[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
soekris lineup:
1101:系列唯一用usb供電,冇寫幾多bit resolution。headphone out雖然唔大力,推HD800s仍然唔錯
1321:純dac,25 bit resolution
1421:27 bit resolution, headphone out voltage peak大過1101差唔多一倍
1541:27 bit resolution, 唯一全balance設計,有單端同平衡輸出(line out, headphone out)。電源設計睇落同1421唔同

Lehmann Linear (BCL rename?)淘寶有少量正版(翻版個d唔評論)

THX AAA 789而家似乎成為常註產品,而moniprice同smsl有出THX AAA 887 (Monoprice Monolith THX 887, SP200),而家價錢差唔多
bcl香港有返代理啦
啱啱見英京有
應該好多地方都有

under 5k?
望到啫, 趕時間無睇
上次酒店搞嗰個咩展都有參展啦
個部係linear D,有dac
好似成萬
純linear抵玩得多
見到金聲Lehmann Linear Pro優惠賣六千, 但係冇哂彈藥啦
linear平d啦
balance is not a must
800同t1同812幾時有新一代

舊款會好評過新款,都係for發燒友多
舊款係調音,對「音樂既理解」上,有自己既獨特風格同執著,所以深受燒到腦袋壞掉既燒友既喜愛。
但缺點係:唔係人人接受到,同對dac同amp既需求極大。

SP200 雖然係幾部平價THX最平(USD260-289)
,亦係唯一一部唔洗等
但係大陸運落黎最近會有被海關扣嘅風險(如圖示,本來應該29/30號就到左

最近大陸對往港物流check得好緊
mono price個部都要等?
應該10月27出咗
呢部都out of stock計埋佢美國運最快都十一月尾到
想問ddc usb轉同軸有咩用? 唔係都係數碼信號?
觀點一 係好多舊USB DAC 個USB其實都寫得好舊 唔靚聲
反而同軸好似係部部都差唔多
其二係好多舊機都冇usb in
咁新機用有無效果?
我都唔知
我自己都想買但唔捨得 平野又驚冇用
有人話同軸/toslink好聲過USB
呢個真係唔識
不過用DDC通常都係想洗水多過玩舊野
同感
Utopia點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞