『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
要return嘅話一早返咗嚟唔會等個幾月啦

今次真係9成9變真lose case啦
打定輸數啦
都唔知你封野而家去到邊
仲有寄嘢
唔係信封面寫明PAR AVION真係會變平郵㗎
https://www.hongkongpost.hk/filemanager/common/forms/pos15_Supplement.pdf
平郵寄英國要42 - 54個工作天
可能未lost ge
我都知柒左 而家又攞唔返封信 唯有等。。。。郵局話如果郵費唔足夠應該都已經叫我加錢 有無得叫英國個邊extend我申請時間
唔過250g唔奇
冇特衰唔洗寄彩印ge話documents應該唔會好多張紙
特衰就算你係印單面豪華版,連埋其他文件加埋都唔夠250g
所以郵費唔好慳,衰極都要用空郵掛號/speedpost
重要文件加掛號喺常識
佢哋以為係寄聖誕卡咁兒戲。
首先,你肯肯定真係寄咗平郵?信封無寫或貼上空郵文字?另外,寄平郵唔等如寄失,去郵局寄信,個風險係差唔多,係時間上嘅分別!一般寄外國,寄空郵唔貴好多,而且時間上,正常一星期左右必到大城市,所以寄護照返去,首選空郵,至於掛號定e-express,都係睇你承受咩風險,掛號係有簽收,而且有賠償,e-express只不過普通空郵加4個狀況通知,唔包簽收!

至於平郵,搭船過去時間上當然耐,而且有可能因天氣影響航程,會唔會日日上船我都答唔到你,不過預兩個月時間,都係60天啫,正常你90回覆吖嘛,咪耐心等候囉,時間配合到,你份件自然到hmpo手上!留意慢唔等如失,不過有極少數慢件係可以上新聞,呢個咪風險囉!如果件件平郵都失件,好多貨物包裹就唔使使用郵寄了!當然時間長心理一定唔好受,但既然改變唔到事實,何不氣定神閒,等待好消息?我哋都希望你新年前有訊息啦,人一世反正做咗咪正面樂觀面對囉,呢度平郵勇士極少,都好需要相關資料入doc,起碼以後窮L真係有參考吖。呢度真係無人答到平郵寄幾耐,如果你成功大家都會祝福你嘅!

當然做人有兩手準備,差唔多80日,就問定hmpo可否延期同做定文件了。但如果其實你寄咗空郵,咁真係有機會失咗了。祝你好運兼一切順利,好快有好消息。
又想問問各位巴絲......

7/1 printed and sent
15/1 sms話being sent, within 7 working days

我打去dhl問,用我英文全名既唔同組合去check 6/1至今日,都話冇我嘅件
頭先我又收到sms提我收到新bno後記得簽名
但係我到呢一刻仍然冇收到任何嘅追蹤No.同dhl既短訊

我想問呢個情況係咪正常?
尋日搞掂咗仲話寄埋
但係我今日都未收到DHL sms
好心急
要等HMPO經DX送去DHL
都要一兩日
我個份要 4-5 日。
8 號 Liverpool 出 ,
13 號到 Heathrow .

唔該晒兩位巴打
虛驚一場
當時我係一scan就掂
多謝你咁詳細覆我 我都email左HMPO想extend時間 希望只係時間長而唔係寄失
我寄個時只係寫To: HMPO個地址 同 自己地址
好少寄野去外國 貼左廿幾蚊郵票 諗返都覺得自己on9左
要等dx比咗dhl先會收到dhl嗰tracking number
唔該哂巴打,我岩岩已經收到DHL個sms,因為我太心急,又驚兩份件唔知去左邊,始終入面有大量個人資料
我上網照計重量 我份件應該唔過250g 郵局都話如果唔足夠郵費應該一早就會寄信叫我加錢
所以你個case佢return返畀你反而喺最好
而家搞到真係唔知去咗邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞