[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
有部fiio m11 pro
手痕係mass drop 買左個HD6xx
想問下用m11pro 當dac 用3.5 出coaxial 或者RCA 去d headphone amp 得唔得?
冇問題
usb出dac又得
插電腦USB個種DAC
4-pin XLR係咪好聲D?
巴打有冇3.5 (公) to 4-pin XLR (公) 線推介?
其實你用邊部DAC 同 amp?
如果部dac冇平衡輸出,將單端轉平衡頭係唔會好聲咗
咁做純粹方便駁機
例如你部amp有1組RCA in 同1組xlr in,咁你將部dac用轉平衡頭駁amp xlr in 就可能留1組 RCA in比其他機用
否則唔會因為將3.5轉平衡而對聲音有改變

另外,4 pin XLR 係比headphone用,一般amp平衡輸入係用3 pin xlr (1地2正3負)
理論上4 pin xlr可以轉做兩條 3 pin xlr (一左一右),不過唔清楚有冇人咁做
用緊fostex-hp-a4bl,插電腦當USB dac用
駁耳機ath m50x-mg, 好似得bass 重左少少就無分別....
大家點睇TEAC UD505,係咪就黎出新

我見淘寶賣緊6千人仔
感覺巴打最初問3.5mm線係想同M50換線
巴打留返d錢好d
好似m50呢d單邊插線headphone,其實係headphone入面都有條線將迅號由插線個邊傳去另一邊單元
除非你會折開headphone將呢條機內線換埋同你新個條3.5mm線一樣,或者直接係冇插座個邊加個頭座,headphone變成兩邊插線,否則左右會唔同聲

我唔覺M50值得咁改機,正正經經換headphone好過
呢D入門野去換貴線有冇大幫助? 怕換左線都係晒錢
原來巴打答左,自己碌過龍
6k 人仔
只可以話teac 唔係唯一選擇
利申對teac冇惡意,不過見好多人講唔好聽
收到
純粹講入門機換唔換線好,我主張唔換
唔係話冇改變,只係覺得唔抵
換線本身唔會令你個headphone變成令一對headphone,只會係修飾下
你要完全改變就只有換機
所以唔好比d 19 marketing 影響講到天下無敵
你要換線有好明顯改變,可能比嘅錢差唔多可以買多對headphone
當然亦好睇你headphone本身能力係唔係足夠表現個分別出黎
入門機換除非你限死自已永遠只會用呢對headphone或者有特別意義,咁就盲換都冇問題
可能你用多d,煲好d仲抵過換線

另多如果係真係想搵地方洗錢,除咗線材,換earpad係一個好選擇
就算聲冇變,戴得舒服d都係正面影響

依家先整到咁鬼靚
以前果個由唔好揸手
又無left right balance
Note for owners of the previous remote: the new MRC is also available separately as an accessory. It can be used with all ADI-2 DACs, even older ones, if they are equipped with the latest firmware (at least version FPGA 27, DSP 33).

shut up and take my money.jpg

希望300以內有

但幾時先有得買
聽日記得嘅打上去rme問吓先
話說打手巴打用dac1101推hd800s有冇加amp架? 就咁睇spec, 就算去到1541, 個power output除翻resistance都係比較細 諗落dac1101加amp可能平過買一體機rme adi-2?
我冇加amp,用返headphone out
dac1101係方便setup,所以冇用好多心機玩,足夠好就收貨

其實個loudness計算要考慮埋headphone 個靈敏度,所以細power唔代表唔夠大聲
可以google headphone power calculator
可能22mw已經有足夠loudness

咁用電壓同電阻計power有咩意義?
呢個數愈大,output power係愈大,亦可以講係更linear,唔易distort

講返dac1101,作為入門或者為方便,絕對冇問題,但同adi-2 dac比係質素上有差距
我鐘意dac1101係音色夾同性價比
當然價錢係差好多
新出 motu interface 都唔錯
170USD
ESS chip
個headamp都唔差

https://motu.com/products/m-series/m2/
black friday 有無特價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞