[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
Thx巴打
金聲個店員都有比我試過iFi果部iDSD Micro
不過係銀色上一代
覺得聲底 細節 音場等方面係唔錯嘅
不過諗住玩枱機又未必太想考慮佢
而且見到亞馬遜有人話個Connection有啲問題
同埋好易壞
我自己試果陣有時都會突然冇咗聲 or 好大聲咁

HD DAC 1我前幾日聽過
硬係覺得好似好嘈又好吵咁
同埋有時啲人聲好似比個背景埋沒咗咁
唔知係我問題定點
上網見到話佢可以校下個Gain
不過我果陣又冇乜點留意到
唔知會唔會好大分別呢

Soulnote好似都已經絕埋種tim

至於支那嘢就應該唔會考慮喇
HD-DAC-1我用開mid gain,不過唔會有明顯分別
好似好嘈又好吵咁或者人聲好似比個背景埋沒咗咁,我覺得會係同佢個bass處理得唔夠好有關

純粹作為dac的話我仲頂得順,不過咁就overprice
mojo都已經可以做到差唔多質素,仲平d
可能都係
因為我試過其他幾部都唔會話有禁大反應覺得唔好聽

至於巴打你話矇
其實我都有啲覺
主要覺得個背景突出過人聲
但反而有啲高音位又尖尖哋咁
聽落好奇怪

想問下如果好似我上便講果十零部左右
有邊隻嘅聲會比較似iDSD呢
想攞個參考
等下禮拜再試聽

其實自己比較鍾意聽低音同人聲
想個人聲再近啲
同時保留襟聽
唔知會唔會要求太多
大力過頭就應該唔會
用緊m50x同58x都冇出現呢個問題
咁同closed back比應該係大過?
想問你係邊買同買幾錢
我冇乜點試過closed back嘅耳筒就唔比較啦

其實我冇用過ifi機,black label係有巴打用緊,所以答唔到你有咩似佢

可以試下PS Audio sprout同Klipsch Heritage先
仲有Soekris d1001
Soekris 低頻量多d
sprout個低頻量ok不過下潛唔夠深,夾啱機就有改善(e.g.夾hd dac1

Topping D90

有冇巴打有心動?
突然身痕預計聽日試晒上面講果幾部
不過PS同Soekris冇乜聽過
新仔唔係幾識嘢

換新耳機就應該唔會點諗喇
隻Shure都係上個月先買
預計聽日去試505嘅
不過上次去英京已經試過三部
今次再去唔知會唔會閪我面

定搵其他地方試好
正常唔會閪面,反而見你黎過幾次可能主動問下你需要再介紹返
或者你試咗其他先去英京
PS audio同Soekris我都係呢兩年先識

上面講過嘅野香港都有得試,除咗大陸牌子未必齊

雖然話試野最好帶自己機去,不過你對Shure 1540煲到收貨未?
如果未收貨或者個聲未定落呢,你會試得唔準
當然如果你係唔煲機派,咁就唔洗理

如果你未煲到收貨,可以加埋你平時用開嘅headphone/iem去試多次,咁你對部機個聲會更加清楚
冇平時用開gear的話,你問鋪借樣你熟悉嘅gear又得
再唔得就試個時覺得ok就ok
505我見呀二都好似有
不過第一次去
又或者可以去呀二試完再去英京試多次都得

PS同Soekris上網好似搵唔到好多資料咁
可能會想揀番熱門嘢 (純粹個人諗法

另外煲機方面曾經都有諗過
不過我買番嚟都有Keep住每日煲8粒鐘
有人話呢隻150粒鐘就應該差唔多
雖然唔知真定假
不過到而家基本上應該冇乜明顯變化
最起碼由我屋企用電腦直推
到出去試每部機都聽得出個分別係邊嘅

最開始出去試之前其實都有諗過帶埋IEM出去試下
自己有隻用咗一年嘅N3AP
不過又覺得可能太嘥時間
同埋連續聽兩樣唔同嘅嘢反而會影響自己思考
加上部嘢主要都係諗住比耳牛用
想問下巴打們依家買hugo 2仲係咪個好時機?
有隻iem lime ear anthem, 一隻HD700
想搵隻dac amp可以推哂+用埋電腦個s360db speaker
第時upgrade又可以加後級
但依家位置所限(書台)擺唔到太大部機
請問仲有冇其他選擇
最好below 7k (因為隻hugo 2都係friend放 大概係呢個價)
謝謝
好多時所謂熱門野未必係最啱自己
例如Sony就唔太夾我(JE, CD900ST 係我目前聽過最順耳嘅Sony產品
PS audio 同Soekris的確係華文圈唔多人識,畢竟兩間都係小作坊
PS audio已經算好d,幾十年歷史,不過佢d電源產品先係出名,amp就唔出名

煲機方面最後都係睇自己收貨與否
唔收貨的話我試過煲超過2百個鐘
點為之收貨真係睇你自己,同你覺得佢仲可唔可以透過煲機改變
我諗冇人會煲1000個鐘先聽,始終有極限
我自己標淮係煲100個鐘之後一段時間(例如一星期)冇明顯變化就煲完
HD700

我有mojo,不過夾起senn記黎覺得有d悶(夾MX980係OK)
唔知hugo 2係唔係差唔多

推senn記又平,我一定講Soekris dac1101,不過唔啱d noise detector IEM
同唔用HD-DAC1或senn記amp

其他:Klipsch Heritage, PS audio Sprout
未試過:Aune S6 pro, topping dx7 pro, Schiit jotunheim, JDS lab element 2等等
我覺得ok呀,Hugo同mojo唔同聲底,mojo係悶d
Hugo有個大問題係無bal output

chord既野,同價位上有唔錯既競爭性,唔好盡信覺得「最強」。
thx 兩位巴打
其實我一路用開隻audioengine D1(都係人地唔玩比我)
不過佢解碼同力水都差啲,又唔support mqa (最近同人夾左tidel)
所以想搵隻有mqa解又通吃既dac amp
我再研究出去試下 謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞