『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
想問下我當普通信咁寄左documents同old passport 應該都足夠郵費 都有寫回郵 成個幾月都仲未update我話收到? 只係收到email叫我交啲咩同deadline 有無問題?
就算去台灣
我照揀gb再做入台證就ok?
冇加掛號?
Yes
平郵勇士
你嗰陣俾左幾錢郵費
Nice thanks
想問下大家有無遇到以下個case:
假設我個名叫Chan Tai Man
Apply 既時候揀左收SMS 同email
收到HM Passport Office 第一個email 既時候係"Dear Tai Man Chan,"
但之後既email 都係"Dear Tai Chan,"
係咪應該唔洗理, 本Passport 應該唔會錯名?
email啲title使乜驚咁多啫
2020東奧措施之一?
我有遺失case等五日only
eta嚟
得,我屋企五本都用同一個地址
我覺得入境還入境,入境睇passport同台證;

買機票就airline, confirm我地passport國藉要唔要簽證
幫屋企人一log做咗五本,簡單報告下

1.屋企人同屋企人可唔可以一齊寄
答案:可以,其實只係個PEX號碼唔同,都係send去同一個部門。

2.一個lose case,一個有舊證case,地址係寄去唔同部門,可唔可以一齊寄
答案:可以,佢會照幫你做

3.自己影相upload會唔會話好易出問題
答案:唔會,我有三個case都係自己影,用電話睇都其實有幾明顯嘅陰影,但交相佢AI話無問題就真係無問題。反而有一個case係落證件鋪影點知佢嗰ai自己detect 然後cut到唔得,我直接彈佢你AI自己cut到咁,堅持用,最後亦過關。

4.同一個人副簽太多人會唔會有問題?
答案:我5個case都係由同一個人副簽,你合理認識原因嘅話應該都無咩大問題

5.中國游水落嚟嘅父母無出世紙點算
答案:睇下有無BDTC歸化紙,有就交埋,無就唔交/寫信解釋。我就連佢中國張出世紙副本都寄埋

6.改咗名,同出世紙唔同點算
答案:如果你本舊bno係同你而家身份證一樣名嘅話就無問題,如果係申請完舊bno之後先改名嘅話佢應該就會問你嘢

希望幫到大家
好呀,唔該晒你
想幫屋企人問問,
佢之前用特衰去台灣整過入台證入境,
之後續番BC,
係咪直接轉用BC可以唔使再整入台證?
但佢洗唔洗另外填表?

同埋,想多口問一問BNO洗唔洗入台證?
直接轉用bc唔駛申請入台證
之後絕對唔可以用返bno/廁所板入境

bno一路都要入台證
OK
thx
唔使整入台證,方便好多
一定係
Yes
我冇
死啦 個時唔識 用左廿幾蚊郵票 點算
想問會唔會寄返俾我? 因為我寫左回郵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞