[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
應該差唔多
睇到都覺得熱
謝謝巴打! 請問denon d7200 值得買嗎? 問過應該5千7左右 我想用dx160直推 因為未有錢買dac/amp住
d7200本身唔錯,啱聽就得
有巴打玩開denon
利申有d1001

headphone幾時都係應該最先投資
MSR7 條原裝線壞咗
有冇咩線推介
買原裝線。
單邊插線headphone換其他線好易左右唔同聲
好 唔該晒
Stellia + Kann Cube不如帶Stellia 出去試?Kann Cube好多地方有得試
我對dap唔會好高期望,畢竟太多限制,就算Kann Cube都係咁話
除非你講Sony 6萬同 QA390都係dap

上次我用dpx1試Stellia都唔錯,主要係Stellia 好

等睇Stellia 用家出手
但我上番官網已經搵唔翻
原裝線個型號
有冇人知邊到有得賣
我有7200同dx160,直推無問題唔錯,換4.4聽比較好

買唔起RK50我又唔中意step 嘅dact
一格格唔係好聲d咩?聽講
其實我係中意佢果中無段變速果種順滑嘅手感而唔係一格格,聲音就其次,聲音有保證就得

四位數樓下一格格VR的確係好聲啲,例如rk27果類會食左啲細節
但係VR 中嘅天花板RK50其實都係碳膜,我估當去到四位數嘅碳膜VR 其實可以同step 果啲匹敵掛
仲有咩vr貴過rk50除左d停產炒價
想揾部座枱DAC/AMP比隻Shure 1540用
主要插USB駁電腦用

目前試過6000樓下嘅有
ZEN DAC, UD301, A4BL, U05, HD DAC 1
不過覺得301啲聲好似啱我多啲
但又想試下再高啲價位嘅機

想問下如果6000-10000有邊部值得試下
目前見到有
505, ADI, A8MK2, DA150, SD300

仲有部5000蚊Klipsch Heritage Headphone Amplifier未試
巴打們有咩評價咁
AFAIK 係無,真天花板 果啲亂七八糟嘅snake oil VR 都無佢咁貴
有冇人用緊fostex t60rp
見賣1480 有啲心動
用schiit asgard 3又唔知夠唔夠力推
用緊
我用緊部A4BL黎推
6.3 用low gain都推得掂
啲聲有咩評價?
頭一百個鐘又或者係唔夠力推嘅話高音會好尖
低音多到頭暈, 但用耐左就唔會有呢啲問題

而家用左成年, bass量平衡返, BASS都算潛得深
中, 高頻冇乜特別

隔音都算唔錯, 不過呢點要自己試真啲
咁算唔算通透?音場定位個啲又如何?
半開放式會唔會好受外界影響?
我估2.5W都應該夠推掛
啲聲係通透嘅, 聽落唔會覺得濛
音場有人話大 但我就覺得同open back黎比較都仲係有差距

至於受唔受外畀影響呢點, 我接受到嘅, 如果唔係特別大聲嘅噪音都隔到

2.5w 綽綽有餘 但有可能會大力過頭
T60係A4BL low gain之下啲細節會更加多同更加出
你仲可以諗下PS Audio sprout, Soekris d1541/d1421, iFi Micro iDSD Black Label等等

大陸野:Aune s6 pro, topping dx7 pro

SOULNOTE SD300之前好似有巴打講 headphone amp唔太好
HD-DAC-1我用緊,覺得聲矇
成日想換走佢

adi 2 dac 好野黎,功能強大
Klipsch Heritage都唔錯,記憶中同PS Audio sprout個聲差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞