[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(9)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
我上網都google左,個dac都舊舊地model,仲未支援mqa
我都放棄左唔理個dac 解唔解到mqa
依家用tidal app/roon軟解
其實唔差得好遠
會唔會推壞好睇你用用咩 iem
極端例子係ath-iex1, 5 ohm, 寫明最大受到3mW
你冇睇錯,係 3 mW
https://www.audio-technica.com.hk/index.php?op=productdetails&pid=1271&cid=30&sid=50
推壞冇難度

HS1503 AL官網雖然冇寫最大受到幾多power,不過用枱機都唔好校太大聲
用黎夾iem的話amp output power唔洗好大,太大反而唔好校volume,有得校gain就另計
我估100mW @ 32 ohm power已經足夠有多
否則用digital volume control或者有得校gain都可以考慮
就算唔係枱機,一條手機jer仔都夠玩
當然如果你計劃玩耳牛就買大d power都唔怕
然後買ifi iematch幫iem加阻就安全d

2-4k, HP-A4BL可以試下
pico slim (加 dac module) 應該ok
或者 aune x1s, topping dx3 pro, Soekris dac1101 等等

直上adi-2 dac亦得
唔該巴打,再做下research先
有冇巴打用緊Roon
有 不過想轉lifetime 時已經加左價
覺得值唔值?
有兩套system既話我覺得值
佢multi system同個dsp upscaling我都覺得好好用
我依家係裝係NAS唔洗開電腦都用到
買左部topping D70

但藍牙search 唔到, 係咪要有其他setting, 已經on左
要揀source?
有揀, search極都無d70, 但顯示有輸入
搞過晒啦, 客服睇完都唔知咩事咁, 顯示有輸入,但咩都無連過,search 又search 唔到, 大陸機真係。。。
我部d90就冇事既
隻耳牛唔可以換線,本身3.5mm,想駁4.4 balanced 係咪改個頭就ok? 定改做可以換線會好d?
如果條線係四芯, 其中兩條焊喺earth, 就可以咁改
你一tune去bt 就search到?
請問點睇係咪四芯?左右耳都有線出?
要拆開線頭(駁source個邊)先知
唔該
搵日攞落舖check
我用圖黎講啦
圖一啱啱轉bt
圖二一轉就自動connect左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞