[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
簡單D講,部DAC 係近幾年買的9成係digital volume control。
你software 行100% volume 就得架啦,咁就最好聲。
聽到有分別係因為你無level match或set錯野。
完。
多謝指正
我似乎將OS個volume control同digital volume control 搞亂咗

OS 個volume control係有resample
我部adi-2長紅撻唔著,係咪GG?
搞左半粒鐘出完個post就著到機
部野呢幾日都有問題,熄唔到又有,開唔著都有

咁大獲
巴打用咁幾耐?

其實我個部個mon 有印
我用teac 503
windows 個volume control 係較唔到大細聲
1% 同 100% 音量都係一樣,一定要部dac 較音量
年幾掛大概
我唔想寄返去整啊,得返個廢amp我頂唔住啊
好事
巴打set咗用ASIO或者WASAPI?
好似搵香港代理都得
謝先
等我觀察多幾日,好驚佢新年打柴
邊道set? 我淨係見過potplayer 有得用wasapi
但係我windows 所有聲音都係較唔到大細聲
咁有趣
唔通個driver自動幫你用ASIO?

用foobar的話,要去foobar個網download wasapi個plugin,裝完之後將foobar output set做 wasapi
OS will only resample if you:
1. use DirectSound; and
2. Playback sample rate is different from your device sample rate
點樣可以令windows os直接pass個音效比外置dac?
淨係foolbar同potplayer唔夠
use asio or wasapi
好似得逐個program set ASIO/WASAPI呢個選擇
首先要個program support
thomann叫我搵香港代理整
但香港代理話我部機唔喺香港買要收錢先整
我之後再同thomann講返情況
佢都係叫我搵香港代理整
宜家被人當波咁踢
整要幾錢?
佢話要check完機先答到我幾錢
無得用事大,整得耐我買第二部算
終於知windows咩問題
原來我一插usb dac個陣佢裝咗舊driver
https://matthewvaneerde.wordpress.com/2016/09/15/installing-the-microsoft-class-drivers-for-usb-audio-devices/
我有兩個選擇,起初裝咗第一個,揀翻第二個好咗
巴打用Groove?
Groove要裝driver
https://apogeedigital.com/support/groove#tab-id-1
thomann個回覆係問咗rme
rme應該係想香港代理接我部機去整
但香港代理唔係好想理我一係收錢整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞