[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
http://topick.hket.com/article/1502863/%E7%BD%AE%E6%A5%AD%E9%81%94%E4%BA%BA%E6%8B%86%E8%A7%A3%E6%8C%89%E6%8F%AD4%E5%A4%A7%E9%99%B7%E9%98%B1%E3%80%80%E6%8C%899%E6%88%90%E4%BD%A3%E9%87%91%E4%B8%8D%E7%AE%97%E5%85%A5%E6%81%AF?r=cpsdlc
陷阱1:按九成佣金不算入息

巴打你淨計你女友底薪唔過壓測就唔好搞啦

岩岩俾左數字銀行計 佢話淨底薪都過到壓測

三人底薪過壓測解決左
女朋友轉做未婚妻做9成

唔好咁啦巴打,上左車就得

佢肯唔肯同你一齊供?
真係又破頂!新港城呎價撲1.6萬史上最貴
新盤銷情帶動,馬鞍山二手呎價再升,區內指標新港城呎價直撲16,000元破頂。市場消息稱,屋苑M座極高層7室,實用面積338方呎,2房間隔,以540萬元成交,創2房戶成交金額新高,實用呎價15,976元,呎價創屋苑歷來新高。

馬鞍山都540 萬
http://topick.hket.com/article/1502863/%E7%BD%AE%E6%A5%AD%E9%81%94%E4%BA%BA%E6%8B%86%E8%A7%A3%E6%8C%89%E6%8F%AD4%E5%A4%A7%E9%99%B7%E9%98%B1%E3%80%80%E6%8C%899%E6%88%90%E4%BD%A3%E9%87%91%E4%B8%8D%E7%AE%97%E5%85%A5%E6%81%AF?r=cpsdlc

三人底薪過壓測解決左
女朋友轉做未婚妻做9成

唔好咁啦巴打,上左車就得

佢肯唔肯同你一齊供?

上乜車啊
訂都未落
上面個方案係照道理咁計
apps計最低收入2萬6 我地三個純老底都28000

咁照計問題不大啦
最擔心係夠過壓測 佢唔批9成 批個8成出黎

touchwood 講句, 巴打會唔會有朋友/親戚果D 必要時可以借到多一成?
當然希望唔需要用到但做人兩手準備好D
都係嗰句 唔夠餸都夾硬要食飯好易噎親
一手旺銷 單日八盤封盤加價
03月23日(四) 21:08

新地陳漢麟(左)稱,匯璽明日推出312伙進行次輪銷售,估計有機會沽清。
1/3
樓價升勢持續,單日錄得多達8個住宅新盤封盤及加價。會德豐地產旗下將軍澳MONTEREY首三輪銷售近沽清,短短6日速售645伙,創集團銷售紀錄,發展商突落實叫停加推部署,表明看好後市保留尚餘單位之後提價推售。另新鴻基地產(00016)元朗Grand YOHO第二期昨亦封盤,保留入伙後才重推,料屆時將加價。

MONTEREY於僅6天速售645伙,佔可售單位逾99%,創集團一周內售出最多單位的單一樓盤紀錄,套現逾57.28億元。由於看好後市,項目將暫時封盤。會德豐地產常務董事黃光耀稱,MONTEREY首兩輪銷售單位近沽清,集團對成績非常滿意,亦相當看好將軍澳前景,將保留第3批單位稍後才開售,當中包括項目最優質的1、第2座向南海景戶,以及低座8、9座單位,料屆時具加價空間。

新地的Grand YOHO第二期亦暫時封盤,新地副董事總經理雷霆說,項目入伙紙料日內獲批,而項目第一期現正交樓,故暫停二期銷售,直至一期交樓完成後再作現樓發售。市場人士指出,上述兩盤之前加價後承接力仍理想,發展商看好後市,料保留單位之後隨市況上揚再加價發售。

至於同系西南九龍匯璽,後日推售312伙已於晚上截止接受認購,新地代理總經理陳漢麟稱,料最終收票可衝破7,000張,估計周末有機會沽清,最快周日加推單位。他又說,集團下季部署開售多個新盤,包括馬鞍山雲海、西半山巴丙頓山、元朗錦田北PARK YOHO第2A期及北角海璇等。

發展商爭相加價。信和置業(00083)旗下西半山Cluny Park的5樓A室,早前曾轉為招標形式推售,更新價單售價至1.05億元,較去年10月首度推出時的價單售價9,085萬元,累積加價約15.6%。同系西貢逸瓏海滙已推出而尚未售出的50伙,亦全面加價約3%,個別累積加價逾8.1%。

樓市旺,新盤「一客多食」增。美聯物業住宅部行政總裁布少明稱,「一客多食」在本月首20日已佔新盤成交比例24%。另有銀行指按息下調機會細。中國銀行(香港)(02388)個人金融及財富管理部副總經理葉慧文稱,個別客戶的按息已低至H加1.28厘,但按息下調空間十分有限,該行與經絡按揭轉介合作,每100萬元貸款額可獲5萬中銀信用卡積分。
龍譽首推188伙暫錄近1200票 超購逾5倍
03月23日(四) 20:56

新盤收票反應理想,保利置業(00119)旗下啟德龍譽,明日將截止接受認購,截至今晚料已暫錄近1,200張入票,較星期六開售188伙超額認購逾5倍。
新盤混戰:柏傲灣16伙海景戶提價2%至5%
03月23日(四) 20:23

新盤封盤加價潮擴大,新世界發展(00017)旗下荃灣柏傲灣累售879伙,佔可售單位逾96%,套現逾81億元,續成今年首季銷量及吸金最多新盤。發展商剛上載價單5A及7A,當中16伙加價,加價約2至5%,包括3伙1房、5伙3房及8伙4房單位,價單於下周一起生效。其中2A座47樓A單位,售價上調約125萬元至3,248.1萬元,呎價25,943元。

據悉,柏傲灣今日沽出2伙,其中2A座9樓D室,成交價1,580.1萬元,呎價17,479元。

新盤銷情帶動,馬鞍山二手呎價再升,區內指標新港城呎價直撲16,000元破頂。市場消息稱,屋苑M座極高層7室,實用面積338方呎,2房間隔,以540萬元成交,創2房戶成交金額新高,實用呎價15,976元,呎價創屋苑歷來新高。

馬鞍山都540 萬

其實我覺得馬鞍山有d 似 第一城, 比人少起

Aa 會推有馬鐵 地鐵上蓋 佢應該未試過返工時間上車, 好多人會坐回頭車 因為烏溪沙好多新樓 攪到頭站已經坐爆

540 點解唔買九龍 馬鞍山返港先真係一日來回3個鐘, 除左搭681 但塞車時間都係返到

馬鞍山都540 萬

其實我覺得馬鞍山有d 似 第一城, 比人

Aa 會推有馬鐵 地鐵上蓋 佢應該未試過返工時間上車, 好多人會坐回頭車 因為烏溪沙好多新樓 攪到頭站已經坐爆

540 點解唔買九龍 馬鞍山返港先真係一日來回3個鐘, 除左搭681 但塞車時間都係返到

三人底薪過壓測解決左
女朋友轉做未婚妻做9成

點解我做份按揭唔洗填未婚妻
剩係女朋友都做到擔保人
利申: 我女朋友係業主 我做擔保人
呀嫲巴,我tg同你講過,佢比八成你又唔想撻咪拎女友去借p loan,捱得辛苦d姐
同埋你用女友名梗係唔比啦,轉做未婚妻就得,神奇巴都講左,你唔信幫你唔到
個個都好幫你,但個問題係你唔夠首期,又要用三個人收入先過到⼀⼃⼀⼁乛
[quote]呀嫲巴,我tg同你講過,佢比八成你又唔想撻咪拎女友去借p loan,捱得辛苦d姐
同埋你用女友名梗係唔比啦,轉做未婚妻就得,神奇巴都講左,你唔信幫你唔到
個個都好幫你,但個問題係你唔夠首期,又要用三個人收入先過到壓測,你有冇諗過你唔係好ready買樓呢
呀嫲巴,我tg同你講過,佢比八成你又唔想撻咪拎女友去借p loan,捱得辛苦d姐
個個都好幫你,但個問題係你唔夠首期,又要用三個人收入先過到⼀⼃⼀⼁乛

都係嗰句 唔夠餸都夾硬要食飯好易噎親

上面位巴打預多d 首期先,點都預番2成出來。批唔到9成起碼唔使撻訂。
最多裝修無錢簡單d 做,儲幾年先再執
[quote]呀嫲巴,我tg同你講過,佢比八成你又唔想撻咪拎女友去借p loan,捱得辛苦d姐
個個都好幫你,但個問題係你唔夠首期,又要用三個人收入先過到壓測,你有冇諗過你唔係好ready買樓呢

好明顯未READY啦

我上面都有講

你攪清楚哂先買啦不如
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞