『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
屌拿星
而家keep住煩佢,希望煩到佢幫我搵。

btw 有人寄左出世紙去唔見左?
小佢哋,係無用嘅,建議你保持心平氣和好過啦!有人無咗張唔係自己嘅出世紙,仲大鑊嘅係父母嗰張出世紙或結婚證書!最最大鑊係男/女朋友父母嘅.....

Cases唔多嘅,一個月一兩單報上嚟,不過一單都嫌多!唔見自己嘢,最多揼春啫!唔見唔係自己嘅.....真係唔知點交代了!有時唔係內疚一世咁簡單.....
加宣誓紙會好好多
終於收到
想問下我俾哂錢之後
文件最遲要幾多日內交
我驚趕唔切搵副簽
90日內
嘩!由頭post睇一次,睇埋doc,見到內容大執咗,資訊多咗,圖片編排清晰咗!感謝希巴俾咗咁多心機出嚟!

大家真係唔好浪費前人心血,出post問之前睇睇doc先,一定保平安!
啱啱去完泡菜,去程完全無題,但回程做唔到網上check-in,顯示要check證件,唯有到機場寄行李嗰時做啦,地勤姐姐問我有無HKID,要show比佢睇,咁搞咗一輪又打電話又問人都成用咗15分鐘至寄到行李。
之後到出境仲勁,個出境職員問我咩國藉,我答BNO。佢再問我攞HKID,咁又比佢睇啦。之後問我除咗呢本BNO,仲有無其他passport?我有啲忟答佢:NO!
之後就又係打電話,又將本BNO嘟黎嘟去…我就好似傾計咁問佢係咪有咩問題?
佢就答:passport睇到係英藉,但有香港身份證係終國藉,喺佢眼中係雙重國藉佢地係唔承認嘅。我嗰下諗唔怪得emark退稅都退唔到啦……
咁我又再問佢,無人係咁嘅咩?佢竟然答無,未見過咁樣嘅情況
我前星期去返黎無問我拎HKID
但係我第一次去係拎BNO
你之前用過特區去?唔知關唔關事。
同埋我坐HK EXPRESS 返黎個程都係ONLINE CHECK IN 唔到
不過我係機場退稅個陣
個staff 話我本passport 退唔到要去櫃檯拎
咁真係煩WOR
最驚唔比入境
X2 峴港返香港🇭🇰冇人check過我ID
HMPO:你班仆街臨死先續BNO,成堆Hong Kong lost case,今日又連續成500件fromHK
OT到2400都做死我喇
啲奶共國家真係麻鳩煩
入境果陣講英文定支那語?
要多啲手足用BNO,輸出BNO革命
我最近有日本廣島用BNO,點程是佢都叫我攞身分證俾佢check
上面1999

我最近去日本廣島用BNO,點知回程是佢都叫我攞身分證俾佢check
BNO冇居留權
HKPIC先係居留權
正式有效英國護照,點會唔俾你入境吖!咁驚就不如用返特衰算啦,續乜鬼呢......

就係要多啲用,操練下各國io吖嘛!
係當年英國佬想慳一筆重新輸入資料嘅投資,正常十幾年喺香港領事館籍續證更新資料,要續嘅已更新咗,唔續嘅應該無乜興趣!而且亦無預咁多報失,正常有舊證,佢哋入返落系統,就唔需要搵舊資料出嚟,而且正常有幾多人唔見啫!誰不知一場送中風暴,挑返晒啲根出嚟,九成人未續,我當其中四成人要報失,咁報失組就真係和味喇!
HMPO:呢班港豬真係
入唔到境呢個擔心真係多鳩餘,咁多年都聞所未聞
你又被人玩啦,地勤,timatic 講明唔使簽證亦唔使check回程機票,IO就連基本常識都無,你理得我有幾多個國籍,我依家用英國護照入境,我首先係英國籍,而且,邊個 話有香港身份證嘅人一定係中國籍?佢真係唔識架喎

一次過遇兩件,你都算好彩
Check HKID好閒啫,我上次去日本,個關員特登揭去observation page 睇下有無印HKID No. 添,不過又無問我拎黎嘢睇。

我幾年前講到依家,就係咪撚自己嚇自己
幾年前續左bno,尋日拎呢睇,發現HKID 打漏個數字
要點搞?
Webchat咗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞