[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
岩岩睇左個盤 可以接受
經紀叫我係就快決定
因為好快俾人買左

但我未ready晒d文件
理論上就夠過壓測
但我要齊文件起碼要4月中or4月尾

同業主講長d 成交期
2 個月加到2個半月或3個月
比多d 時間自己做按揭
費事比完大訂上唔到會就大獲
岩岩睇左個盤 可以接受
經紀叫我係就快決定
因為好快俾人買左

但我未ready晒d文件
理論上就夠過壓測
但我要齊文件起碼要4月中or4月尾

要咁耐?有信心嘅可以傾成交期後少少,say 2個月
睇業主肯唔肯
有冇巴打係借9成用 qbe 做按保?

我驚銀行到價hkmc唔到價, 所以想揾多間用qbe 既。上網search過有人話渣打有機會用, 不過係random, 我想請問其實可唔可以指定話用 qbe 唔用 hkmc?

BTW, 我聽講 boc 除左正常cash rebate 之外, 仲有轉介rebate (即本身有fd/ 親戚係boc做緊, 會收到轉介rebate ) 。不過唔知有冇outdate

利申: 上星期簽左臨約, 驚緊要扲錢上會

聽人話最好hkmc 同qbe 都apply
hsbc, sc
通常d 人都會申請呢2間做膽

巴打識唔識渣打做mortgage 既staff? 可唔可以彈個contact黎? 我見上個post有巴打話hsbc批足, 不過hkmc 話批80% only. 有d淆
有冇巴打係借9成用 qbe 做按保?

我驚銀行到價hkmc唔到價, 所以想揾多間用qbe 既。上網search過有人話渣打有機會用, 不過係random, 我想請問其實可唔可以指定話用 qbe 唔用 hkmc?

BTW, 我聽講 boc 除左正常cash rebate 之外, 仲有轉介rebate (即本身有fd/ 親戚係boc做緊, 會收到轉介rebate ) 。不過唔知有冇outdate

利申: 上星期簽左臨約, 驚緊要扲錢上會

聽人話最好hkmc 同qbe 都apply
hsbc, sc
通常d 人都會申請呢2間做膽

巴打識唔識渣打做mortgage 既staff? 可唔可以彈個contact黎? 我見上個post有巴打話hsbc批足, 不過hkmc 話批80% only. 有d淆

Hsbc 就幫到你
呢到有無巴打靠自僱做到9成按?係咪機會好低同好難?
唔該大家
大家最近有按揭有咩OFFER

比D reference 我 巴打

簽左花其 +1.3 回1.5

我見上個POST 都有巴打做到 H+1.29 回1.55
MONTEREY第3輪銷售截票錄逾5000登記
03月21日(二) 17:09

新盤認購熱潮持續。會德豐地產旗下將軍澳MONTEREY,繼首兩輪銷售沽清推出480伙後,明日將進行第3輪銷售,推出168伙發售,發展商今午5時截止接受認購,初步統計,共錄得逾5,000個登記,超額認購逾28.7倍。

發展商今日估計,明日可望沽清推售168伙,價單市值19.07億港元。好大機會明日再加推單位,加價空間料較進取,加幅有機會5%或以上。

當你水份除2 都 2500 票搶百幾個單位

將南最後一個新盤

屌你兩年前話將軍澳係供應重災區班專家去左邊

將南12個盤加埋先得7000幾伙,都唔知重災d乜
唔該大家

唔該大家

係咪我問得唔好
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

利申: 牛屎區
巴打們求救!!

層樓成交價 :4.1m
我簽左臨約 就簽正約,期間搵左5間銀行做按揭 個個都話做到3.6m (因為4至4.5m 最多按3.6m)

但岩岩獅子話hkmc 批得80% ,即係3.28m 我無擔保人。自己月薪話壓測成皮野,唔知點解。from 獅子agent . 佢做開果個大屋苑 成交都次次9按無問題

獅子話打緊去hkmc 問,我都打緊 但jam 線

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?
問清楚點解REJECT?

我做銀行工 ,轉左工半年到
無其他借貸。 TU A 級
我再問下點解借唔足3.6 m

唔該巴打!

你係唔係而家份工同之前份工收入差距好大?
OR 你而家份工係CONTRACT 唔係PERM?
話分兩頭,兩手準備問定會唔會有人可以幫手借果1成 OR 有屋企人可以幫手加擔保人先

大貓唔批咪唔用大貓用第二間
不過佢話mc唔批就另一回事

渣打唔係用MC,巴打有無APPLY 渣打?

所以渣打係一定要入form

恆生好似都係用qbe, 爸打快搵恆生同渣打啦
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

恭喜
真係好多牛屎區巴打
就黎多到可以搞牛屎區業主聚會

恭喜
真係好多牛屎區巴打

新post留名
牛屎區揮手
巴打們求救!!

層樓成交價 :4.1m
我簽左臨約 就簽正約,期間搵左5間銀行做按揭 個個都話做到3.6m (因為4至4.5m 最多按3.6m)

但岩岩獅子話hkmc 批得80% ,即係3.28m 我無擔保人。自己月薪話壓測成皮野,唔知點解。from 獅子agent . 佢做開果個大屋苑 成交都次次9按無問題

獅子話打緊去hkmc 問,我都打緊 但jam 線

點嘔果32萬出黎

大家知唔知點解

冷靜D 先
你自己做咩類型工作?
有無其他借貸?
信貸評級?
會唔會你俾唔齊資料?
問清楚點解REJECT?

我做銀行工 ,轉左工半年到
無其他借貸。 TU A 級
我再問下點解借唔足3.6 m

唔該巴打!

你係唔係而家份工同之前份工收入差距好大?
OR 你而家份工係CONTRACT 唔係PERM?
話分兩頭,兩手準備問定會唔會有人可以幫手借果1成 OR 有屋企人可以幫手加擔保人先

大貓唔批咪唔用大貓用第二間
不過佢話mc唔批就另一回事

渣打唔係用MC,巴打有無APPLY 渣打?

所以渣打係一定要入form

恆生好似都係用qbe, 爸打快搵恆生同渣打啦

好, thanks 巴打!!

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc
H+1.35
1.4 rebate

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc

下個post之前整個牛屎會聚會
搞到勁過香討

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比
Btw我個屋苑得兩棟太少盤,都唔知實際升幾多

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比
Btw我個屋苑得兩棟太少盤,都唔知實際升幾多

Btw今朝返工 西鐵去到朗屏已經爆爆地
H+1.35
1.4 rebate

借幾多,邊間?
H+1.35
1.4 rebate

借幾多,邊間?

同問

恭喜
真係好多牛屎區巴打

牛屎正...完全唔覺有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞