『薪火post』BNO續期資訊 (73) 2019續到2020

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
特衰補領又麻煩
唔見左可能先批一年証先
之後先可續十年
真係會心掛掛,一日要睇幾次
其實每一個都係咁!
我31/12寄,7/1英國已收,空郵雙掛號
以前都會
但其實一轉approved就會email通知
唔駛login睇
Sent之後就去dhl日日check,仲要check埋航班,直到手時,先至鬆一口氣嘅,大有人在!
我23/12 寄speedpost, 今日application approved!
開心
唔見舊証既情況下
我續到10年
可能都係因人而異
估唔到突然咁快,仲諗緊要等多一個星期
我嗰兩老啱啱前後腳approved, 你有消息未?

18/12 寄到hmpo
23/12 document received
23/2 application being processed

到今日都未approved
23/12 application being processed
等吓喇

香港警察涉嫌未經英國外交及聯邦事務部許可下,非法進入英國駐香港總領事館範圍驅逐及擄走示威者。

英國外交及聯邦事務部應立即跟進有關事宜,傳召中國駐英國大使劉曉明抗議,及要求中國 -

1. 保證被擄走人士必須立即被釋放及不被起訴
2. 保證不再驅散任何在英國外交及聯邦事務部容許於領事館範圍內的合法示威活動
3. 保證任何在港的執法機構在未經英國外交及聯邦事務部批准下,不得擅自進入英國領土範圍執行職務
4. 要求香港警務處交出所有涉事警員資料以作追究非法入侵之用

仲有無?
如果有加減請隨便,同埋如果有巴打英文好掂嘅,譯埋做英文然後瘋狂係twitter send出去
未,仲係processed
越界搞大英帝國領土入面D人? 中共抓牙港共真係越來越過分了? 今次好嚴重, 侵犯領事管轄權. 身為大英子民的我哋一定要voice out.

會唔會去英領請願? 要求英國外交部採取措施, 保障英國駐香港總領事館範圍內合法活動不被別國干擾, 保護領土主權(紅階磚內為英國領土, 未經批準黑警不能在紅階磚範圍內執法, 黑警港共明顯侵犯英國主權).
我都係今日 11/01 收到message approve左睇黎佢地係一批批咁做
到呢一刻英領都無回應過一句
聽聞有人向保安室求救但係入面嘅保安無理到,英國駐港總領事館係唔係係時候要換保安公司?
英國外交及聯邦事務部發言人表示,有留意到在一個英國駐香港領事館外長期舉行的示威中有警察出現。消息稱,警方與示威者對話的地方,是領事館大樓租借的範圍,並非外交領土。被問及是否今日下午通知香港警方有人塗鴉,發言人促本報與香港有關當局聯絡。

即係報左唔撚夠膽認
咁得啦,槍頭指向英國駐港總領事館,叫FCO交人出黎,邊個話要報警,交待點處置呢個/啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞