[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
Thanks!
考慮緊HD6XX定K7XX
用咗兩晚新版adi-2 dac,感覺仲要d時間先玩得悉
開箱個時駁落office setup,第一個反應係部Airist R2R DAC終於掉得
分析力好過Airist R2R,仲要d bass出返黎
adi-2 dac直推HD600冇問題

返到屋企第一時間拆走部HD-DAC1
然後就開始接落黎兩晚煩惱

最初夾HD800s覺得adi-2 dac bass太多同聲太貼耳,音場壓迫
試過駁返PS audio Sprout做headphone amp,變得冇咁壓迫不過bass淺咗
之後係adi-2 dac校 cross feed,音場即時唔壓迫不過好似聲矇咗

聽多d歌之後發現其實係adi-2 dac個音場有d包圍自己,而唔係平面
我唔當呢個係問題,而係風格
不過係部份錄音,例如「黑教堂」的《Julsång》,呢個包圍感冇咁明顯,似返平面
用adi-2 dac播呢首歌,我終於知咩叫音場闊

轉駁stax:
adi-2 dac rca -> KGSSHV -> L300 limited
如果中間加Sprout做pre amp,人聲會sharp d
不過直出人聲都唔差
直出仲有個好處就係bass重好多同聲厚d
adi-2 dac 個bass比HD-DAC1實同深,唔會boom
我之前擔心嘅背景音樂搶主題冇我想象同嚴重,stax個分析力足夠令我專注主題

整體黎講夾hd800s同我套stax都有好表現
我部PS audio Sprout可以食塵
分析力好呢個我唔特別提,as expected
聽咗兩晚之後而家仲要冇咁貼耳

不足之處係駁line out之後phone out, iem out, line out volume 冇得獨立校,全部跟line out
問題係我HD800s大約用-40 dB,不過呢個level同套Stax太細,要扭盡先夠聲

本說明書好似FYP report咁,講解好多design,內容充實,唔買都價得download呢睇下

至於部HD-DAC1,而家成為office setup一部分。
直出HD600仲係ok
Airist R2R 收返入盒
先買k7xx,然後用買amp錢買HD6xx
想要

FYP, 個nds tutor潛咗水
Budget 1000買咩dac好amp非必要
ifi zen dac好似幾多人推薦, 可以一試

利申未試過
under 1k:SDAC, Topping D30
想要Airist R2R?
想問如果唔想太複雜買dac/amp個D野, 就咁電腦聽歌, 用over-ear有冇問題?
有冇邊D易推D既耳機推薦
HD599幾好 Amazon八百蚊度 佢for你就咁用電腦推
meze 99 noir
HD58x, m50x 又得
Denon全線亦得
新手入坑
想問下有得較音量既dac係咪姐係preamp咁
係咪通常都係較max

利申:SMSL SU-8
有得較音量既dac係咪姐係preamp咁

係咪通常都係較max

一半半
最後買左HD6xx
請教一下接駁問題,如果用返Sound Blaster Z做DAC,另外買JDS lab atom做amp,我想知邊度買到合適既線同adapter

以我所知Sound Blaster Z 有1個headphone 3.5mm洞、3個speaker 3.5mm洞,另外兩個optical in out唔知幾時用

JDS lab atom有RCA同3.5mm input,但用6.35mm out

HD6XX係3.5mm插頭

以上配置,係咪要買條雙頭3.5mm公既接線連Sound Blaster Z同JDS lab atom,再買個adaptor轉HD6xx做6.35mm公?

定還是買條3.5mm公RCA公駁sound blaster z同jds lab atom? 唔知有咩分別,請指教
我終於明MSR7b點解叫女毒
跟機條線唔夠長
點解咁講?
個幾個speaker out係比你出5.1,唔啱用
應該要用個headphone out 入amp,用RCA定3.5冇所謂
HD6XX應該有跟個3.5轉6.3頭

對我黎講,如果一定要 atom同O2+SDAC揀一部,係你個情況我會揀O2+SDAC。原因唔關邊個好聽事,只係O2+SDAC有analog in同DAC可以用,可玩性高d。如果我唔鐘意Sound Blaster Z 夾O2個聲都仲可以試下用dac個 part。就算唔係都可以比較下Sound Blaster Z 同SDAC分別。
點解叫女毒
佢人聲好突出
特別係女聲
二手嘅話check下部機冇咩弊病嘅話 又有單嘅話咪抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞