[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

錦上路上車
試過係元朗搭番去朗屏都上唔到 d人行多一步都唔肯

錦上路上車真係食得屎

錦上路成日都有條港女上唔到車發脾氣

係咁叫人入D入D

如果真係可以入d咁係入面啲人仆街

朝早大把仆街 對面門大把位 拎住份報紙慢慢睇

而家返工搭鐵要轉三次車
次次上車我都要左攝右攝先去到兩卡中間
七點半已經搞到我好燥
想像唔到返九點啲人點捱

我出嚟做野10幾年,份份工都係港島區,最遠試過銅鑼灣

牛屎區返港島東

你勁啲
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

利申: 牛屎區

恭喜
真係好多牛屎區巴打
就黎多到可以搞牛屎區業主聚會

等緊收樓,簽左hsbc

下個post之前整個牛屎會聚會
搞到勁過香討

個幾月貴50萬

我二月中買345萬個估價都未足,好彩有約之後到價

好難想像個半月後高四層貴五十萬係咩玩法

錦上路上車真係食得屎

錦上路成日都有條港女上唔到車發脾氣

係咁叫人入D入D

如果真係可以入d咁係入面啲人仆街

朝早大把仆街 對面門大把位 拎住份報紙慢慢睇

而家返工搭鐵要轉三次車
次次上車我都要左攝右攝先去到兩卡中間
七點半已經搞到我好燥
想像唔到返九點啲人點捱

我出嚟做野10幾年,份份工都係港島區,最遠試過銅鑼灣

牛屎區返港島東

搭鐡都要轉三次同個幾鐘
from AA

重要消息公佈
市場流傳

政府短期有機會修例一份合約連購多間物業慳稅,出招堵塞印花税法!一份合約慳稅快將成歷史

市傳今日6:00政府公佈
時事台有個post,1萬租主人房
from AA

重要消息公佈
市場流傳

政府短期有機會修例一份合約連購多間物業慳稅,出招堵塞印花税法!一份合約慳稅快將成歷史

咁即係短期內更多有錢佬首置一次買十幾間
from AA

重要消息公佈
市場流傳

如果係真既應該即時生效?
from AA

重要消息公佈
市場流傳

除非完全禁止,不論你買幾多間都要計稅,如果唔係作用真係不大
from AA

重要消息公佈
市場流傳

未必係真,都唔知係咪出口術幫啲新盤速銷啫
from AA

重要消息公佈
市場流傳

如果係真既,唔知發展商又會點出招呢
到時起到一層一個單位咁賣就好笑
from AA

重要消息公佈
市場流傳

如果係真既,唔知發展商又會點出招呢
到時起到一層一個單位咁賣就好笑

改個靚啲既名又賣貴啲
而家市區想搵d4百頭既兩房單位真係好難,就算俾你搵到,個壓力測試都好難過,9成要入息4萬
8成都要3萬3到

嘉湖已冇400內,向500進發

如果500個買返市區細單位啦,就算係昵,我選擇屯門都好過是天水圍

大圍金獅同河畔個頭應該仲有300 尾單位?
朗屏d 盤遲下入伙,元朗撚真係唔使上西鐵

西鐵最多八卡,冇計

西鐵最多八卡,冇計

如無記錯本身設計係9卡,但馬鐵果邊月台最多容納8卡,遲啲東西線馬鐵西鐵合併,所以最終都係得8卡,不過我估東西線一通車班次應該可以加密啲
樓價UPDATES:富豪閣3房搶高12萬沽
03月22日(三) 12:29

豪宅做價愈升愈有,北角半山富豪閣3房戶,被搶高12萬港元,仍獲買家以1,080萬元連車位售出,成交價為同類單位次高。奧運站帝峯.皇殿4房戶,3個月減80萬元,以2,820萬元易手

香港區

●北角富豪閣2座中層C室,實用面積724方呎,3房間隔,業主叫價1,068萬元,最終搶高至1,080萬元連車位易手,實用呎價14,917元,成交價為同類單位次高。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●奧運站帝峯.皇殿2座中層A室,實用面積1,174方呎,4房連1套房及工人套房,業主原開價2,900萬元,放盤3個月,減80萬元或3%,以2,820萬元承接,實用呎價24,020元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●馬鞍山曉峯灣畔4座高層G室,實用面積474方呎,2房間隔,叫價588萬元,日前以576萬元易手,實用呎價12,152元。

●元朗尚悅6座低層E室,實用面積357方呎,2房設計,原開價418萬元,減13萬元或3%,以405萬元獲承接,實用呎價11,345元,比同類型單位市價略低。

●馬鞍山海栢花園3座中層G室,實用面積412方呎,2房間隔,開價650萬元,以625萬元易手,實用呎價15,170元。
尚悅平啲真係有原因

西鐵最多八卡,冇計

如無記錯本身設計係9卡,但馬鐵果邊月台最多容納8卡,遲啲東西線馬鐵西鐵合併,所以最終都係得8卡,不過我估東西線一通車班次應該可以加密啲

朝早其實已經好密,班次未必可以加太多

西鐵最多八卡,冇計

8卡係柯士甸問題
不過就算無柯士甸問題、東西鐵問題
鳩鐵都唔會加到9卡俾你
你睇佢7變8都要搞咁耐就知
其實我之前喺屯門返港島工(太古又有,中環又有,上環又有)
都係搭巴士

我自己覺得西鐵其實係俾元朗同天水圍用,呢兩個區巴士線選擇少。
屯門過海都有3款,荃灣同旺角都有不下十條線。仲有上路同下路車。

屯門友搭巴士好過,如果解決到汀九個死位就完美。

西鐵最多八卡,冇計

現在應該無得加,東西線後應該可以,好似繁忙時間東涌線某啲班次只係去到青衣咁
其實我之前喺屯門返港島工(太古又有,中環又有,上環又有)
都係搭巴士

我自己覺得西鐵其實係俾元朗同天水圍用,呢兩個區巴士線選擇少。
屯門過海都有3款,荃灣同旺角都有不下十條線。仲有上路同下路車。

屯門友搭巴士好過,如果解決到汀九個死位就完美。

屯門友坐鐵好多時係想避開屯門公路,一出事就真係無眼睇
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

個幾月貴50萬

介唔介意講邊度?

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

個幾月貴50萬

500以外長升長有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞