[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
左邊耳機明顯細聲

咩headphone?
hugo2 夠力,平板就唔知
我用緊pico power
想入手hd800s 未玩過耳牛 想買部amp+解碼一體機去推佢

有冇介紹同邊間黃店買好?
3.5mm
唔明
依加1k內係咪都係SHP9500
用電腦直推
SR60同SR80都考慮過 但係睇評側音場好似冇9500咁闊
聽開jpop jrock acg 但係J樂器多
聽流行其實真係唔洗太著重音場大小
反正都係mix出黎
耳機都係風格緊要d
如果鐘意聽你呢d 可能grado會好d 我自己prefer 熱情d
9500係咪偏向冷
grado偏暖?
上網聽左陣果d咩sound demo 9500好像飲水咁直出
SR80 d聲厚番唔少幾好聽
9500 高頻有D突出
總之唔係wm port或4.4
行3.5mm單端
cd900st都得
Hello~~
小弟用緊hugo2推 t1 2nd
近排想升級推靚佢

想問下賣左hugo2 入hugo tt2
還是有咩靚amp好推介?

點樣玩法最抵玩

睇d鬼老review好似好推schiit 隻ragnarok2 咁
話說其實有冇得dap跟枱amp架? 咁樣可以剩係買部amp, 諗落好似幾搞嘢

同埋效果其實會唔會比同價位dac+amp一體機差呢?

見到樓上巴打話schiit ragnarok, 聽聞幾夾hd800s, 但本身又冇dac, 同埋好似冇行貨
Dap有適合amp插頭的輸出就沒有問題
同價位便攜正常應該比枱式差

我見ect有schiit d野不過好似未有2代

其實爬左少少文,就話schiit audio 高價品並沒有特別標青...

又唔想玩膽(怕糊,定係有唔慢既膽機,完全唔識膽)所以睇睇有冇同好推薦其他選擇

補充..原來 hugo tt2 少少 over budget(隨非佢打個7折)

想搵10000-15000內 amp

感謝各位
其實買部dac啦唔好慳啦
買部旗艦家用耳機就對佢好少少啦
大陸好多機3 4000蚊人仔有交易數據仲好靚
推下先
我目前覺得最夾聲係soekris dac1101
當然係未到最好,主要係amp個part唔夠好
一直都想搵時間試埋soekris貴價產品
HD-DAC1就不了
以前係DMA試過Luxman入門個部(好似6千幾?)都唔錯
keces S3我都想試下,之前係PAF試過夾HD800順耳
仲有RME adi-2 dac,功能強大聲又唔錯
RAG玩過,但太大部同熱,聲就比原價唔多值。
間野多打手,平野就低玩既

膽機都有唔會糊同快加透明,但價錢貴過部TT2

15000可以收部二手430HA
原來你推T1,唔係800S
咁搵EAR909。
感謝介紹
btw soekris 個香港代理係黃嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞