[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

利申: 牛屎區

恭喜
真係好多牛屎區巴打
就黎多到可以搞牛屎區業主聚會

等緊收樓,簽左hsbc

下個post之前整個牛屎會聚會
搞到勁過香討

咪撚同香討比
Btw我個屋苑得兩棟太少盤,都唔知實際升幾多

Btw今朝返工 西鐵去到朗屏已經爆爆地

現在屯門站上車既人都未見有位坐,多咗人兆康坐回頭車
有冇巴打係借9成用 qbe 做按保?

我驚銀行到價hkmc唔到價, 所以想揾多間用qbe 既。上網search過有人話渣打有機會用, 不過係random, 我想請問其實可唔可以指定話用 qbe 唔用 hkmc?

BTW, 我聽講 boc 除左正常cash rebate 之外, 仲有轉介rebate (即本身有fd/ 親戚係boc做緊, 會收到轉介rebate ) 。不過唔知有冇outdate

利申: 上星期簽左臨約, 驚緊要扲錢上會

聽人話最好hkmc 同qbe 都apply
hsbc, sc
通常d 人都會申請呢2間做膽

巴打識唔識渣打做mortgage 既staff? 可唔可以彈個contact黎? 我見上個post有巴打話hsbc批足, 不過hkmc 話批80% only. 有d淆

Hsbc 就幫到你

中銀除左mc 仲可以用AIA做按保
但保費得9折
呢到有無巴打靠自僱做到9成按?係咪機會好低同好難?
唔該大家

係咪我問得唔好

係好撚難 兩年前做按揭好似俾人查家宅
但難唔代表做唔到

你自僱有冇報足兩三年稅同有冇開商業證記證?
同埋你報稅條數同銀行戶口紀錄對唔對到數?
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比

無位坐都未算爆爆地

返工時間堆填區擁到去北角要等四五架車先至

恭喜
真係好多牛屎區巴打

新post留名
牛屎區揮手

近三十年執牛屎資歷
牛屎區不知幾好
聽日比大訂了,但想問下 我同太太拍板簽臨約果陣 睇漏左天花/樓上有無滲水 或 漏水,而家律師話 等管理處既答覆。

而家老婆就日日擔心 到時樓上有漏水 就大獲

我都係咁

問管理處,無接過投訴,通常都無事

唔好過份擔心
岩岩睇左個盤 可以接受
經紀叫我係就快決定
因為好快俾人買左

但我未ready晒d文件
理論上就夠過壓測
但我要齊文件起碼要4月中or4月尾

新工要儲糧單?

公司係咪autopay ,如果係的話,搵返同一間銀行做按揭會快d

有錯請指正

恭喜
真係好多牛屎區巴打

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比

無位坐都未算爆爆地

第日元朗同朗屏站入晒伙應該都會係咁

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比

無位坐都未算爆爆地

我天水圍站上車,還可以有得挨下

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比

無位坐都未算爆爆地

過多幾年開埋洪水橋站就.....

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比

無位坐都未算爆爆地

再算啦,聽聞最快2024先起好

等緊收樓,簽左hsbc

搞到勁過香討

咪撚同香討比

無位坐都未算爆爆地

再算啦,聽聞最快2024先起好

有排啦 到時可能已經離開左牛屎區呢
如果西鐵設計到屯門站可以屈返去青衣,荃灣西站,或者南昌

咁咪縮到路程同分流

咁咪縮到路程同分流

加多個深井站就 perfect

咁咪縮到路程同分流

冇如果...

MTRC ban 左, 未來唔覺得有機會重新討論

咁咪縮到路程同分流

冇如果...

MTRC ban 左, 未來唔覺得有機會重新討論

走線全部定晒,99.99%唔會改
二手市旺點都賺!辣招盤未鬆綁照袋5球
03月21日(二) 21:37

二手樓價日日破頂,業主無懼辣招,「畀稅」賣樓繼續有錢賺。鰂魚涌康怡花園兩房單位,剛售748萬港元,單位僅一年多升值25%,扣稅後仍賺75萬元;而北角和富中心海景單位,更以2,700萬元沽出,持貨約兩年,扣稅後照賺480萬元。鰂魚涌上車盤南豐新邨兩房戶,樓價亦直撲7球,實用呎價逾1.7萬元,創屋苑歷來最高。

樓價急升加上缺盤,是吸引辣招盤業主願意沽貨原因。中原楊文傑稱,康怡花園P座中層7室,實用面積466方呎,原業主去年2月才購入單位,因換樓以748萬元沽貨,實用呎價約16,052元,單位約一年升值25%,扣除10%額外印花稅,仍賺75萬元。據了解,上月同類單位僅售730萬元。他表示,該屋苑本月錄6宗買賣,日前單日已錄4宗。

世紀21北山嚴智贇稱,和富中心9座低層A室,實用面積1,335方呎,望海景,獲外區投資者,以2,700萬元購入,實用呎價2.02萬元。原業主持貨僅約2年,單位升值38.5%,扣除10%額外印花稅仍賺480萬元離場。

另消息稱,南豐新邨10座低層G室,實用面積391方呎,叫價680萬元放盤約1個月,即獲668萬元承接,實用呎價17,084元,呎價創屋苑新高;而成交價則較今年1月底連天台戶舊紀錄,再貴13萬元或2%。

新盤續成同區二手樓價「催化劑」,將軍澳新都城樓價直撲一千萬元。中原伍錦基稱,屋苑2期4座高層H室,三房間隔,本月叫價960萬元放盤,終售965萬元,創屋苑成交金額新高,實用呎價13,129元。同區君傲灣2座高層G室,售價676萬元,實用呎價154,34元,呎價創屋苑新高。

辣招鬆綁新盤的業主加快沽貨。利嘉閣黃永全稱,元朗爾巒錄分層戶二手買賣,為茵娜大道5座中層B室,僅減2萬元,即售708萬元,實用呎價10,909元,原業主辣招鬆綁後即沽貨,3年帳面賺112.3萬元。該行莊國寶稱,同區尚悅6座低層E室售405萬元,4年內帳面賺74萬元。

美聯鍾燕河稱,馬鞍山海典灣5座高層F室,兩房戶售658萬元,實用呎價約1.4萬元,呎價創屋苑新高。

該行住宅部行政總裁布少明稱,集團於本月中進行有關香港房策的意向調查,訪問了477名人士,有48%不滿意現時房屋政策成效,另15%非常不滿意。

他建議,新一任政府可將申請9成按揭放寬至500萬元或以下,推出「港人首次置業」的住宅地,限制出售及轉售於首置港人。另換樓期由6個月延長至12個月,樓花期延長至40個月以增供應。
誇張!翠怡花園兩房戶20日4創新高
03月21日(二) 21:23

二手樓價升勢愈跑愈急,尤其是細價屋苑,破頂速度快至「數唔切」。中原黎子華表示,2月底青衣翠怡花園2房單位樓價,曾在同1日內兩度破頂,而6日後再有2房單位賣545萬元,第三度創新高。

同屋苑9座高層A室,實用面積451方呎,屬大2房間隔,叫價580萬元放盤,獲同區分支家庭客以568萬元購入,成交金額再創屋苑2房戶新高,約20日已第4次創新高,紀錄再推高4.2%,實用呎價約12,594元。原業主2012年以275萬元購入,約5年升值逾1倍。
新盤專輯:嘉匯加推136伙價單 808萬起入場
03月21日(二) 17:59

嘉匯示範單位。
一手住宅銷售資訊網資料,嘉華國際(00173)九龍啟德嘉匯上載全新6號價單,涉及136伙,價單售價介乎808.1萬至2,592.8萬港元。其中9座2樓C單位,面積377方呎,價單售價808.1萬元,呎價21,435元

除120天現金優惠付款計劃,可照售價減5%外;亦提供額外售價2%置業 安居折扣優惠與售價8.5%印花稅折扣優惠。該盤於本周五起推出55伙發售。
新盤混戰:柏傲灣連沽2個海景戶 累沽873伙
03月21日(二) 20:55

海景新盤單位承接力強,新世界發展(00017)旗下荃灣柏傲灣今日連沽2伙高層海景單位,其中T2A座43樓A室,實用面積1,252方呎,成交價2,364.4萬元,實用呎價18,885元。而2A座48樓B室,成交價1,704.8萬元,實用呎價19,483元。項目開售以來累沽873伙,佔可售單位逾95%,套現逾80億元。
800萬300幾呎買2樓,傻的嗎
800萬300幾呎買2樓,傻的嗎

啟德呀,唔賣你3萬蚊尺你都偷笑啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞