[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
老實,依家佢供仲平過租,計過上到既咪上囉
筆錢佢買唔買都係要比架啦,唔通真係訓街咩

不如爬下文先
儲緊錢打算過兩年上會.... 但係而家D樓真係貴到冇朋友

CCL 150.55
嫲孫樂巴打
其實你都係24歲啫
點解咁趕住要買樓呢

襯有錢 襯後生
而家自己租緊 d錢都係咁去 儲唔到錢
買樓同女朋友住 大家齊齊供 一定夠生活

太後生,相對地多左變數
希望你地感情一直穩定
其實我三個老底都夠過壓測
有凸
真係要預批嗎?
我會認真考慮
我仲有幾粒鐘時間

自己衡量過風險承受到就去馬囉

都係果句有需要有能力就買

有需要, 兩個人加埋供既能力好有
首期未有 岩岩起步儲

i know that feel bro

都係果句有需要有能力就買

有需要, 兩個人加埋供既能力好有
首期未有 岩岩起步儲

I know that feel
我決定了
唔落訂了
一個月後齊文件做左預批先
到時樓價可能

算啦 條路自己揀
唔該晒各巴打

利申 乜都唔識 落晒訂先施施然學做按
再施施然比個業主拖長左成交期

最後武事 不過一個月後我已唔夠資格買
一個字 搏
[中原城市領先指數]

本週公佈
150.55

與上週比較
0.78 %

與上月比較
1.90 %
我決定了
唔落訂了
到時樓價可能

算啦 條路自己揀
唔該晒各巴打

一個字 搏

業主拖你成交期
你可以告佢毀約,
食雙倍訂!
其實西巴點解要睇到世界咁灰
十幾個回覆都講我女朋友走佬啊 唔會俾錢出黎
我寧願你屌我充大頭鬼

其實仲有好多女仔願意出黎捱
公一份婆一份
雖然我都明白社會上的確係有好多功利d既女人

呢點巴打我撐你
我女朋友都係好女仔嚟

我同意我未婚妻應該係世界上最好既女仔

我有得同你鬥過喎師兄
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

你係愛你條女
就唔撚係要佢陪你為層樓捱廿年

你係有諗過俾幸福佢
就自己努力搵錢搵秘撈搞掂上會
叫佢有錢就自己儲起自己使!

今日你買個 三球單位
都要用盡老母 + 條女 嘅信貸額

第日你有事仲識得自己解決?

你呢條撚樣真係製造現今男女不平等既表表者
我決定了
唔落訂了
到時樓價可能

算啦 條路自己揀
唔該晒各巴打

一個字 搏

業主拖你成交期
你可以告佢毀約,
食雙倍訂!

我唔識野到一個地步
係簽臨約已比佢拖左成交日
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

你係愛你條女

你係有諗過俾幸福佢

今日你買個 三球單位

其實而家要條女一齊供有咩問題 你唔要佢供你離婚佢一樣分你一半,講到咁大男人為乜

仲有每個人處理感情都唔同,有d 人可以認定人地係終生伴侶,你唔得係你未搵岩或只係大家性格唔到,我覺得都無必要講到人地條女供供下會唔供

雖然現代人離婚比率係高
[quote]呀嫲巴,我tg同你講過,佢比八成你又唔想撻咪拎女友去借p loan,捱得辛苦d姐
同埋你用女友名梗係唔比啦,轉做未婚妻就得,神奇巴都講左,你唔信幫你唔到
個個都好幫你,但個問題係你唔夠首期,又要用三個人收入先過到壓測,你有冇諗過你唔係好ready買樓呢

其實全底薪都夠壓測
又俾改做未婚妻做9成
應該都冇乜大佬要打啦掛
最多到時搵多兩間銀行

麻巴, 我自己都搵5間, 叫朋友都叫搵最少5間
比form jei. 唔好怕煩, 到時按唔足仲煩丫

提提你, 追下post, 搵幾間唔一定用hkmc既
我都等緊其餘幾間offer

我都決定左下個月做預批再睇情況

就算女朋友會離開
我又冇落佢名
供唔起大不了賣左佢袋返d錢再黎過囉
況且我都決定做左預批先
唔洗死既

賣樓唔同賣股票 市好就有人唔睇都買,市差就

認同
可能倒蝕咁點攪 分左手繼續一齊還錢俾銀行
我決定了
唔落訂了
到時樓價可能

算啦 條路自己揀
唔該晒各巴打

一個字 搏

業主拖你成交期
你可以告佢毀約,
食雙倍訂!

我唔識野到一個地步

咁應該唔叫拖喎
不過我成交期都3個月
聽aa講衣家有客9個月成交期都制
我決定了
唔落訂了
到時樓價可能

算啦 條路自己揀
唔該晒各巴打

一個字 搏

業主拖你成交期
你可以告佢毀約,
食雙倍訂!

我唔識野到一個地步

咁應該唔叫拖喎
不過我成交期都3個月
聽aa講衣家有客9個月成交期都制

因為我當時根本唔識
原來咁樣我會有好多風險

經一事蔡一智
【史上最癲】樓價指數連續5周破頂
03月24日(五) 16:04

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,新界西樓價表現突出,由升市開始5周計,新界西樓價連升5周共5.79%,升幅是四區之冠。新界東近5周累升3.68%,港島升3.36%,九龍升0.53%。本周新界西CCL_Mass最新報137.05點,連續3周創歷史新高,按周升2.49%,升幅為24周以來最大。

新界東CCL_Mass報157.95點,連續2周創歷史新高,按周升0.78%,連升2周共1.92%。九龍CCL_Mass報147.81點,為歷史次高,按周升1.58%,升幅為10周以來最大。港島CCL_Mass報163.20點,為歷史次高,按周跌0.69%。港島樓價連續2周創新高後回軟。

CCL、CCL Mass及CCL(中小型單位)齊升5周,兼連續5周創歷史新高,樓價長期升勢展開。本周CCL按周升0.78%,CCL Mass升1.01%,CCL(中小型單位)升0.99%,三大整體指數升幅均為8周以來最大,樓價加快向上。

中原城市領先指數CCL報150.55點,連升7周共3.19%。中原城市大型屋苑領先指數CCL Mass報153.09點,連升5周共2.98%。CCL(中小型單位)報151.11點,連升7周共3.51%。CCL(大型單位)報147.67點,按周跌0.33%,連續5周於148點上下高位增持。

今天(2017年3月24日)公佈的指數,根據2017年3月13日至3月19日簽訂正式買賣合約的中原集團成交計算。當中有近八成的交易是在2017年2月27日至3月5日簽臨時買賣合約,即新年長假後第5周。
樓市UPDATES:新港城反價20萬沽
03月24日(五) 14:44

市場新盤熱銷,同時帶動二手樓市向好,馬鞍山新港城2房單位,反價20萬港元後,以540萬元售出。另同區馬鞍山迎海.星灣4房雙套房單位,議價32萬元後,獲向隅客以以2,168萬元承接

港島區

●鰂魚涌太古城衛星閣中層C室,實用面積582方呎,2房則王間隔,成交價1,052萬元,實用呎價18,076元,創2房則王售價歷來次高。

●堅尼地城寶雅山低層D室,實用面積581方呎,2房連士多房間隔。去年11月放盤價1,060萬港元,終減32萬元或3%,以1,028萬元交易,實用呎價17,694元。

●天后維多利中心1座高層A室,實用面積548方呎,2房間隔,座獲區外換樓客以1,018萬元承接,實用呎價18,577元,較市價高10%。

●北角城市花園5座低層C室,實用面積931方呎,3房連套房間隔,放盤近半年,叫價1,470萬元,零議價易手,實用呎價15,789元。

●淺水灣37號2座高層A室,實用面積約1,199方呎,3房1套間隔,望海景,原開價4,500萬元,經議價後減價162萬元,以4,338萬元易手,實用呎價約36,180元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●奧運站一號銀海7座低層B室,實用面積956方呎,3房套房間隔,原叫價約2,200萬元,放盤約1個月,減價約230萬元,減幅高達10%,以約1,970萬元易手,低市價7%,實用呎價20,607元。

●將軍澳東港城本月交投暢旺,至今暫錄得10宗成交,與上月全月2宗急升4倍,為1年多最旺。最新成交為8座低層H室,實用面積623方呎,建築面積796方呎,3房套房間隔,以730萬元易手,實用呎價11,717元。

●大角咀港灣豪庭上月全月錄得11宗交投,本月交投轉旺,至今暫錄15宗成交。新成交為4座中層D室,實用面積340平方呎,2房間隔,最初開價555萬元,放盤僅2天,即獲用家以553.8萬元承接,實用呎價16,288元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●馬鞍山新港城K座高層7室,實用面積363方呎,2房間隔,本月初以約520萬元叫價放售,日前反價20萬元,以540萬元售出,實用呎價14,876元。

●馬鞍山迎海‧星灣19座高層A室,實用面積1,380方呎,4房雙套房間隔,上月放盤叫價約2,200萬元,終以2,168萬元易手,買家為新盤向隅客,實用呎價15,710元。

●東涌映灣園10座高層G室,實用面積757方呎,3房1套間隔,以760萬連租約成交,實用呎價10,040元,創同類單位售價新高。

●元朗采葉庭13座低層D室,實用面積460方呎,2房間隔,買家在冇睇樓情況下,以520萬元入市,實用呎價11,304元。

●天水圍嘉湖山莊本月累錄55宗成交,已超出上月全月50宗成交,1年最旺。其中麗湖居4座中層C室,實用面積546方呎,3房間隔,日前以466萬元沽出,實用呎價8,535元。

●火炭銀禧花園3月暫錄約9宗成交,交投暢旺,為近半年最旺,新錄得成交為4座中層B室,實用面積498方呎,2房間隔,以538萬元沽,實用呎價10,803元。

●馬鞍山雅濤居最新錄2座高層F室,實用面積482方呎,2房間隔,放盤時叫600萬元,日前零議價易手,實用呎價12,448元。

●馬鞍山曉峰灣畔2座低層A室,實用面積約482方呎,2房戶間隔,以588萬元成交,實用呎價約12,199元。

●粉嶺中心A座中層5室,實用面積368方呎,2房間隔,以428萬元易手,實用呎價11,630元。

●大圍名城1期1座低層南翼D室,實用面積742方呎,3房連套房間隔,以1,020萬元易手,實用呎價13,747元。

●沙田第一城本月暫錄約19宗成交,新錄52座低層D室,實用面積304平方呎,2房間隔,以443萬元沽出,實用呎價14,572元。

●元朗尚豪庭2座低層F室,實用面積519方呎,2房間隔,以550萬元沽出,實用呎價10,597元。
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

你係愛你條女

你係有諗過俾幸福佢

今日你買個 三球單位

無問題
喜歡嘅可以繼續屌我
事主又唔係我
簽左按揭 銀行話會約時間上去驗樓 有無巴打試過??會點做嫁?
我寧願你屌我充大頭鬼

公一份婆一份

你係愛你條女

你係有諗過俾幸福佢

今日你買個 三球單位

無問題
喜歡嘅可以繼續屌我
事主又唔係我

巴打,紅字部份我撐你
貧賤夫妻真係百事哀架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞