『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
等咗2個月終於有update, 不過係要補資料
其實我都係靠朋友
如果朋友係DHL/FEDEX做既可以問下佢地幫唔幫到手
UPS/Fedex/DHL/TNT等.....員工價真係好到幫手!所以角色係乜唔重要,最緊要係幫到手,無論副署定特價寄件.....
你呢期幫自己定家人?睇返舊post,呢次你係SAR完再報失喎,要求你補乜?出生紙被發現過咗膠?
影印好晒 影埋相 今晚正式申請
幫屋企人搞
無比到出世紙
DHL 會 SD email 比你,一樣都會有 tracking no.

終於等到 我係上次included child 失敗既手足
今次整理好哂所有野 用埋label紙 分類好哂 但都成個月
多謝咁多位大佬比既意見
你俾咗兩次錢?如果係就收到bno後,投訴第一次申請點解失敗!
果陣唔太記得揀左咩 比資料又唔齊 應該自己柒多
想問下, cukc 申請
Passport 上會印cukc 定bno?
系統自動分配,唔到你揀,你係無交本護照俾佢哋,但你俾咗乜無細緻去講,總之rejected 後我好似記得你報過話嗰邊講,就算你係included child,都唔代表你有bno資格之類,正當建議你據理力爭時,你怕煩俾多次錢再搞。

有啲嘢個問題不在於你,而係個PE判斷出咗問題!呢度以俹簁以形容之!其實每一個問題每一個投訴,都會令佢哋個機制有改善,好似印錯bc真係少咗,我覺得依家佢哋將審核簡單化咗,即刻香港人申請如果有bno,一律以bno續證處理,唔再以系統分配嘅首次申請去對待,因為真正首次申請正常PE應該審視每一張交上去嘅文件,從而決定有關申請人究竟係咩國籍!呢個流程可能係開個會去決定,亦可能係PE間自已執生而嚟。個人應為佢哋應該互相提點下自己執生居多,因為唔會咁得閒開個會,真係要開會就會改系統了!

PE學歷唔高,公務員心態當然係準時收工,做嘢要求唔高,你唔出聲佢哋就無動力去改進。Included child 申請其實對於成個系統嚟講,絕對係非標準嚟,根本成個登記當年都係人手額外處理,電腦究竟入咗幾多個人資料無人知,有時我覺得中咗身份證大法,而手上證據唔多,佢哋申請程序唔每項查證,而決定reject人根本判斷有問題!有乜理由合資格申請人要俾兩次錢?正常唔夠資料應該再問申請人補資料喎!所以有事睇清楚,唔係自己問題必須據理力爭,俾機會佢哋改善程序,對以後申請嘅都有幫助。
一黎本身自己英文唔係話好 唔知點complain 果陣有巴打叫搵PE問 我webchat問可唔可以拎PE conatct 佢地話唔得
同埋base on個application唔會再作考慮先比過次錢申請過 總之依家成功左 返到屋企整合下交過咩資料再出包膠 因為我果陣申請爬哂文 睇埋啲咩懶人包先申請都覺得啲information好模糊
你講之前話利用cukc平權吖,定以前cukc 護照印乜?以前cukc 護照當然印cukc 啦,至於所謂cukc 平權,都未發生兼十劃都未有一撇!

如果你話有本cukc 在手,就唔使再諗,bno係要登記咗,再發一本護照出嚟,曾經擁有bno或included child先有資格申請續證!如果當年有cukc 但無登記過bno,現階級乜都做唔到!
最新資訊係有位巴打每幾日煩爆佢哋,原本話佢無寄特衰,結果批咗,但未知特衰是否搵返!我覺得webchat 班友越嚟越俹簁就真,唔同人俾唔同答案,可能搵多幾次,每次唔同答案,同埋你應該叫PE直接俾解釋你,仲有唔好成日覺得自己英文差!香港人嘅英文水平唔比人差,正如我哋自己中文一定好?溝通到就可以了!Anyway 恭喜你攞返自己身份!God save the Queen !
果陣有搵左幾個 幾個都話個application is now closed先覺得冇希望 而且果陣係冇寄老母本bno 搞到好似一個唔合資格既人白撞咁
BNO係得續期
你係唔見咗本舊BNO
無,正常!83年後改做bdtc,但97後無咗bdtc身份,必須97前登記bno。所以你以前登記咗bno,咪一直續返bno。除非83年前申請過護照,就應該有本cukc在手,否則之後申請就可能會有本bdtc。
所以我話應該投訴返第一次個申請!其實前人有試過reject後再做review ,具體情況真係要爬返好前嘅文。
唔係呀
我有寄舊passport 去hmpo
舊passport 都係寫bno
我以為今次申請會變返做cukc
83年後冇咗CUKC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞