『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
最好真係唔好假期前搞,我friend幫佢老母續,6號寄到去,今琴日已經批咗
我7/1英國嗰面收左,無幾耐就轉左審批緊,一直到而家都係審批緊,好驚過唔到要補文件
有乜好驚?有咩嘢有機會要補?最緊要有舊證!
我覺得張住址證明有機會要我補,我俾左張宏利mpf既住址證明佢
而且我18歲換成人id嘅時候係個名後面加咗個英文名,但我冇比宣誓紙,但我有寫返封信講番件事
舊BNO我有,咁我都覺得有本舊嘅其實已經好夠做,不過我好心急想快d批到
嘩!等咁耐,你畀左啲咩資料?有無叫你補寄啲咩?
剩係寄左身分證副本、特衰副本同住址證明,唔洗補寄啊。聽講報失係會耐少少,同埋我冇等reference no.
終於收到新tracking no.
好期待新bno
咁我快你好多 收到13DHL會到 應該要簽收的
我自己改左過兩日係屋企先收件 如果唔係唔知放邊
放管理處都唔安心喇
我揀咗放locker
正常lost case要兩個月,所以唔奇怪。屋企有人簽收就得,唔得打去熱線改合適時間或地點,你俾咗速遞費用,包咗所有服務,包括速遞專員親自將件交予你手上!
唔會放管理處,呢份件必須指定地址簽收,派唔到會再安排再派,可以派三次,派唔到都有通知叫你打電話改時間,真係穩健猶如親自運送!
4號係hk post 寄空郵掛號 今日已delivered
但hmpo果邊仲未update received 希望一切順利啦
When you get your new passport, you must sign it with a black ballpoint pen. You can't use it until you do.

好在睇一睇email. Black ballpoint pen
同時間 report lost + renew passport 前後用咗三個幾月先批
借問聲批完幾耐先到手架
實驗試咗,一個掛號裝五個applications都無問題,其中一個仲要係Lost case
另外lost case夾正常case申請可能快啲approved,今次lost case竟然6日就搞掂
不過睇咗呢個咁多case,覺得護照部啲人做嘢同之前四千蚊都可能差唔多,都係攞到邊箱就邊箱
6號HK寄出
好撚白痴一問,無論Check in 同入境下都係選
British National (Overseas)->British(United Kingdom)->Other->>>>>>HK/China

師兄畀左啲咩資料?我都係遺失補領,我寄左基本資料同埋出世紙正本,見呢到好多遺失嘅都要等兩三個月,但你又可以咁快嘅。
Hkic ppt copy 副簽 出世紙copy
我係半年前e-express寄失文件位巴打
寄失舊特衰同BNO既情況下
其實9月中已經收到新BNO
結果前幾日收得返舊BNO同其他文件
舊BNO仲要剪左角

最後講句
Royal Mail 我屌你老母
我同你一樣,出世紙仲要正本添,24號我收到申請在辦理之後就一直等,希望好似你咁快啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞