[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係咪冇乜街舖賣, price網冇報價

Hd660s, hd700傳聞冇乜bass, d7200又話好似多bass, t1 2nd成600ohm. 每個款都好似好有特性咁, 唔知點揀
係咪值得入手?千三就有
搵日去mk試下先
唔知有冇demo
千三唔係問題的話就買demo試啦
係得發地庫金聲見過盒,冇留意有冇demo
唔記得價錢
試Stax最方便係去ECT showroom
係ECT買都得,上網搵可能平d
不過L500我都係講下,超過你 budget
不過玩舊款/二手Stax就 冇超,只係帶唔到出街

好多野其實唔係冇街鋪賣,只係冇報price.com

bass呢樣係相對同埋要夾人
HD700 bass量夠應付我
甚至我覺得對L300 limited 配L700 ead pad之後 bass量同HD800差唔多(係我現有setup下)
t1 2nd雖然600 ohm,但有聲出唔難,真係唔知用amp8推會點
一日唔試過都唔會知道點揀
就係想快啲去試

L500標價四千五就ok嘅, 不過加埋佢個擴就

另外睇啲擴, pico audio好似好多人吹奏, 唔知真實情況如何 未買headphone已經諗耳放
敗家post
請問2k內有冇邊隻close back over ear聲底似HD25-1 ii
好鍾意佢既聲但壓耳好唔舒服
冇試過HD25-1 ii
momentum over ear 2啱唔啱?
唔知有冇記錯,印象中成個低音頻段都太重
今日終於去咗試 喺熊仔舖staff介紹下, 試咗hd660s, ar-h1, meze 99 classic, sony z7m2, fostex th600, 最後試埋hd800s

Hd660s, z7m2都有4.4頭嘅原線試, 所以用到amp 8. 雖然hd660s中階價錢, 但都要比耳機Major開多一倍音量先出到好聲. 對比下我鐘意660多啲, z7m2個bass唔知點講, 好似擺埋一齊咁, 有啲混亂. Hd660s就人聲差少少, 同埋仲係少bass

然後冇4.4頭嘅機, staff借咗部kann cube比我試. 我覺得99 classic, th600, ar-h1三隻, 99 classics真係性價比ok,不過就差後兩者啲. Th600, ar-h1以聲嚟講我覺得各有各好. Th600就人聲正少少, ar-h1就音場好闊, 其他分別不大.

最後試埋hd800s, 我諗開始意識到dap嘅極限 試kann cube之後有試過focal一部枱機, 唔記得咩名. 整體嚟講, 首先音場闊到 但有唔好處就係聽pop感覺唔pop 同埋啲聲同之前幾隻好唔同, 其他headphone啲聲都係"遠"啲咁, hd800s嘅聲就有啲聽緊iem嘅feel咁. 唔識形容sor 9 不過聽咗一陣, 最深刻係用彈嘅樂器嘅聲, 同張學友把聲, 真係聽到少少高潮 唔係feel到同自己耳機有明顯進步, 係feel到個還原度堅高 最後仲有感受到冇錢幾咁慘

T1因為冇咗線所以試唔到 mrspeakers aeon flow open啲staff話好淺聲, denon就冇, 因為時間又唔夠, 所以都冇去試佢同d7200呢啲.

Btw, hd800s星際有間大舖現金價$9000
不如試下TH900 我自己幾鐘意 利申用緊
其實買左成十年, 係覺得痴住耳仔唔舒服
換pad?

hd800s係好得意,結象大,d聲好似近自己但係感覺係遠d傳黎

似乎HD700會你

hd800s人聲對你都咁震撼,試埋Stax仲得了?
ATH-MSR7b都可以一試
早兩年音響展好似有玩過唔記得有冇b字,
fiio x7 am3 個音場好奇怪
好似除咗人聲好近之外就乜細節都冇哂咁

如果係dt 770, 880, 990 個d唔?
Stax想試, 不過ect代理有傳售後麻麻

Hd800s呢個價其實算唔算值得狗衝? 有喺dma試埋隻hifiman Ananda, 不過係用sr 15試, 個聲好似冇乜特別 可能環境問題

話說hd800s好似有跟條4.4mm線 又多個理由說9自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞