『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
BNO無得落地簽?
https://topick.hket.com/article/2524887/【續領BNO】10月BNO簽發量達3.9萬本創新高%E3%80%8010分鐘完成網上續領【附完整教學】

BNO(香港特區護照及英國國民(海外)護照)今年10月簽發量創新高。據英國內政部護照署向TOPick提供的數據,9月BNO簽發量達34,099本,是8月簽發量的3倍。至10月,簽發量更高達39,775本,比9月再增加了5,676本。於1997年前曾持有BNO的香港人,即使護照已經過期多年或已遺失,仍可以重新續領。在網上申請續領,10分鐘就可完成。

2019年10月簽發量創新高

TOPick向英國內政部護照署 (HM Passport Office)查詢BNO簽發量,包括2013至2018年BNO簽發數目、2019年1月至11月的BNO簽發數目,以及截至2018年12月31日持有有效BNO的人數。

根據英國內政部護照署向TOPick提供的數據,至2018年12月31日,持有有效BNO的人數為169,653。過去6年,各年BNO的簽發量在15,338至37,501本之間。但單是今年9月,BNO簽發數目已逾3萬本,高達34,099本。10月的簽發量上升至39,775,相比9月增加了5,676本。到了11月,簽發量降至22,185,相比10月減少17,590本。

2019年1月至11月BNO簽發量
月份 簽發量(本)
1 2,223
2 1,711
3 2,276
4 2,544
5 2,467
6 2,539
7 9,313
8 11,970
9 34,099
10 39,775
11 22,185
2019年首半年,BNO簽發數目相對平穩,維持在1,700至2,600本內。7月起簽發量急升,多達9,313本,比起6月增加了6,774本。2019年首8個月的總簽發量35,043本。但由9月起BNO簽發量上升,由9月至11月,BNO簽發量在22,185至39,775本之間。

2013至2018年BNO簽發量
年份 簽發量(本)
2013 15,338
2014 22,022
2015 26,027
2016 37,501
2017 19,741
2018 19,596
合資格申請BNO的人士

任何人於1997年7月1日前成功申請BNO的人士,就算舊BNO已過期多年,仍可申請續領。但BNO不接受新申請,所以從未持有BNO,以及在1997年7月1日或以後出生的港人均不能申請BNO。

不過,擁用BNO的家長曾經在護照內「included child」一欄填寫過子女的名字,該子女亦可申請BNO,但該名子女必須是1997年前出生。

網上10分鐘完成續領BNO

1. 登入「網上系統申請或續領網站」,然後按「Continue」

2. 回答「是否在英國進行申請」?一般而言揀「No」,揀選「Hong Kong」然後按「Continue」

3. 回答「你之前是否擁有BNO」?

4. 回答「你的BNO是否遺失或被盜」?如遺失選擇「Yes」,否則揀選「No」

5. 如於步驟4揀選「Yes」,頁面會跳至下一條問題「你有否取消BNO」?揀選「Yes」會繼續申請BNO,揀選「No」則會開始進行報失。
佢話唔得

淨係2019年,續撚咗10萬本,
香港手足真係黐撚線
10月簽發,接近四萬個當中既其中一個
唉, 唔見棺財唔流眼淚. 咪係形容呢D突然認祖歸宗的人攞...
可能有啲係黑警
終於收到 依家開始日日睇住UPDATE
其實系統呢條嘅問法對有兩種以上英籍嘅人黎講係好有問題,而我唔覺得佢應該要畀多次錢拎BC而係應該換返本畀佢

呢啲事發生根本要屌柒佢依家BNO唔係英國護照呀?如果佢真心想問係唔係續領護照,咁就唔應該咁樣問
FOI已入

有巴打問點入FOI,可以撳入去睇
https://www.gov.uk/make-a-freedom-of-information-request

或者利用以下平台

https://www.whatdotheyknow.com

以我入嘅FOI就係利用呢個網搞,所以submit完嘅FOI,政府部門嘅回應都會公開,所以你哋都可以subscribe 呢個request

https://www.whatdotheyknow.com/request/number_of_british_passports_issu_5
做乜係咁打錯字

......我入嘅FOI就係利用呢個網搞,所Submit 完嘅FOI,政府部門嘅回應........
所以我都覺得樓上位巴打,應該直頭話印錯咗做bno,煩爆嗰邊!根據之前位巴打話佢無寄特衰,但實際寄咗,佢幾日就煩一煩對方,但成功續證嚟講,嗰邊應該都會怕煩而改印正確護照!又睇吓嗰邊點回應了。

遺失護照真係等到頸到硬,見到有啲話要等兩三個月,但又有個師兄遺失都係等17日,都唔知個準則係點,呢啲真係睇彩數!
之前BNO + BNSS 換BC就係問HMPO續完出黎係BNO
HMPO先話Have you had a British passport before?
選No
因為係你第一本BC PASSPORT
要比多次錢先得
變咗一本BNO + BC護照
就係話咁唔合理囉,如果我keep住有續BNO,系統歸類做renewal 時,會問一條你係唔係已經成為英國公民,咁照揀係就應該要畀返BC護照啦

但係本BNO十鳩幾年無續你當人first passport 唔緊要,但係你又無問人有無登記咗做BC,又要假定有續BNO,連cert都attach 埋都咁,好明顯係個staff有問題。

你諗下你畀多次錢最着數係邊個?咪就係個staff 囉,直接close 你file 乜都唔使做

下次又係咁應該據理力爭,唔係順佢好意,咁叫便宜咗佢
『薪火post』BNO續期資訊 (71) 2019年BNO有效護照數量爆升至248,000
https://lih.kg/nwxxLQX

『薪火post』BNO續期資訊 (72) 後果自負。後果自負
https://lih.kg/nAmbJRX

呢個CASE

已approved
突然咁快手😂
我嗰兩老嗰兩本寄緊返嚟了
DHL就派件了
揀左去locker拎

睇番其他巴絲既申請過程,其實我算好好彩
雖然我無lost,而且大部分需要提供嘅文件亦都有
但係我加左英文名又無俾宣誓紙,張住址證明又唔係佢哋要求嘅政府部門信
不過可能始終我有舊證,所以我覺得一個星期都算快了
We will aim to send you a full response by 11 February 2020, which is twenty working days from the date when we received your request.
岩岩去完曼谷, 多左香港人用BNO
Big C排隊搞退稅前面嗰個拎BNO
機場排隊check in前後都係拎BNO
由17萬人持有,爆到差唔多30萬人持有!

英國真係要多謝支港,
以前覺得BNO無用,唔續期去拎廁板,
依家廁板唔會再續期,唔共享CHN國籍,
永續BNO

起碼覺得成班BNO手足,唔會再放棄BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞