『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
岩岩泰國過緊關
明明特衰有得排快隊
我都見到有兩個手足攞bno
伊朗逮捕英國駐伊朗大使
https://lih.kg/1820937

身為英國國民,睇到英國好似毒撚咁係咁俾人蝦到上心口,好傷心

英國啊英國。可唔可以振作一下呀!
夾埋依單。唔到24小時2單外交事件。

依家中共同伊朗擺明喺俾美國撚到條氣唔順。攞英國當出氣袋。英國再唔做番d嘢,喺國際上真係會俾人當係笑話(雖然依家都差唔多係一個笑話啦)。
影極特衰封面都係反光
之前搵攞特區護照嘅人副簽寄過去
佢哋依家send番email嚟話唔得要再副簽
有冇巴絲打可以幫吓我
合資格的副署人必須為:
認識你不少於兩年
專業人士(現職或已退休)
指定國籍

以下人士絕不可以擔任為護照申請的副署人
申請人的親屬(不論是否有血緣關係)
你的伴侶或與申請人居住於同一地址的人士
於HMPO工作的人士
醫生,除非該人士真正認識你(如好朋友)以及能容易地從你的照片中認出你本人的樣貌。
星期日咁早開工?
中西區區議員何致宏持BNO去臺灣被國泰「無知」地勤百般刁難
https://lih.kg/1821289
唔幫副簽就負評人
好似有附文話: 你的申請並不會因為副簽問題被拒絕...之類的.
P.S: 搵個有指定國籍而又識超過2年的人, 真係咁難?
桃園機場二航出境 無晒人手io check passport

渣住bno 關員叫我行外國證件通道 (隔離有港澳證件通道)
都係自助過關?
入邊有好多唔撚識 bno 既係度 9up
唔搵唔知揸外國護照朋友多,睇多一次doc保平安!
唉,班狗踩到入去英領,英國都唔出聲
Simon Cheng單野又係無出過聲,伊朗單野又係
可唔可以攞番當日日不落帝國既氣勢出黎
國家尊嚴好重要
你睇吓身邊有冇朋友有BNO先,有效最好,過期都可一搏,BNO比起其他外國護照相對較易搵
然後就係揸其他國家護照(BC US 愛爾蘭 EU 英聯邦)
淨係英聯邦都有成堆國家(馬來西亞 加拿大 澳洲 紐西蘭)
EU又有一對國家
之後就係職業,專業人士例如 老師、會計師、律師呢啲行先,冇嘅話就公務員,我都去搵紀律部隊BNO holder朋友副簽
如果都冇嘅話就試下其他正當同較穩定職業 例如醫管局、馬會、黨鐵呢啲公營大機構嘅職員,或者外資大公司、教育局既幼中小學大專既職員。
去到呢度我相信真係唔難搵,你慢慢再搵下啦,實得架!
【即時】(19:45) 有網民號召於集氣大會結束後遊行到英國領事館。有約8名防暴警察駐守正義道,記者目測凡經過正義路的人士均需被截查及搜袋。本網記者及一名立場攝影記者經由正義道走上英國領事館亦被截查記者及搜袋。期間有防暴警員在記者出示記者證後,再要求記者出示記恊記者證,並謂「點解你冇記恊記者證」。本網記者回應只要出示公司記者證、記恊記者證或攝記恊記者證則可,在場警員隨即無言以對,並讓記者前進。

記者隨後行經法庭道繼續前往領事館,遇到一名男子遭防暴截查,故舉起相機拍攝以作紀錄。警員看見後,立即舉起強力電筒阻礙記者拍攝,並有兩名防暴警員走近要求記者停止拍攝,又再一次要記者出示證件,並指「你哋啲器材咁先進,好易侵犯到人地私隱,我地截查個陣你會影到人地張身分證」。警員又不停質問記者拍攝及前往領事館的目的,並企圖從記者口中獲得示威者情報。

目前領事館並未見遊行隊伍或其他示威者,只有三名留守者於領事對外繼續留守行動。

而家做埋英領看更 唔比人去
唔會reject你個application唔等於唔會reject approval
你一路搵唔到合資格副簽人一路會彈返轉頭叫你搵過第二個咁解
咁你呢?
佢上等人美帝??
我個case 係叫到我要比副簽

想問下親屬果到 搵我堂兄堂妹得唔得
(不論是否有血緣關係) 呢到
你都EMAIL同佢講非親屬沒有合資格的副署人
睇吓比唔比你
你睇返副署要求,佢講明不輪是否有血緣關係嘅親戚都唔得!即係結咗婚嘅另一半有關嘅都唔得!

當然你想搏一搏,就後果自負了!
名古屋出境都用自助過關
1 scan本護照就得
無出境印
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞