『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
總之係選同英國有關既 item,
我剛剛去完台灣,不論去程定回程 online check in 問我國藉我都係撳 uk
Doc有講過一家人一封寄要注意乜,所以完全唔會有問題,不過係會一齊批咁囉。之前有人要等耐啲,因為家人本證報失,或者副署抽問耐咗。基本上快慢無路捉嘅。

至於排次序,我個人以前工作經驗係,無人咁得閒去排,尤其係人手不足,要處理嘅太多,大家真係只求親手,至於擺太耐有人投訴,咪有邊個得閒就去搵吓,但邊個咁得閒?基本上由佢擺囉,唔會有人去急,尤其係公務員添。私人機構好一啲,所謂好係盡量將即日嘅派俾相關員工,唔理佢即日消唔消到,派咗俾你就死掂自己份內工作,理得你OT!所以記錄會更新快啲,但唔代表成個過程會快,公司亦唔會俾你返工有嘆世界機會。務求最少人手做最多工作!

咁香港政府又做到指定日子?因為有限額囉,預算做好咗,每日定個量,咪大家好做囉,而且已經預多咗製作時間。郵寄控制唔到人數吧,咁咪再將派籌減啲,反正無人日日去睇籌,最好網上做,連入資料都慳返,成個程序又快咗。
係咪區區都唔同 我liverpool
全部都係寄利物浦
嘩!你竟然收得返啲文件!真係以為你失咗就咁無咗,估唔到仲可以變成慢件!唔通喺分信機底搵返出嚟?

係呢結果你有無申請賠償?e-express個機制難好多!

攞咗本bno去破處未?特衰仲有無補返?
有冇巴打試過咁耐都未轉
巴絲們 有fd收到email要副簽 如果唔係專業人士 紅色字個行洗唔洗寫或要點寫?
position or standing in the community
睇DOC
收得返d嘢真係好好彩

因為e-express唔使簽收,派錯左而收左嗰個又唔拎返出黎就真係無仇報

建議 lost case 只係寄影印先好用
有舊bno同正本嗰d都係寄掛號或ems啦
眼淚巴呢單,係大半年嚟,實牙實齒真失件嘅!亦令大家警覺咗其實e-expresse並非想像中咁穩妥,佢事實就係普通空郵,但加咗個寄送狀態啫,簽收都無。咁講真百貨應百客,最緊要知個風險!如果當佢等如速遞咁,有相應服務嘅,出事時一定失望!不過依家眼淚巴呢單經典,又一次成為我口中,郵政局寄嘢,慢嘅居多失件較少!慢咗大半年都可以,難怪外國有新聞,寄數十年都可以,或者曾經去咗百慕達吧!

BTW諗諗吓又唔對路,眼淚巴呢本舊證應該之後報失,再寄文件搞返,正常應該收舊證註銷!點會剪角回歸......咁條數究竟仲係咪入邊個嘅數......永遠係個謎!
結論
即係寫自己個職業就可以?
藍底相過咗 已收
我直頭用啲幾明顯陰影相都照批,可能佢哋有辦法整走佢啦
我寫director都過到骨
前幾年renew bno其實真係好少要副簽 我自己BB相都唔洗 而家有2個朋友續都要副簽 仲要唔係BB相 真係擺到明嚴咗好多
新系統嚴咗,但又咁講,相隔越耐,要副署都好正常啫。簽發日到依家成20幾年喎。
我張張都過唔到
想問身份證正反影埋同一張紙得唔得
定要正反分開2張紙?
佢直接幫我影埋同一張睇下洗唔洗影多次
正反可同一頁!上下兩個影像,底面合共4個!我直情身分證一版,後面已經開始印護照,全部手機影,自己印做文件。

Same
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞