[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

公司無同佢報稅

應該有 但佢自己唔記得報 好似係
上年果份

試下交公司幫佢報果份俾銀行

邊份係公司幫佢報果份?

公司幫員工申報果份應該係一張A4紙,稅局寄俾你果份係一大個綠色信封裏面一叠野果份

綠色信封就係冇啊佢 上年佢冇去報 所以冇收到評稅
不過佢有上年公司比佢果張A4紙

照計銀行唔會要綠色大信封叠野,因為裏面係乜資料都無

報完評稅返黎果份會顯示到年收入果d掛

咁佢所講既薪俸稅單係邊份 我就係幫女朋友搵緊果份

綠色大信封份野睇到既資料係你個名同郵寄地址,其它資料係睇唔到

公司無同佢報稅

應該有 但佢自己唔記得報 好似係
上年果份

試下交公司幫佢報果份俾銀行

邊份係公司幫佢報果份?

公司幫員工申報果份應該係一張A4紙,稅局寄俾你果份係一大個綠色信封裏面一叠野果份

直接踩上稅局問啦...唔好嫌麻煩...陣間按揭搞唔到中大獲....你朋友應該係公司幫佢幫完...入息唔夠連表都冇寄出黎俾佢

想當年我朋友初初新入職果年都係咁

直接上去會即時拎到資料?

係...去到詢問處同佢講補拎稅單...佢就會指示你去1樓...跟住攞張飛等見職員...同佢講你做緊按揭...想攞呢啲資料...佢就會叫你出示身分證再幫你睇下有咩文件俾到你
樓價UPDATES:屯門樓頻破頂 4字頭都少喇
03月22日(三) 19:34

新界區400餘萬元放盤漸減,令此類單位受市場追捧。屯門時代廣場B座低層2房戶以約472萬元成交,實用呎價約11,569元,創屋苑同類型戶新高價;同區置樂花園4座高層戶,獲買家以458萬元購入作自住之用,實用呎價為7,842元,成交價及呎價亦創同類單位新高

香港區

●北角康澤花園D座低層2室,實用面積590方呎,以3房間隔,座向北面望街景,單位於2月底放盤,原開價800萬元,議價後減30萬元,以770萬元沽出,實用呎價13,051元屬市價。據了解,原業主早於1994年2月以336.6萬元購入上址,持貨23年帳面獲利433.4萬元。

●薄扶林置富花園12座中層E室,實用面積約439方呎,2房間隔,向西南,擁海景及園景雙景。原業主開價約620萬元,最終減5萬元,以約615萬元成交,實用呎價約14,009元。買家同區人士,最近見新盤熱賣,加上南區地皮創新高價等利好因素,故購入上址自用。

●北角富豪閣2座中層C室,實用面積724方呎,3房間隔,業主叫價1,068萬元,最終搶高至1,080萬元連車位易手,實用呎價14,917元,成交價為同類單位次高。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─
九龍區

●長沙灣宇晴軒錄相連戶成交,剛售出的2座高層C及D室,其中C室實用面積484方呎,D室實用面積464方呎,面積合共948方呎,現已改為3房間隔,外望開揚市景,成交價約1,490萬元,實用呎價約15,717元。原業主於2003年以共374.7萬元購入上述單位,帳面現獲利約1,115.3萬元。

●奧運站帝峯.皇殿2座中層A室,實用面積1,174方呎,4房連1套房及工人套房,業主原開價2,900萬元,放盤3個月,減80萬元或3%,以2,820萬元承接,實用呎價24,020元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─
新界區

●屯門時代廣場B座低層7室,實用面積約408方呎,2房間隔,以約472萬元成交,實用呎價約11,569元,創屋苑同類型戶新高價。買家為一名用家,見屋苑市中心位置,購物交通十分方便,故拍板購入。

●屯門置樂花園4座高層F室,實用面積584方呎,以3房2廳間隔,獲買家以458萬元購入作自住之用,實用呎價為7,842元,成交價及呎價均創同類單位新高。

●荃灣綠楊新邨K座高層6室,實用面積約445方呎,屬2房間隔,連租約以約550.8萬元成交,實用呎價約12,378元,買家為一名同區人士。原業主於2013年12月以約395萬元購入上述物業,是次帳面賺約155.8萬元。

●沙田區400萬元以下放盤短缺,有上車買家轉以410萬元購入沙田花園城單位,上述售出的雅芝苑中低層C室,實用面積約268方呎,以一口價售出,實用呎價約15,299元。

●天水圍嘉湖山莊2房戶月租重上1萬元水平。該屋苑景湖居3座低層F室,實用面積442方呎,2房間隔,日前以月租1萬元租出,實用呎租22.6元。年初市道仍然淡靜時,該屋苑租金曾回落至9,000元水平,近期已成功追回跌幅。

●樓價愈升愈有,刺激用家加快入市步伐,火炭駿景園本月暫錄5宗成交。屋苑11座高層B室,實用面積990方呎,望山景,以套3房連工人房間隔,以1,260萬元易手,實用呎價12,727元,屬山景同類單位新高價。

●東涌昇薈本月暫錄11宗成交,平均實用呎價10,983元。其中10座中層F室,實用面積434方呎,1房間隔,享泳池及山景,成交價533萬元,實用呎價12,281元。買家為首置人士,因工作需要經常離港,所以決定遷入東涌。

●馬鞍山曉峯灣畔4座高層G室,實用面積474方呎,2房間隔,叫價588萬元,日前以576萬元易手,實用呎價12,152元。

●元朗尚悅6座低層E室,實用面積357方呎,2房設計,原開價418萬元,減13萬元或3%,以405萬元獲承接,實用呎價11,345元,比同類型單位市價略低。

●馬鞍山海栢花園3座中層G室,實用面積412方呎,2房間隔,開價650萬元,以625萬元易手,實用呎價15,170元。
屯門時代廣場又破頂

邊份係公司幫佢報果份?

直接踩上稅局問啦...唔好嫌麻煩...陣間按揭搞唔到中大獲....你朋友應該係公司幫佢幫完...入息唔夠連表都冇寄出黎俾佢

係...去到詢問處同佢講補拎稅單...佢就會指示你去1樓...跟住攞張飛等見職員...同佢講你做緊按揭...想攞呢啲資料...佢就會叫你出示身分證再幫你睇下有咩文件俾到你

如果可以即時拎到
咁應該冇咁怕
佢問我拎先去搞

贈巴打一句,有準備好過冇準備

我搞按揭果時情況差唔多,又係上年張稅單反映唔到加左人工,我連promotion letter 都send埋去銀行

我覺得搞按揭呢樣野,係你自己要去俾足夠證明文件去證明你供得起層樓,而且到佢追你交文件你先補,到時又浪費兩三日,你就又要驚多兩三日
公司有個大陸閪同事賣左大陸層樓準備追價買四小龍放租
呢d時候買樓投資真係睇路
屯門時代廣場又破頂

唔知有無機會見到置樂都過萬既一日
咁到時香港真係癲左

如果可以即時拎到
咁應該冇咁怕
佢問我拎先去搞

我搞按揭果時情況差唔多,又係上年張稅單反映唔到加左人工,我連promotion letter 都send埋去銀行

我覺得搞按揭呢樣野,係你自己要去俾足夠證明文件去證明你供得起層樓,而且到佢追你交文件你先補,到時又浪費兩三日,你就又要驚多兩三日

感謝大大無私分享

我仲SEND埋信用卡月結單去 證明我係準時還錢既人

雖然唔知有冇用...不過都係果句...有準備好過冇準備...
見到樓價日日破頂升到癲晒都係萬五 六蚊呎
就開始懷疑自己萬九入啟德係咪有d on9
見到樓價日日破頂升到癲晒都係萬五 六蚊呎
就開始懷疑自己萬九入啟德係咪有d on9

睇你USER NAME就知有品味
屯門時代廣場又破頂

V巴有無d 蝕讓/新低既新聞望下
屯門時代廣場又破頂

V巴有無d 蝕讓/新低既新聞望下

依家要揾蝕讓, +X哥都講埋呢1、2年睇唔到樓價會跌(今年+X哥6個盤開賣
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

總之名下冇物業,4球樓下9按借盡360萬

4球9按 我睇按保果面要另外俾多十幾個

巴打話按保可以分期供,過咗罰息期玩財技轉按化埋條數

利申: 冇用過9按

八按首期都仲夠俾 原本諗住借盡佢抵玩啲 又要計下條數

可唔可以講多啲轉按財技 追番啲post搵唔到, 上網睇兩年轉按賺rebate之外仲有咩著數

頭幾個post追到而家 鍾意個盤由3m尾睇到4m幾都未入到
無露台一房真係大過新樓好多

其實我睇唔明呢幅個間隔係點

第二張係三房嚟,左上係主人房,右面一乂個長方形2房嚟,全部要自己間房

感謝巴打 即係主人房連埋個套廁

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

3房通常俾綠表家有長者核心家庭類別揀晒,聽聞嚟緊今次會有少量配額留俾其它類別揀

今次3房係梅窩,可能去到家庭組別仲有得揀
長者一定食哂2014果36個貨尾先 (現貨點都好過期貨),之後多數人都會入彩興兩房先
因為梅窩係真‧牛屎區,同天水圍唔同,相信今次排好後都有得去揀梅窩

如果可以即時拎到
咁應該冇咁怕
佢問我拎先去搞

感謝大大無私分享

基本上你有咩就準備d咩,一次過隊曬比銀行,佢會幫你睇有無漏,預多好過預少。我個陣apply 中銀,渣打同citi。3間都交一樣既資料,淨係得渣打打黎問我卡數既野,話我每個月都有條一樣既卡數扣
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

總之名下冇物業,4球樓下9按借盡360萬

4球9按 我睇按保果面要另外俾多十幾個

巴打話按保可以分期供,過咗罰息期玩財技轉按化埋條數

利申: 冇用過9按

八按首期都仲夠俾 原本諗住借盡佢抵玩啲 又要計下條數

可唔可以講多啲轉按財技 追番啲post搵唔到, 上網睇兩年轉按賺rebate之外仲有咩著數

頭幾個post追到而家 鍾意個盤由3m尾睇到4m幾都未入到

銀行搶客,利息越嚟越低,過咗罰息期計計律師轉按條數有得圍咪轉去仲多著數嘅,又賺多次回增,都係等其他巴打講吓

第二張係三房嚟,左上係主人房,右面一乂個長方形2房嚟,全部要自己間房

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

3房通常俾綠表家有長者核心家庭類別揀晒,聽聞嚟緊今次會有少量配額留俾其它類別揀

長者一定食哂2014果36個貨尾先 (現貨點都好過期貨),之後多數人都會入彩興兩房先
因為梅窩係真‧牛屎區,同天水圍唔同,相信今次排好後都有得去揀梅窩

牛屎區都分真假? 梅窩3號風球一掛有理由早走,冇人敢攔你

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

梅窩坐船去中環半個鐘,坐巴士去東涌都一個鐘,真係與世隔絕,行個圈就行哂成個區,睇醫生都要擇日擇時辰
西北屯門元朗天水圍可以互補,梅窩

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

識人住開長洲話對梅窩有興趣

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

毒L真係唔錯,收工返到屋企買個漢堡包上網,住市區都冇分別,夏天買個望遠鏡𥄫沙灘啲女唔知幾爽

有機會的話我都想買居屋

不過仲難抽過新樓

係咪因為長洲太多人要避一避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞