[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
曾福網上冇mk2賣 其實Thomson, juno嗰啲又有冇得睇係mk1定mk2? 我見juno連運費都七千四, 兩日送到 不過冇用過visa mastercard嗰啲
咁要問清楚先
啱啱check咗, thomann有賣mk2 (spec先分到), 不過賣900歐 juno嗰隻賣家都係RME, 但就唔知係mk1定mk2
睇返juno個 description同圖係用mk2

忍唔住落咗單
有冇人要 noble falcon 耳機?amazon買左剛到,但之後見另一對耳機有優惠買左。
noble falcon我amazon買156 USD, 想1150放返出去
全新未拆包裝
tg: https://t.me/ilufhk
巴打都買咗喇?
其實有諗過想9衝嘅
雖然當初試果陣係覺得Ok
不過又驚買到番嚟先覺得唔好聽

上網望過普遍啲人都話冇乜味
想問下有冇聽過Demo or 已經用緊嘅巴打可以分享下聽感比小弟參考下

如果主要聽低音同人聲呢部掂唔掂呢
主要考慮緊個人聲嘅距離夠唔夠近

就算mk1都係平咗
咁不如換耳機仲實際
呢隻嘢係忠實反映耳機特性
禁開心
睇嚟我都係下次試多次先
話冇乜味其實啱,鑒聽野冇乜味好合理
但係唔會好悶
調音舒服係佢一個優點

如果要強調低頻,adi2 dac個 EQ幫到你
除咗parametric EQ, 亦都有d graphical EQ比你好快加到bass
當然DSD係冇得EQ

有人話音場唔夠闊,我覺得足夠闊
最少唔會鑒粗將d野拉開就當音場闊

聲音上少少缺點係有時配樂會突出過主音
不過黎個係試夾HD700個見聽到,試HD800s又唔覺(有機會用唔同歌所以有唔同)

Driver方面上次借朋友機,未成功set到DSD夾Tunebrowser

聽講說明書係呢部機賣點之一,可以學到唔少野
如果你接受到嘅, 可以喺機身較EQ
呢個價位得佢可以做到咁仔細嘅EQ, 一大賣點嚟
本說明書一定要煲哂佢
呢部如果唔加amp就咁推hd800s可以嗎?
adi-2 dac?
ok呀
諗住下次試啱就直接買
但出發前仲有幾個問題想問下各位巴打

如果用喺Win10上面
例如用Foobar聽歌 Potplayer睇片 Chrome睇Youtube 打機之類會唔會有咩大問題
例如Delay之類

考慮到保養方面
1. 曾福係咪香港嘅RME代理
2. 如果喺曾福買會有幾多年保養
我喺RME睇就話有5年
但佢就話only available on RME Audio products purchased from an authorised UK dealer.
同埋我見佢個網DISTRIBUTORS入面 香港淨係得一間叫SYNTHAX
又見唔到有曾福
3. 買果陣點知佢係咪Mark 2

另外見到有巴打話上網買會平啲
咁係咪都會有5年保養
如果買到番來部嘢有壞點換同第日有問題點樣維修
好少上網買嘢
Sor for 1999

開估
juno係賣新版
個個都推adi2搞到都想買隻擺廳當前級加headphone amp

原來DSD好易set
adi 2 dac 變左本po 標準設備
未買唔好入黎
萬用刀人人都要有
周身刀,下一句係張張利定無張利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞