[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

佢就係冇啊唉
稅單係咪必須品黎?

我冇稅單,有收入證明就ok,主要睇你咩職業
自僱就乜都要有

我就打份工乜都有
女朋友都係打份工 就係爭稅單
大家都有收入證明

你有固定入自3個月以上就ok
如果你有佣金或獎金佢會要你兩年稅單

大獲啦 佢係sales黎

樓主你要加埋你女朋友先過到壓力測試 同你地預到好盡 要計埋佣金先夠

btw你女友點出糧架 有冇銀行紀錄

加埋先過到
佢auto pay 有記錄
冇稅單

公司無同佢報稅
無露台一房真係大過新樓好多

其實我睇唔明呢幅個間隔係點

我就打份工乜都有
女朋友都係打份工 就係爭稅單
大家都有收入證明

你有固定入自3個月以上就ok
如果你有佣金或獎金佢會要你兩年稅單

樓主你要加埋你女朋友先過到壓力測試 同你地預到好盡 要計埋佣金先夠

加埋先過到
冇稅單

公司無同佢報稅

應該有 但佢自己唔記得報 好似係
上年果份

試下交公司幫佢報果份俾銀行

第二張係三房嚟,左上係主人房,右面一乂個長方形2房嚟,全部要自己間房

第二張係三房嚟,左上係主人房,右面一乂個長方形2房嚟,全部要自己間房

感謝巴打 即係主人房連埋個套廁

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

感謝巴打 即係主人房連埋個套廁

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

3房通常俾綠表家有長者核心家庭類別揀晒,聽聞嚟緊今次會有少量配額留俾其它類別揀
連租約
300萬
有無方法做到9按

同業主傾交吉賣 傾唔掂搵第二間aa再試
傾唔掂唔洗諗
連租約買一定要俾50%首期

業主角度會唔會驚我玩嘢

踢走租客之後我又縮沙?

如果佢肯交吉賣,簽臨約果時會寫明
到時雙方都要簽,唔存在玩野
同埋如果係死約佢唔會踢走個租客,只會延遲成交等死約完成後先交吉俾你,所以佢都唔會有咩風險,係睇下佢肯唔肯遲d先收到錢囉

加埋先過到
冇稅單

公司無同佢報稅

上年果份

銀行一定要你地交稅單既野?唔可以交公司出糧auto pay 最尾果3個月紀錄

定係sales 先有咁既要求

加埋先過到
冇稅單

公司無同佢報稅

上年果份

銀行一定要你地交稅單既野?唔可以交公司出糧auto pay 最尾果3個月紀錄

定係sales 先有咁既要求

銀行問你拎乜野就比乜野佢
如果係驚佢計少你收入
你交之前同負責你個case嘅按揭部職員講
佢會教你點做,正常佢都想幫你過到批核
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

總之名下冇物業,4球樓下9按借盡360萬

應該要係5年內冇物業先符合, 巴打你可以再check check

要首次置業

佢首次置業的定義係你買既時候冇物業。如要按保折扣則需在5年內沒有持有物業

即賣左都可當首置
有冇巴打係借9成用 qbe 做按保?

我驚銀行到價hkmc唔到價, 所以想揾多間用qbe 既。上網search過有人話渣打有機會用, 不過係random, 我想請問其實可唔可以指定話用 qbe 唔用 hkmc?

BTW, 我聽講 boc 除左正常cash rebate 之外, 仲有轉介rebate (即本身有fd/ 親戚係boc做緊, 會收到轉介rebate ) 。不過唔知有冇outdate

利申: 上星期簽左臨約, 驚緊要扲錢上會

巴打, 以我所知

大貓: 一定用hkmc
阿爺: hkmc / qbe
馬拉松: hkma/qbe/aig
大貓個仔: hkmc/qbe

其實 同個agent 傾下 睇下有無得指定

上次去渣打問佢講明無得指定

痕生唔知可唔可以指定呢
https://bank.hangseng.com/1/2/chi/personal/mortgages/residential-mortgage-loans/mipl

另外有冇巴打試過銀行真係要上去驗樓??

睇下你點同個agent 傾啦 傾多d 可能又唔同呢

問過agent, 通常都唔會
繼嘉湖後,牛屎區都冇咩400內了
繼嘉湖後,牛屎區都冇咩400內了

仲有嘅,自由買賣居屋、單支、較細嘅單位,要有心機落場揾

加埋先過到
冇稅單

公司無同佢報稅

上年果份

邊份係公司幫佢報果份?

公司幫員工申報果份應該係一張A4紙,稅局寄俾你果份係一大個綠色信封裏面一叠野果份
上年六月440萬買入
今日睇同類單位已經要530萬
個樓價真係痴左線

加埋先過到
冇稅單

公司無同佢報稅

上年果份

邊份係公司幫佢報果份?

公司幫員工申報果份應該係一張A4紙,稅局寄俾你果份係一大個綠色信封裏面一叠野果份

綠色信封就係冇啊佢 上年佢冇去報 所以冇收到評稅
不過佢有上年公司比佢果張A4紙

照計銀行唔會要綠色大信封叠野,因為裏面係乜資料都無

加埋先過到
冇稅單

公司無同佢報稅

上年果份

邊份係公司幫佢報果份?

直接踩上稅局問啦...唔好嫌麻煩...陣間按揭搞唔到中大獲....你朋友應該係公司幫佢幫完...入息唔夠連表都冇寄出黎俾佢

想當年我朋友初初新入職果年都係咁

公司無同佢報稅

上年果份

邊份係公司幫佢報果份?

直接踩上稅局問啦...唔好嫌麻煩...陣間按揭搞唔到中大獲....你朋友應該係公司幫佢報完...入息唔夠連表都冇寄出黎俾佢

想當年我朋友初初新入職果年都係咁

加埋先過到
冇稅單

公司無同佢報稅

上年果份

邊份係公司幫佢報果份?

有公司果張就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞