[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
PS Audio 啲DAC都好出名㗎
btw追唔哂po
想試機係咪都係DMA + 友誠?
t60rp試咗好失望
雖然係監聽耳罩所以好清晰,聽得清楚各種樂器人聲唔會互相遮蓋
但有個問題係唔自然,唔係音場大,而係強行將啲距離拉闊,出現咗種空虛感
巴打所言甚是
幫我講出左UP唔出嘅感覺
可能聽慣咗m50x
雖然同為監聽耳罩但係完全截然不同感覺
DMA, 友誠, 熊仔
Soekris 就cas workshop
adi2 dac就曾福琴行
mqa應該得NT-505?
都有可能呀
我係jaben度試,借嘅係佢哋嘅amp
可能我嘅聽感只係出於部機度而唔係t60rp
m50x我都可以話佢越戰越強,唔夠power同充足power都係兩個世界
謝謝
其實我都諗係唔係唔應該咁執著用番tidal軟解算
好似會多啲選擇
監聽耳罩我聽得好少,幫你唔到啲咩
除咗m50x另外只係聽過cd900st
非監聽嘅話58x係個幾好選擇,唔好睇佢150ohm,其實手機推已經好好聽,上amp亦唔會令佢飛天
6XX嘅話用部細力AMP推搞唔搞得掂
一直都好鍾意sennheiser啲聲但係又怕部AMP唔夠力而唔敢買
我都係冇6xx得58x不過我睇過58x同6xx嘅spec
大家有個共通點係每邊max 500mW input power,估計佢唔需要太勁嘅amp
你個部係咩amp?magni同jds atom應該都有餘
我得部A4BL咋
maximum output冇記錯得150mw
轉埋balanced都係得300mw
6.3同XLR都係300mW
應該都足夠
https://www.fostexinternational.com/docs/products/HP-A4BL.shtml#content-3-tab-tab
官網係寫150mw
150 ohm下可能得32mw max
不過要有聲的話唔難
用headphone power calculator計,hd58x出110 dpspl只要27mw
https://www.headphonesty.com/headphone-power-calculator/
可以預期你用A4BL推個 volume都扭到幾大下

可以諗下加部THX AAA 789,A4BL line out
夾dac1101可能太多bass

dac1101 夾HD6xx就應該冇問題,聽HD600都開心
的確mqa唔洗太執着,所謂high res唔一定好聽過16/44.1
唔排除好多時d high res係 16/44.1 or 24/48 upsample得黎,未必係用high res 錄音
如果講純DSD錄制同PCM就有意義d

CD制作得好係好好聽
今日去試咗ADI, 505, A8MK1, DA150
試嘅次序亦都係一樣左至右
原本諗住試埋Klipsch果部
不過點知去到話壞火牛冇得試

原本試嘅ADI係MK1
覺得唔係幾掂
點知臨走果陣個店員話有MK2可以試埋
一聽覺得同MK1差幾遠

MK2聽落覺得幾舒服
分離度 音場 速度都唔錯
而且人聲都算前
同埋開大聲啲都唔會覺得好嘈

低音個量係多
但好似一Pat Pat咁 可能速度太慢
仲搞到其他位矇矇哋

至於A8MK1同DA150冇乜特別心得
覺得兩隻好似差唔多咁

同埋硬係覺得A8同DA150啲聲硬
唔知係咪ADI相對上會比較厚啲柔啲
令我聽完之後有比較

其實呢排試機我都好鍾意用Hotel California嚟試
主要聽下50秒果兩下鼓聲
覺得ADI啲鼓聲好似幾有彈力咁
其他幾部都唔會有咩特別感覺

呢幾隻入便最鐘意應該都係ADI
不過有時又唔係幾信得過自己
驚買完番去又會後悔
諗住過一排諗清楚再決定
加上又未試過Klipsch果部

有冇巴打可以比啲意見咁
好奇問下,ADI係講adi-2 dac?

Soekris 可能都啱你,不過人聲唔算近自己

DA150試過夾HD820之後我覺得有d似HD-DAC1,不過冇咁矇
都係唔啱我
Yes
ADI 2 DAC
覺得聽落幾滑幾順咁
好似冇乜壓力

DA150同HD DAC 1我又覺得係兩樣嘢
起碼唔會好似上次咁又嘈又吵

如果唔考慮Soekris
ADI算唔算係唯一好選擇

唔係話巴打推薦唔好
純粹係我會揀牌子
其實我都諗緊adi2 dac 定Soekris dac1541
希望最後唔好why not both

adi2 dac確係唔錯,功能又多,會好泛用
Soekris 個聲夾senn記但未必夾stax
唔想用唔同dac聽唔同headphone

adi2 dac當然唔會係唯一選擇,其實差唔多價錢仲有好多可以試,只係有冇咁好心機試曬
ADI仲有IEM Out
有時駁番對N3AP聽下應該都唔錯
第日又可以玩下其他IEM
的確係幾實用嘅
雖然我冇特登試過佢個IEM Out究竟掂唔掂

同埋幾鍾意佢有Display 有Remote 又多功能可以玩下咁

我諗熱門嘢應該都試得七七八八 好似之前試果十部
同埋行咗幾日都有啲攰
可能最後買ADI都唔出奇

Or巴打仲會唔會有其他介紹咁
其實我睇DAC/AMP都係上日本個價格.com度睇
唔知會唔會有嘢唔齊

巴打平時去開邊度睇咁
唔撚見左對fitear 334
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞