出境然後帶埋特區去美國入境?
有係巴打知攞Bno去英國讀書有咩好處?
我身邊都冇人有BNO
我搵咗一個揸特衰做副簽都成功
唔需要到埗後去差館報到,可以行使投票權,應該就無其他啦。

從來無住過英國嘅BC都要住返三年先有福利,未夠三年返去讀住照要畀全費,咁BNO就更加唔會有咩着數。
應該係咁:
Visa 在廁板,airline check in時,到達或離開美國時,必須用返廁板
香港出入境只需身份證
利申:已新做visa在bno
唔使去警署報到至少慳返50磅銀保護費
上星期3齊料交左比個同事幫手寄FEDEX
星期3下午我同事幫我交件,星期5晚已經收到SMS話HMPO收到文件
盛為HKD110
希望無乜特別就批啦
沒有好處
嘩!又係特平,不如報告返點做法先咁平,俾一眾心急人但預算唔多嘅巴絲,多個選擇吖。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞