『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
不過我想J個stamp
海關直情放大大個  No exit stamp will be chopped係Counter前
Application history
pages.view.applicationHistory.statuspages.view.applicationHistory.date
Application approved 9:51am on 12 January 2020

冇副簽都成功左了
希望大家都成功申請到
Oh!
所以最初本BNO唔想去祖國華民開苞,係因為乜都無
今日岩岩到手 謝謝各位ching
張退稅單國籍係直接寫GBN
圖後補
想請教吓特別嘅申請方法係點樣

我係揸住Certificate of registration as a British Citizen
寄12月咗本過期BNO去申請
然後1月收到本新嘅BNO……

據兩老講,我係先有本BNO,後有張cert

續領之前search咗,唔見類似個案經驗分享,就膽粗粗篤咗先
其實睇完呢頁( https://www.gov.uk/government/publications/british-citizenship-successful-applicants/information-for-british-nationals-care-of-certificates-of-registration-and-naturalisation )
我都唔清楚我本英國護照,國籍係BC定BNO先啱,email問緊HMPO等佢哋覆
12月寄咗張cert(我個名) + 本過期BNO(我個名) + HMPO要求嘅文件
話說之前幫我老媽子 續 BNO .
DHL 今日 pick up 左,
1.15 號應該到港。

比多次錢
咁鬼大鑊
唉我最驚係因為護照同張cert個國籍不一致,而發生問題
唔敢用本新BNO

咁幫兩老問定埋先,佢哋都係每人有一張BC cert、一本過期BNO,應該要點申請?
可以一take過拎BC護照嗎?唔該巴打

首先多謝阿媽有先見之明,19年前幫自己仔女申請好BNO,
其次多謝朋友借帳戶給我分享我家既申請,曾嘗試用HKBN電郵但不接納申請
分享原因是希望鼓勵更多人去續BNO,我已整合了一張處理情況圖給巴打絲打們,
我家每個案件寄去文件都大同小異,可以參考圖片
相片去相鋪影相,有白底或淺灰色底,大約80至100元一打相和電腦相,
要帶USB抄相或將電郵給店員發送到郵箱,朋友去相鋪就48元一打相+電腦相燒錄在光碟內,
文件有些就公司印,有些就出去書店印,A3和A4 Size彩色就3元1張,圖書館A4黑白就1.7元彩色就3元,
用A4薄文件套裝了所有文件,A3 Size太大需要對摺,再放在公文袋裹面,
怕公文袋會穿就用膠紙封住接口位,第一次寄有用Bubble Wrap包住文件先,
再塞入公文袋,之後就直接塞入公文袋就寄,直接去郵局寄空郵掛號,
郵費通常45至60元,通常1星期多就到英國.HMPO收件和更新處理每次都不同,
參考我的圖片就會知道,有舊BNO會處理得快,通常整個流程都要3星期,

裹面有一個小插曲可以分享,就是收到HMPO的電郵要回覆,
主因是申請表我填了Tai Man Chan,但原來家人身份證和特區護照是Chan Tai Man Peter,
HMPO查詢是申請Tai Man Chan 還是Tai Man Peter Chan,
最後回覆是Surname:Chan + Given names:Tai Man Peter,
其次家人曾有改名,改名契和銀行信是Chan Tai Men,沒有Peter在信件內,
小提醒電郵會有HMPO職員名+職員編號+PET No,回覆時請複製電郵3樣資料,
方便接收郵件HMPO職員查看,將你回覆快速分發到處理你案件的HMPO職員,
回覆後一小時半就已批核申請,不需要再寄什麼文件過去.
之後再有一個HMPO電郵寄去我另一個家人的郵箱,
內容是知道最近有申請過BNO,想家人進入系統做問題調查,
HMPO想知道系統有沒有需要改善的問題和申請手續問題等,
用PET NO+EMAIL+DAY進入系統,右手面有個可以選擇做MC,
我找了整個網站除了此位置有MC題可以做,如果你們收到此電郵可以做下或研究下,

最後DHL收件都有不同情況,第一次2份DHL一次過收,之後都是分開2日收,通常五/六/一收件,
時間就1040至1110或1230至1300多,通常舊文件先送到,新BNO後到,最後一次就新BNO先到,舊文件就後到
舊文件情況也有不同,3次就HMPO只收了副簽文件,其他寄回我家,最後一次就HMPO收了全部副件,只有銀行信和舊BNO寄回我家,
本來都預左彩色副本給HMPO,怕寄失或遺失了父母結婚證書和出世紙,所以只有特區護照,舊BNO,改名契是寄正本,
其他全部彩色影印寄去英國,建議巴打絲打們真的怕寄失就彩色影印正本前後,寄彩色副本過去,3元1張少一個寄失煩惱,
,雖然我就只印前面忘了印後面,如果HMPO職員也叫我寄正本,我也會空郵掛號寄過去,
另外副簽建議多問朋友有沒有吧,我找人副簽BNO也很難,因持有BNO又未到期既朋友只有3個,2個怕有問題不簽,
最後是找家人其中一個同共認識的IT朋友幫忙簽署,全家也是同一個IT朋友幫忙,IT朋友也9月才續期
過期BNO的朋友就有一堆,持有美國和澳洲護照朋友也有,但別人不在港不方便幫我簽,幫簽也要寄過去美國和澳洲,
再寄回香港先再寄英國,過程太麻煩,建議真的盡量問一下身邊的朋友,沒有就寫信解釋吧,HMPO都會彈性處理

希望我既分享可以幫到巴打絲打們的憂慮,例如怕寄失文件,HMPO幾時收件,最後鼓勵身邊朋友們有BNO就快續期,
雖然有些朋友覺得申請費是昂貴一點,但香港現今情況,多一本護照會安心一點,不要灰心,希望在明天.
因為你有bno,所以佢當你續bno咁續!呢度有兩個cases,一位原本唔知自己可以繼承bc,所以申請續證先,但發現父親原來係bc可繼承,諗住寄張證書去自動更新為bc,可惜返嚟仍然係bno,webchat 過之後,佢話申請時揀續證喎!(其實系統自動分咗)結果俾多次錢先出返bc俾佢!另一位知情況複雜,幫父母申請bc,所以預先webchat咗情況,並根據指示,寫信講明申請bc,但母親返嚟嘅係一本bno合成獸!再webchat 後表示印錯!現已寄回等消息,而其他家人亦一同寄去申請埋,等緊佢回報上嚟好消息!另可以肯定係佢父親係申請bc中,由webchat 核實咗無申請錯。

你依家必須webchat,並講明情況,小心檢查你本護照有無任何印錯,同佢哋據理力爭!亦要問清楚你父母新申請bc要點做法,搞清楚情況再下一步!如果你申請時無註明任何申明話新申請bc,佢有機會耍你話你申請續證!你要嘗試表示係申請bc,亦表示系統沒有選擇權,總之盡力爭取。否則你可能要俾多次錢了!

其實能否成功爭取,視乎你取態,亦睇返嗰邊想點去處理。因為有bno同bc身份,但未申請bc嘅應該有一定人數,因此你點爭取會成為案例。其實有新案例佢哋都會改善之後處理流程,我記得新系統改變唔少之前慣例,但大半年嚟有啲做法係從善如流咗,所以你一定要出聲,當然最壞打算係,你自己俾多一次錢搞!但你應該可以問到,你父母情況可以避免錯續bno嘅問題。加油!
你嘅報告,都歸納咗好多人上嚟報告嘅情況,值得加許!尤其是同PE嘅互動,同埋加英文名嘅情況,都對之後申請嘅人有參考價值。不過副署表其實可以電郵俾人簽,而且簽咗有有試過電郵俾返申請人,印返出嚟寄去成功批核!相或彩影其實可以diy,減低申請成本,甚至寄信都可以減磅,減少郵費支出,總之豐儉由人,對於手頭緊嘅手足,點樣用最慳嘅方式續證,真係幾重要。

恭喜你成功續證,以前記得用多啲喇。
你唔問咗先續
Have you had a British passport before?
選No
因為係你第一本BC PASSPORT
越南陸路口岸d人終於識分bno 同bc, 宜家唔比bno過
巴打親身試過?
前日先試完,係芒街
最後點搞返支那搞簽證?
星期三等DHL 收件
話說我出發前四個工作日上網我用廁所板申請左evisa,咁佢寫三個工作日內就ok(上次我都係三日就得),點知到我出發個日都未得。就諗住拎本bno扮英國人。點知個關員識分,打電話叫左個識中文嘅人同我講bno無免簽。

最後,返支那經過d濕鳩旅遊檔口問有無辦法過到去,佢話可以用廁所板申請落地簽 $380rmb,只限芒街市內,十五日有效。
想問下你地printed and sent之後大概之耐收到DHL嘅tracking通知?
我9號printed但係到依家DHL都未有聯絡
隔左個星期六日,過埋聽日就應該就收到
收到新護照
我都係9號,頭先6點幾收哂兩個dhl tracking 話星期三派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞