[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我決定了
唔落訂了
一個月後齊文件做左預批先
到時樓價可能

算啦 條路自己揀
唔該晒各巴打

尤其你地份工係底薪加佣金
仲要唔係3個直系齊名
你今日唔落訂,3個努力儲多少少,幾個月後你一樣上到車
但你今日岀左事,分分鐘連女友都走佬
你呢啲邊緣case一定要做足預批,齊文件
講哂個故事比銀行聽,包括所有債務
岀左預批信先好落訂

我同老母係固定 女朋友先係sales

你同老母仲有無其他津貼
合約有無寫花紅雙糧係咪必有
如果有,比合約銀行指比佢睇
如果無寫,準備2年糧單證明個花紅/雙糧成日有
津貼一樣準備連續6個月糧單
另外要準備全部以上月份既銀行岀糧月結單
如果女友有税單show左全年收入更安全

女朋友有稅單 寄緊落黎
老母糧單冇顯示 只係show月薪
我自己有花紅雙糧 公司冇糧單
公司開俾我張收入證明會有顯示
我份工冇合約的 垃圾古老公司

無糧單咪工作證明+月結單+MPF 單
嫲孫樂巴打
其實你都係24歲啫
點解咁趕住要買樓呢

一個90後,
仲願意去做功課,
睇下呢個樓市按揭點樣玩,
已經好值得表揚。

好過有啲 90後,
月光族, 剩係知機票幾時特價,
樓市升到上天都 Wfc

24歲黎講 去一個真正有價值既旅行絕對大過買樓啦
其實幾多歲都係 學到既就跟自己一世

買到樓 層樓就係你嘅
況且佢都係有自住需要嘅
其實上面位24歲巴打手頭應該好輕鬆
佢老豆有層樓.佢話18歲已經幫手做按揭擔保, 衣家再買即係已經供甩左啦
咁有層供甩私樓, 必要時拎多幾十萬應該毫無難道

但如果層樓未供晒仲揹住個擔保就...

巴打你誤會了
我爸賣樓係生意失敗
d錢還晒後只夠俾牛屎區一成首期
銀行做唔到長供款期俾佢
之後18歲既我自己搵銀行做按揭
層樓上年賣左 d錢去向唔想多講
總知到我手既 得38萬左右

哦..明白晒
咁真係建議你唔好夾硬上車住啦
如果有咩事影響緊唔止你一個人嫁
佢老豆有層樓.佢話18歲已經幫手做按揭擔保, 衣家再買即係已經供甩左啦

巴打你誤會了
我爸賣樓係生意失敗
銀行做唔到長供款期俾佢

38萬
計埋tax 佣金 律師費
萬一間屋漏水就連整既錢都無
仲有計到咁緊上車 供樓之後仲點儲到結婚?
你女朋友肯架啦?

巴打你誤會了
我爸賣樓係生意失敗
銀行做唔到長供款期俾佢

38萬
你女朋友肯架啦?

到佢手有38,本身應該自己儲左幾十掛

巴打你誤會了
我爸賣樓係生意失敗
銀行做唔到長供款期俾佢

38萬
你女朋友肯架啦?

佢仲係覺得自己條女肯撚定會幫自己供過世

巴打你誤會了
我爸賣樓係生意失敗
銀行做唔到長供款期俾佢

38萬
你女朋友肯架啦?

佢仲係覺得自己條女肯撚定會幫自己供過世

真心 呢個世界無永遠愛你嘅女人
只有愛自己嘅人
[quote]呀嫲巴,我tg同你講過,佢比八成你又唔想撻咪拎女友去借p loan,捱得辛苦d姐
同埋你用女友名梗係唔比啦,轉做未婚妻就得,神奇巴都講左,你唔信幫你唔到
個個都好幫你,但個問題係你唔夠首期,又要用三個人收入先過到壓測,你有冇諗過你唔係好ready買樓呢

其實全底薪都夠壓測
又俾改做未婚妻做9成
應該都冇乜大佬要打啦掛
最多到時搵多兩間銀行

麻巴, 我自己都搵5間, 叫朋友都叫搵最少5間
比form jei. 唔好怕煩, 到時按唔足仲煩丫

提提你, 追下post, 搵幾間唔一定用hkmc既
我都等緊其餘幾間offer
其實西巴點解要睇到世界咁灰
十幾個回覆都講我女朋友走佬啊 唔會俾錢出黎
我寧願你屌我充大頭鬼

其實仲有好多女仔願意出黎捱
公一份婆一份
雖然我都明白社會上的確係有好多功利d既女人

呢點巴打我撐你
我女朋友都係好女仔嚟
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

因為講錢傷感情,呢樣野永恆不變

借問聲,層樓落你名,又要佢擔保,又要佢幫手供,功利D 講句,佢得到D 咩
嫲孫樂巴打
其實你都係24歲啫
點解咁趕住要買樓呢

襯有錢 襯後生
而家自己租緊 d錢都係咁去 儲唔到錢
買樓同女朋友住 大家齊齊供 一定夠生活

巴打有無計埋 厘印費 律師費 果d?
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

你係愛你條女
就唔撚係要佢陪你為層樓捱廿年

你係有諗過俾幸福佢
就自己努力搵錢搵秘撈搞掂上會
叫佢有錢就自己儲起自己使!

今日你買個 三球單位
都要用盡老母 + 條女 嘅信貸額

第日你有事仲識得自己解決?
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

因為講錢傷感情,呢樣野永恆不變

借問聲,層樓落你名,又要佢擔保,又要佢幫手供,功利D 講句,佢得到D 咩

我諗你要證明到俾佢睇你有目標買多層樓然後落佢名
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

呢點巴打我撐你
我女朋友都係好女仔嚟

唔係話呢個世界無真愛
但唔好過份依賴
到你跌過痛過先嚟後悔 太遲啦
Hope for the best
Prepare for the worst
做咩變左感情台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞