『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
剪左但原本果本就無左
核突到
廁板過期後就唔會再續,去d BNO冇而廁板有免簽既國家我都寧願俾錢簽證,我真係唔撚想再被蚛蟈人
兩本撚屌passport個code一樣,
點撚樣分免簽國呢?
工作地址 我直接寫大學地址 關係係朋友
大家申請完幾耐先有tracking number
最後大直路喇
唔好意思 想問下大家

6號收到HMPO send out
但依家DHL 係7號退件
問左DHL 話要聯絡返HMPO
有冇人會知係咩事?
依家等緊webchat online問
Hmpo 打左short form
例如 chan tai man打左 tm chan 之類
要再寄過
唔明點解咁都打short form
我尋日收到兩個tracking number
轉過頭就returned
因為英國當地無需要全寫,可能名嘅長度,亦可能私隱。相信印地址都係系統自動行,由頭到尾都係簡寫都唔定。到外國件要求嚴啲就彈返轉頭,問題係有啲人短寫又寄到手唔!

唔使緊張,一星期左右會有新嘅寄嚟,無需要webchat,因為實在常見!
你因乜原因出ETD先?如果因為報失咗,舊證收返好正常,反而ETD唔收返先唔正常,一般用完要交回領事館銷毁。
係外國比人行左本野
之後網上做etd cancel 左本身果passport
中途當地警察通知 揾到本passport
之後由於 cancel 左加申請左etd
當地大使就剪左我舊passport

返到黎香港再申請過
就寄左比領使剪角即passport 加ETD返去Liverpool

點知佢return document 淨係寄返本etd比我
舊passport 收左
原來係咁
想幫果位申請人,但同佢其實又唔係好熟悉
第一次做副簽人,想知多啲~
原先以為副簽人角色會唔會係好似擔保人咁
主要都係確認張相係咪你本人
咁嘅情況你本舊嘅被沒收係正常,只要本嘢報過lost,即使之後再搵返,佢哋係會要求畀返佢,佢哋唔會再將報過失或者損壞嘅護照交還申請人。

不過ETD畀返你就應該條友唔熟書,ETD旅程完結後係應該被回收
我嗰份都係short form ,但就冇彈返轉頭

但我係寄澳洲
巴打係澳洲pr?
唔係啦,諗住申請定用嚟下年搞Pr
"LONDON - HEATHROW - HONG KONG - UK"
應該係目的地打錯
香港而家都唔喺UK
哦,咁你依家係咩visa?同埋想問下d文件係咪都係身份證副本,特衰副本,舊bno,地址証明呢d?
正解~ 嚟緊去坦桑尼亞, 都寧願畀VISA錢都唔續廁板
仲要中間有好多日假
依家係485visa

Yea, 我交咗身份證、特衰彩印、出世紙彩印、舊bno,地址證明用澳洲銀行bank statement ,hmpo要父母結婚證明同出世紙,我就寫信話冇,只能提供父母身分證彩印。副簽就揾咗個有bno嘅中同幫我簽,佢做會計嘅
既然寫咗信解釋無父母出世紙,又何必俾父母身份證呢!完全代替唔到亦無必要,個人私隱好很重要!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞