[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
有部AK kann cube喺手 有mini XLR輸出 想問下如果想用kann cube做解碼 係咪買多部有XLR輸入嘅家用擴就得?

當然仲要買線
其實得單端我都照會做source,用player都求係方便
hd800s

用dap都覺正 有啲人話metal會冇震撼嘅感覺, 但我覺得啲樂器聲好清, 仲好聽
話說大家有冇試隻qa390? 好似幾多好評, 不過就國產嘢 對比rme adi-2等等, 有冇邊隻夾hd800s啲?

自己冇彈藥, 唔想試完盞自己傷心呀
想問下巴打, xlr output即係冇6.3mm/3.5mm? 唔識睇佢個spec sor9

求amp俾部dx200用
Classical 用hd6xx聽都幾舒服 幾smooth
ps 用家
Hd6xx 我自己都會用黎聽rock 聽metal 聽 pop 唯獨是聽classical令我最surprise
得xlr input的話就應該係linear pro
上網睇linear pro個xlr插座中間可以插6.3單聲道
你要配返對6.3轉rca,一左一右,咁就可以繼續用單端輸入
dx200 3.5mm line out 用 3.5 轉 rca線,加個 rca轉6.3插頭入amp
應該易過你搵 3.5轉雙6.3
試過qa390夾HD800s
qa390我覺得不過不失
調音中性,各方面聲音表現對得位個價錢,作為dap的話
最大賣點係transportable,不過用黎做dap的話要忍下佢個界面:唔係難用,不過有d煩瑣
作為枱機,我覺得adi-2 dac比較好用
功能強大又細部d,仲有個eq可以校下聲

兩部機直推HD800s都唔錯
聲黎講可能adi-2 dac暖少少?

另外qa390夾HD800s個結象唔會好大,比我感覺似player多過枱機
不過建議巴打出去試下,而家兩部都有得試
我仲以為揾條3.5mm轉6.3mm就ok添 聽落又係大工程
rme巴打可唔可以講下邊到有得試, 同埋邊到平?
3.5轉雙6.3上淘寶應該有,再唔係就自已做或者搵師傅做
rca轉6.3鴨記有
3.5 轉 rca線太易搵
唔會大工程
曾福琴行,行貨9k
390 帶出街太大,屋企又有枱機
390 除咗屙屎都想聽歌帶入廁所用同去旅行都想聽耳牛諗唔到仲可以點有效地利用
唔係話唔靚聲,但係呢個設計可能同一筆錢可以投資喺其他更好嘅hifi 上

如果出部平小小,無player function 然後當係battery powered desktop amp +dac 然後有個slot 可以放部qa361 落去變390嘅話咁會好好多
出雙糧去買Hd800s 求鋪頭 可試+公道價
好似8字頭左右
試同買可以分開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞