[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Halo 咁多位
小弟剛結婚,暫時同父母一齊住
想盡快搬出去住
自己計過自己大概買到咩價錢既樓
不過唔知岩唔岩
唔知點開始睇樓,係咪求其 walkin 去地產鋪問話想睇樓就得

我自己就上網求其搵幾個agent wtsapp 問下
簽左按揭 銀行話會約時間上去驗樓 有無巴打試過??會點做嫁?

驗樓 for 出估價報告用既,視乎銀行政策。

一般 Assignment 前買家有兩次驗樓幾會,除咗正式收樓前一次,仲有一次預留俾上會用。會有估價行既人聯絡你,你只需約AA安排時間開門,係辦工時間,你唔需要在場,但可能想順便睇多次個單位。佢主要 check 有冇間隔改動或者加建等,或者入每間房開吓窗,單位內外影幾張相,通常十幾分鐘搞掂。
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩
唔知點開始睇樓,係咪求其 walkin 去地產鋪問話想睇樓就得

Me too
正所謂貨比三家,你whatsapp返幾個agent同佢地傾下計先(話題緊係圍繞返你想買咩樓,幾錢budget,區域呀),之後再選一個你覺得岩傾就搵佢帶你睇樓

我就搵美聯,貪佢大行有信心
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

Me too
正所謂貨比三家,你whatsapp返幾個agent同佢地傾下計先(話題緊係圍繞返你想買咩樓,幾錢budget,區域呀),之後再選一個你覺得岩傾就搵佢帶你睇樓

抽新樓blacklist 左美聯
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

行去你想買嗰區嘅地產代理公司講想買1、2、3房,大細間都入,唔使客氣,aa每日要交功課比公司帶咗幾多人睇樓,非常樂意嘅
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

Me too

請問邊到搵 agent 既 whatsapp? 去 gohome 或者去美聯自己 website 留自己 contact 話對某某盤有興趣?
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

行去你想買嗰區嘅地產代理公司講想買1、2、3房,大細間都入,唔使客氣,aa每日要交功課比公司帶咗幾多人睇樓,非常樂意嘅

我有朋友都咁講,不過驚佢亂咁帶我睇啲唔想睇既樓。上網睇過有啲樓都想去睇的話,係咪直接問下佢有冇果度既盤?有就直剷上去?唔駛約業主既咩?我唔信有咁多盤俾哂鎖匙俾地產經紀
有冇巴打用過星星地產代理?
我見佢個網好似好好, 俾起你自己入銀行問, 一樣plan不特止, 仲會私下回多d俾你

想知佢賺咩?有冇伏??

同問
想問大家係咪都係唔夠30 歲?

見到大家為層樓咁努力覺得大家好型好熱血

我岩岩grad已經覺得買樓無希望對未來睇到好悲

24歲時,
將啲現金碌下碌下,
就碌左一球。

擺哂落去 荃灣中心 個首期,
一直放租至今。

巴打以前係咪炒開iphone?
你個名好熟下

炒 iphone 呢個字眼真係幾咁令人懷念

十萬現金係枱面,
果種感覺真係難以形容

Whatever la, 香港地,
肯用腦,財技其實好輕鬆。
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

我有朋友都咁講,不過驚佢亂咁帶我睇啲唔想睇既樓。上網睇過有啲樓都想去睇的話,係咪直接問下佢有冇果度既盤?有就直剷上去?唔駛約業主既咩?我唔信有咁多盤俾哂鎖匙俾地產經紀

睇多幾間

模下個屋苑生活配套

再計下自己負擔能力,
慢慢收窄範圍
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

直接問就得,有啲業主會擺低鎖匙係aa度,有啲要約,去到嗰區大細aa都入就得,睇完唔啱冇所謂,最多簽張睇樓紙,電話唔想煩咪留太空卡號,唔想睇嘅樓咪話比佢聽唔啱心水唔睇,冇問題
簽左按揭 銀行話會約時間上去驗樓 有無巴打試過??會點做嫁?

你邊間啊

城市

垃圾銀行 巴打小心睇路
呢間銀行我一蚊都唔會比佢賺

點解 諗住用佢
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

直接問就得,有啲業主會擺低鎖匙係aa度,有啲要約,去到嗰區大細aa都入就得,睇完唔啱冇所謂,最多簽張睇樓紙,電話唔想煩咪留太空卡號,唔想睇嘅樓咪話比佢聽唔啱心水唔睇,冇問題

Thx. 其實係咪一定要簽睇樓紙?
想問大家係咪都係唔夠30 歲?

見到大家為層樓咁努力覺得大家好型好熱血

我岩岩grad已經覺得買樓無希望對未來睇到好悲

24歲時,
將啲現金碌下碌下,
就碌左一球。

擺哂落去 荃灣中心 個首期,
一直放租至今。

巴打以前係咪炒開iphone?
你個名好熟下

炒 iphone 呢個字眼真係幾咁令人懷念

十萬現金係枱面,
果種感覺真係難以形容

Whatever la, 香港地,
肯用腦,財技其實好輕鬆。

炒iphone4 嗰陣已經覺得好虛幻
去到iphone6, 一日執十幾萬嗰種感覺真係一世難忘
香港遍地黃金真係無錯
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

唔一定,aa覺得你唔啱心水,佢又夠功課交就唔要你簽,上回我睇咗一號銀海唔啱心水問個aa簽睇樓紙佢都話唔使,最終aa都係想多個客做得成買賣,睇樓紙係防止你睇完私下揾到業主交易佢損失佣金,買樓唔係一定要經aa嘅,佢嘅作用係提供市場買家賣家資訊
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

唔一定,aa覺得你唔啱心水,佢又夠功課交就唔要你簽,上回我睇咗一號銀海唔啱心水問個aa簽睇樓紙佢都話唔使,最終aa都係想多個客做得成買賣,睇樓紙係防止你睇完私下揾到業主交易佢損失佣金,買樓唔係一定要經aa嘅,佢嘅作用係提供市場買家賣家資訊

I see. Thx. 未睇過樓咩都唔識
最近先知網上盤好多都假
原來要睇最近成交價

驗樓 for 出估價報告用既,視乎銀行政策。

一般 Assignment 前買家有兩次驗樓幾會,除咗正式收樓前一次,仲有一次預留俾上會用。會有估價行既人聯絡你,你只需約AA安排時間開門,係辦工時間,你唔需要在場,但可能想順便睇多次個單位。佢主要 check 有冇間隔改動或者加建等,或者入每間房開吓窗,單位內外影幾張相,通常十幾分鐘搞掂。

哦 咁好簡單姐,唔該巴打間屋無改動過,咁應該無問題。仲以為佢睇下有無漏水
想講返我個故事
之前我賣左樓 之後租屋住
賣樓d錢都係擺係到
d錢少少地不如買個車位收下租 一兩千幫補下

跟住琴日幫開我個地產aa閒聊緊同我講

(佢禁緊電話)嘩 xx屋苑車位幾多幾多成交啊

下 其實我之前都有諗過買車位收下租幫補下架
你之前睇幾錢?
係咁意望下 某某屋苑果到 3-40萬啦
而家果到7x萬 放緊2000蚊租

時不與我啊 半年前既事
半年前早d醒目d 今日我就唔洗咁

冇得咁諗既,有早知冇乞丐嘛
想講返我個故事
之前我賣左樓 之後租屋住
賣樓d錢都係擺係到
d錢少少地不如買個車位收下租 一兩千幫補下

跟住琴日幫開我個地產aa閒聊緊同我講

(佢禁緊電話)嘩 xx屋苑車位幾多幾多成交啊

下 其實我之前都有諗過買車位收下租幫補下架
你之前睇幾錢?
係咁意望下 某某屋苑果到 3-40萬啦
而家果到7x萬 放緊2000蚊租

時不與我啊 半年前既事
半年前早d醒目d 今日我就唔洗咁

自住果層都炒...
Halo 咁多位
想盡快搬出去住
不過唔知岩唔岩

最近先知網上盤好多都假
原來要睇最近成交價

我自己一開始睇就搵大行既 果時一心想買林太山莊 同aa睇左起碼廿間 都覺得唔岩心水 結果把心一橫上廿八house搵 再直接打比個盤留既地產約佢睇樓 本身都係抱住睇多幾間既諗法 點知睇埋個aa手頭另一間 岩心水岩價位 即日扑左 簽臨約果下都有d虛幻感

我自己就覺得可以down中原個地產app黎睇下d成交 心中知道價位 再望下心水屋苑既圖則 同另一半傾下想住幾大 唔鍾意咩則咁 有個底先去睇樓會好d

最近先知網上盤好多都假
原來要睇最近成交價

我自己一開始睇就搵大行既 果時一心想買林太山莊 同aa睇左起碼廿間 都覺得唔岩心水 結果把心一橫上廿八house搵 再直接打比個盤留既地產約佢睇樓 本身都係抱住睇多幾間既諗法 點知睇埋個aa手頭另一間 岩心水岩價位 即日扑左 簽臨約果下都有d虛幻感

我自己就覺得可以down中原個地產app黎睇下d成交 心中知道價位 再望下心水屋苑既圖則 同另一半傾下想住幾大 唔鍾意咩則咁 有個底先去睇樓會好d

28果d假盤

我都抱住佢係假盤既心打去嫁點知果間唔係假既又真係有得睇 又真係業主盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞