[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

跟住+X哥買賣未必發達,但至少唔會仆街

呢個真, 俾我都信+X哥好過信食屎專家

佢都差唔多夠鐘,講嘅嘢冇必要太多假話,尤其對樓市睇法,就唔信關焯照、湯文亮呢啲磚家叻得過佢

一向都信+X哥多過D 樓市磚家

但佢d樓 閪開

但開價平過新地,嘉里.... 一分錢一分貨

其後,李嘉誠首度在眾人、鏡頭面前哽咽,聲音沙咳重申:「我愛香港,希望再見到本地一直引以為傲的香港……」李嘉誠說畢有點眼紅、眼鏡起霧,哽咽斷續稱「今日香港……GDP……得返2%」,又指自己自40年代已到香港,認同自己是香港人,香港以往有活力,但今日只見大家顧住「炒樓、賺多啲、樓起高啲」,已經無理想。他其後否認自己喊,「只係有少少傷風,少少感冒」。

x哥講到眼濕濕又話香港人得返炒樓、賺多啲、樓起高啲, 我又覺得佢仆街左D 明明佢係其中一個始作俑者, 賺多啲, 佢直頭係賺到盡, 而家講到個社會變成咁完全唔關佢事咁, 全香港最無資格講呢句係佢

上市公司必須盡賺,對股東有交待,如果佢個人公司可以係咁做,喺香港富豪嚟講,佢算係捐得多錢

長和(00001)主席李嘉誠在業績記者會上稱,以本港樓市最近的發展來說,"看不到樓價會下跌",因為買家力量仍大。他重申在通脹環境下,買樓自住可以,但買樓炒賣則不宜。

佢都差唔多夠鐘,講嘅嘢冇必要太多假話,尤其對樓市睇法,就唔信關焯照、湯文亮呢啲磚家叻得過佢

但佢d樓 閪開

+X哥啲貨雖然漏水出名,不過開價平幫咗唔少上車客
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

總之名下冇物業,4球樓下9按借盡360萬

但佢d樓 閪開

其後,李嘉誠首度在眾人、鏡頭面前哽咽,聲音沙咳重申:「我愛香港,希望再見到本地一直引以為傲的香港……」李嘉誠說畢有點眼紅、眼鏡起霧,哽咽斷續稱「今日香港……GDP……得返2%」,又指自己自40年代已到香港,認同自己是香港人,香港以往有活力,但今日只見大家顧住「炒樓、賺多啲、樓起高啲」,已經無理想。他其後否認自己喊,「只係有少少傷風,少少感冒」。

x哥講到眼濕濕又話香港人得返炒樓、賺多啲、樓起高啲, 我又覺得佢仆街左D 明明佢係其中一個始作俑者, 賺多啲, 佢直頭係賺到盡, 而家講到個社會變成咁完全唔關佢事咁, 全香港最無資格講呢句係佢

上市公司必須盡賺,對股東有交待,如果佢個人公司可以係咁做,喺香港富豪嚟講,佢算係捐得多錢

係佢大仔張佢啲嘢發揚光大啫

佢大仔真係擺住把間尺一寸一寸咁度啲圖,睇吓啲位用晒未
找數又係拖得就拖
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

4球9按 我睇按保果面要另外俾多十幾個
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

4球9按 我睇按保果面要另外俾多十幾個

巴打話按保可以分期供,過咗罰息期玩財技轉按化埋條數

利申: 冇用過9按

但佢d樓 閪開

佢可以唔上市 冇人迫佢
做咩幫會合理化佢賺到盡
唔係話唔比賺 但良心小小 唔好咁閪 d樓
+X哥開長和系記者會,有記者樓價咁高問佢應唔應該買樓,佢都係話,「炒樓唔好,有能力負擔嘅可以購入自住。」

長和(00001)主席李嘉誠在業績記者會上稱,以本港樓市最近的發展來說,"看不到樓價會下跌",因為買家力量仍大。他重申在通脹環境下,買樓自住可以,但買樓炒賣則不宜。

但佢d樓 閪開

信佢講野唔代表要信佢起果D樓

但佢d樓 閪開

佢可以唔上市 冇人迫佢
做咩幫會合理化佢賺到盡

做生意唔可以咁帶私人情緒,尤其上市公司,蝕嘅時候又邊個可憐呢? 追求最高回報無任何唔妥,唔係合理化,本來就合理,今日你賣層樓比我,我叫你唔好賺盡,平市價10%得唔得?
+X哥開長和系記者會,有記者樓價咁高問佢應唔應該買樓,佢都係話,「炒樓唔好,有能力負擔嘅可以購入自住。」

但佢d樓 閪開

信佢講野唔代表要信佢起果D樓

咁誠哥睇巿係真係準既 我純粹覺得佢講到眼濕濕話冇理想呀剩果D好un 耳姐 誠哥D智慧緊係要信

但佢d樓 閪開

佢可以唔上市 冇人迫佢
做咩幫會合理化佢賺到盡

做生意唔可以咁帶私人情緒,尤其上市公司,蝕嘅時候又邊個可憐呢? 追求最高回報無任何唔妥,唔係合理化,本來就合理,今日你賣層樓比我,我叫你唔好賺盡,平市價10%得唔得?

誠哥既合理係商人角度既合理
【市區成交】嘉亨灣海景戶1,738萬易手 實呎3.2萬

即時財經 2017-03-22 07:30:38 HKT

西灣河嘉亨灣

大角咀帝峯‧皇殿

薄扶林置富花園

長沙灣泓景臺

牛池灣威豪花園
中原地產陳凱超表示,西灣河嘉亨灣3月錄得5宗成交,5座中層B室,建築面積1,032方呎,實用749方呎,間隔三房連套房,享無敵海景,以1,738萬元易手,建築及實用呎價16,841及23,204元。
原業主於2009年8月以945萬元買入,持貨近八年,獲利793萬元,升值近84%。

【大角咀:帝峯‧皇殿四房戶減80萬 換樓客2,820萬承接】

利嘉閣地產蔡詠詩透露,大角咀帝峯‧皇殿2座中層A室,建築面積1,552方呎,實用1,174方呎,間隔四房連套房,向南方,享開揚景,原開價2,900萬元,放盤約三個月,獲區內換樓客還價,最終減80萬元或2.8%,以2,820萬元承接,建築及實用呎價18,170及24,020元。
原業主於2010年6月,以1,814.1萬元買入,持貨七年,獲利1,005.9萬元,升值逾55%。

【薄扶林:置富花園2房615萬沽 呎價1.4萬】

樓齡將近40載的薄扶林置富花園,美聯物業吳更明表示,屋苑12座中層E室,實用面積439方呎,建築面積518方呎,兩房間格,向西南,擁海景及園景雙景致,原業主開價約620萬元,最終多減5萬元,以約615萬元沽出,實用呎價14,009元,建築呎價11,873元。
買家同區客,一直有意在區內入市,見近日市況好轉,新盤熱賣,加上南區地皮創新高價等利好因素,見上述單位質素不俗及景觀吸引,故斥資入市作自住之用。

【長沙灣:泓景臺2房連約戶 投資者755萬買入看長線】
南昌站上蓋新盤匯璽正進行銷售,鄰區長沙灣四小龍亦錄二手成交。中原地產許永生表示,泓景臺3座高層D室,實用面積492方呎,建築面積678方呎,兩房間隔,望沙海景,連租約以755萬元成交,實用呎價15,346元。新買家為長線投資者,看好四小龍未來升值潛力,加上該址現時月租19,500元,新買家暫可享3.1厘租金回報,遂拍板承接該址。原業主於2013年9月以600萬元入市,持貨剛3年半,現轉手賬面獲利155萬元,升值26%。

【牛池灣:威豪花園三房戶775萬成交 實呎1.2萬】
富誠地產黎子健表示,牛池灣威豪花園3座高層G室,建築面積761方呎,實用637方呎,間隔三房,向南望市景,日前以775萬元成交,建築及實用呎價10,184及12,166元。
原業主於1999年4月以328萬元購入,持貨17年,獲利447萬元,升值逾1.3倍。

掌握財經地產資訊,即Like「蘋果ATM」fb專頁啦!
http://fb.com/appledailyatm
H+1.35
1.4 rebate

借幾多,邊間?

Hsbc 三百幾

今個星期收到嘅offer
基本上都係H+1.3
1.5 rebate
花𣄃銀行話可以做到1.6 rebate
H+1.2x就仲未有

Loan size係3.9M

1.6 rebate
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

應該要係5年內冇物業先符合, 巴打你可以再check check

但佢d樓 閪開

佢可以唔上市 冇人迫佢
做咩幫會合理化佢賺到盡

誠哥既合理係商人角度既合理

做生意要燈油火臘,出糧比伙記,有得賺就要好天收埋落雨柴,當生意唔好就要靠以前谷種維持唔使炒人住,做生意/買賣目的為賺錢,冇話商人角度,你講緊幫助市民嘅角色係港共,做生意冇責任幫助市民,任何人都係利益最大化,正如你返工要出糧,打個9折出糧你一樣唔制,隔離公司出兩倍人工聽日就行咗過去
from AA

重要消息公佈
市場流傳

政府短期有機會修例一份合約連購多間物業慳稅,出招堵塞印花税法!一份合約慳稅快將成歷史

市傳今日6:00政府公佈

要改駛唔駛經立法會?宜家印花稅條例好似寫明跟contract
有冇巴打係借9成用 qbe 做按保?

我驚銀行到價hkmc唔到價, 所以想揾多間用qbe 既。上網search過有人話渣打有機會用, 不過係random, 我想請問其實可唔可以指定話用 qbe 唔用 hkmc?

BTW, 我聽講 boc 除左正常cash rebate 之外, 仲有轉介rebate (即本身有fd/ 親戚係boc做緊, 會收到轉介rebate ) 。不過唔知有冇outdate

利申: 上星期簽左臨約, 驚緊要扲錢上會

巴打, 以我所知

大貓: 一定用hkmc
阿爺: hkmc / qbe
馬拉松: hkma/qbe/aig
大貓個仔: hkmc/qbe

其實 同個agent 傾下 睇下有無得指定
from AA

重要消息公佈
市場流傳

政府短期有機會修例一份合約連購多間物業慳稅,出招堵塞印花税法!一份合約慳稅快將成歷史

市傳今日6:00政府公佈

要改駛唔駛經立法會?宜家印花稅條例好似寫明跟contract

第一次出辣招冇上立法會,承諾再改動先上立法會討論,結果689一樣冇上照加辣

我驚銀行到價hkmc唔到價, 所以想揾多間用qbe 既。上網search過有人話渣打有機會用, 不過係random, 我想請問其實可唔可以指定話用 qbe 唔用 hkmc?

BTW, 我聽講 boc 除左正常cash rebate 之外, 仲有轉介rebate (即本身有fd/ 親戚係boc做緊, 會收到轉介rebate ) 。不過唔知有冇outdate

巴打, 以我所知

上次去渣打問佢講明無得指定

巴打, 以我所知

上次去渣打問佢講明無得指定

痕生唔知可唔可以指定呢
https://bank.hangseng.com/1/2/chi/personal/mortgages/residential-mortgage-loans/mipl

另外有冇巴打試過銀行真係要上去驗樓??
你地做按揭洗唔洗俾稅單?

有要求我交 比左

冇比到

又俾又唔俾
點算
我有 但我女朋友冇keep

佢問你拎 你有就比 無就問佢有咩其他文件可以代替 其實銀行緊張過你 你可以叫佢list out要咩文件先 再睇下邊d比到邊d比唔到

會唔會俾唔到就唔批
最重要既月結單同糧單都有
未落訂 我怕到時要我俾稅單 唔知邊到嘔俾佢

有無登記稅務易果個?
如果有可以上去download 翻之前果d稅單

佢就係冇啊唉
稅單係咪必須品黎?

公司有幫你報會有,問下HR
我最近都搞緊按揭都冇稅單,去左稅務大樓補拎,即刻就有,巴打唔好諗用其他文件代替啦,到時你又會擔心用左第啲文件代替會唔會影響批核結果

只要有報稅,你有交過錢或者退稅都可以拎返「稅單」,冇交過稅既,會有張叫「稅務資料」
我最近都搞緊按揭都冇稅單,去左稅務大樓補拎,即刻就有,巴打唔好諗用其他文件代替啦,到時你又會擔心用左第啲文件代替會唔會影響批核結果

只要有報稅,你有交過錢或者退稅都可以拎返「稅單」,冇交過稅既,會有張叫「稅務資料」

我之前打去稅局問過,佢話從來無交過稅既人係唔會有稅單/相關資料
如果你係以前交過,先會有

咁多巴打稅都未交過就買樓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞