[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係咪問緊u? 薄扶林

電力公司係?
華仁冇貨, 英京九千四 好幾間都仲貴
我都係薄扶林
唔係好知4.4個地係平衡有咩用
我覺得4.4個地係留比人轉單端,不過唔係部部機都有接呢個地
6.3轉3.5仲簡單

唔知wireworld nano-silver eclipse啱唔啱?
金聲我記得都九千幾

買水貨
有冇巴打試過M2Tech Evo DAC Two 或者plus?
呢幾隻都要網上買, 買試過, 少淆

今日再出去試, 熊仔啲staff俾我試咗隻dac/amp一體機, 印象中叫astrol(九成錯, 上網search唔到), 賣成九千八,不過係幾正. 之後再試sp1000m直推 感覺好似唔穩定咁, 同試kann cube嗰陣差好遠. 即刻諗起自己部dx200都冇咁大力

之後再問過, staff話fostex有啲啱玩嘅一體機都係4-6k, 成件事好吸引 網上有人話用schiit, 有人話teac ud505, questyle cma600i等等. 點試得哂
我用緊dx200+faudio major架喳
fostex有唔少巴打講唔太得
可能買部ifi頂住先抵玩d?
其實玩單端仲開心
有冇人試過 z1r,hd800,t1,同埋k812呢幾隻 有咩分別同埋優點
最後去咗熊仔買, staff俾我八千七買咗 雖然貴旺角站少少, 但服務都補翻

然後啲staff仲係咁建議我唔同方法推好hd800s. 我check翻原來嗰隻叫ADL Stratos 然後仲有fostex HP A4BL, 流動amp就有隻三千嘅, 不過又唔記得名

終於開箱, 靜哂嘅環境聽, 就算只係dx200, 都好撚好聽 睇唔太多樂器, focus人聲嘅歌最正
Z1r最貴

T1 2nd人聲對比hd800s好似好少少, 但音埸hd800s好啲. 然後T1 2nd係600 ohm, hd800s 300 ohm. DAP未必推得夠聲

K812就唔知
主觀記憶(因為隔太耐,好多細節唔記得):
z1r + 電池爐:重bass,唔夠通透
hd800 + HDVD800:齒音太多又有d尖
k812:調音似Stax
hd800 + keces s3:好順耳,較多齒音但唔尖
------------------------------------------------
t1 冇試過
t1 2nd + pico power:音底平衡,除咗高頻有d尖之外冇明顯缺點,夾好amp應該冇問題。旗艦而言平係最明顯優點。
------------------------------------------------
hd800s + Soekris dac1101:好夾聲,bass重得黎唔蒙,充份表現出hd800s特點:結象大,分析力強,有氣勢。dac1101只係入門野,高級機型應該可以仲好
hd800s + 萊曼 BCL:抵玩,又係充份表現出hd800s特點。
hd800s + thx aaa 789:都係抵,不過 BCL好d

welcome to hd800s大家庭

ADL Stratos好似幾得意,下次試下先

想問下嗰隻soekris r2r dac, 我睇香港個cas workshop賣, 有1101, 1321等等? 巴打知唔知大概有咩分別? 另外巴打隻dac又跟咗咩amp?

Lehmann Black Cube Linear好似要外國網購?

THX aaa 789就九成搶唔到架啦
單人房,我道門有自動鎖
我上年仲要放埋相機都冇事

今年應該唔會有事
掛...
感覺上,你似乎有研究,但係你搵既資料可能未必update

Z1r 係新代,但係hd800, t1同812都有新一代
你想玩返上代flagship?

純粹擔心你最後冇買到你最想要既野
你應該想講電壓?
因為舊款D評價好似仲好過新一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞