『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
HMPO公務員:又係BNO LOST CASE
我俾人叫唔好雙面印...
根據之前有巴絲問過,佢哋答咗可以雙面!我估佢哋最多咪掃描入系統,事實上掃描器可雙面掃描已經好平常而且高速。舊年代好興單面因為方便睇同存檔,現世界講環保又電子化,單面都不合時宜。

你就算單面都無理由寄到$150喎!成本書寄咗去?紙用咗厚紙影印?
各位好 我本BNO前幾日批咗
同大家分享下
方便日後同我類似情況嘅人

我:
1997前 出世+申請BNO,從未renew過
2001 改過中文名,出世紙有註明
2008 身分證加咗英文名,但係出世紙無註明
2019 年renew,因為我依家係英國讀書(我所以唔係“海外申請“,但係申請方法大致上好似又同大家無分別),我搵咗大學professor副簽(online form,佢係英國人),同埋寄咗(去Belfast):
- 舊BNO(出世個本)
- HKID彩印
- 特區全本每頁彩印
- 自己出世紙正本(有註明我01年改過中文名,但係無我08年加個個英文名)
- 電費單正本(for 地址證明)
- BRP + UK driving license彩印(未必有用,不過我覺得寄埋無所謂,反正又唔係正本)
- 大學proof of student identity正本(我professor寫我係佢個學生,所以我寄返個proof just in case)

上年十二月寄 前幾日批
因為我改過名 我之前以為佢會叫我補返改名證明/特區正本
但係到最尾都係無事照批到
特衰係多頁版。手多多整埋個a4file俾佢。 加加埋埋$150
親身比貴啲去PASSPORT OFFICE續
可以買杯珍珠奶茶睇HMPO公務員整你本PASSPORT
地址証明用電話費單/寬頻單 得唔得?
我都有個膠file入落雞皮紙信封等佢硬身啲!似乎你單面之餘,每張紙只影一版!一本珍寶護照影咗成50張紙?
我係$505果個

你貴在單面,所以俾人哋正常貴數十蚊囉。
我都啱啱收到
其實搵副簽真係咁難咩?見好多人上嚟講話冇人幫手副簽到,第一頁doc已經講哂,唔好話咩專業人士,搵個有BNO又做公墓員既已經搞撚掂。
我31/12郵局寄空郵雙掛號,$86.5
英國時間今日已經顯示成功派遞,算好快
搵個有外國護照嘅朋友簽左先啦!英美歐盟英聯邦都得,再唔係有冇朋友做公務員?應該會易搵過專業人士,當然專業人士加以上國家嘅護照就最好啦,亦都係HMPO要求。我唔建議博大霧,如果唔係到頭黎人地唔俾你過,你都係搵自己黎搞
Lost case 岩岩有email approve左!
lost case都咁快
要快可以好快
我係細個唔知幾時已經唔見左果d case
只俾左HKIC PPT 副簽 出世紙copy
好快快d收到

希望順順利利

HMPO岩岩都轉左received, 應該同你同一車到
集氣!一齊approved
巴打都係正常有舊BNO renew?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞