[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
成日都試唔到
Stellia唔錯
唔係數碼就代表一樣,當中物理傳送同編碼都好大分別
USB係dac入面,都要經過 USB chip process先,再去dac chip,所以同同軸係唔同.

點解玩ddc,都係因為大部分dac直入USB都衰聲。
因為USB唔係for音頻,唔啱音響用,但通用先轉哂USB,原本專業音響器材係用舊iPod既火線。

另外做dac既廠都無去優化USB,通常都係買現成USB chip就算。但同軸由cd時代就用開,老牌廠都識點整。
咁冋果電腦有spdif輸出
應唔應該轉用呢
同軸有冇得用dsd?
一定要dop?
以我所知 應該唔得
係咪得USB得?
DoP解DSD over PCM,無話同軸定toslink
但就算pcm,同軸最多都係得24/192,你會上唔到DSD256。
想喺旺角試耳牛應該邊間好呀(利申:新手)
DMA, 金聲(金雞店), 熊仔
Dma 個哥哥態度好,講解專業

隻K361 終於到左香港
佢都算跟得個harman target curve 好貼(雖然harman target個中高音調得比較大聲, 啲樂器雖然好清好出,不過出到就黎搶左人聲嘅風頭)
不過以99usd 呢個價黎講呢隻係無得輸
基本同789差唔多,係大力d同noise 多d

呢部野好大力33ohm RCA去到成3W(RCA出力炒monoprice成倍,所以反而太過sensitive 既headphone 到適合既音場就需要好大聲

Balance 既推力反而冇上升

結論:
售價:平一百多d美金

好大力:RCA出力炒另外兩部thx 一至兩倍

THX水準:同其他兩部差別唔大,報告話底燥大d。對我既話high gain都算聽得出, low gain 我就聽唔出

Size: 算幾細,不過thx之中唔算太特別

唔洗pre-order同搶:drop 同monoprice 都要等同搶(正常大陸運就2日到;我果件俾人扣關扣七日)

平衡冇分別:平衡出力冇再設計,同RCA出力一樣

Sensitive 耳機黎講太大力:對低電阻(大概30以下, according to ACR, 我冇30ohm以下耳機)耳機既話佢大力得濟開得細既話又唔足以去到某個音場
長聽好耳痛令你提前退燒

上邊缺點都有solution既... 相傳可以用一部有volume減少既dac,改善問題

結論:
想平d,用開rca(rca出力去到平衡咁大力)買呢部

搶到機既話(monoprice 同drop都要搶)同鍾意平衡既話,就記低日子去搶
個形有d似koss kph30i
有得摺埋
同埋啲膠無kph30i 咁脆
high gain 聽得出底燥
睇黎都係等下monoprice 同drop穩陣d
巴打夾乜headphone試機?
有無清知道邊間係黃店呀
懲罰呀!
有傳DMA係,亦有人話唔係
好似有參加罷工
拎左隻oppo PM1 加teac ud501

部機送左返屋企用,屋企得隻PM1,宿舍同公司仲有d未試既...

底燥既話,我開張敬軒笑忘書唔記得左邊隻歌,聽前奏得一種樂器既時候聽到,之後就冇再開過high gain(當然呢都算幾易推,所以都使high gain)
我去熊仔嗰陣就隔住啲open back, 聽到staff同啲客一齊屌政府popo上天花板
邊度整耳機好
未整過
試下小修小寶?
巴打壞乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞