[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

前年老婆除左名(佢同兄姊同名 )再買而家自住呢間都做到9按
之前聽人講5年內有過物業,按保會無左拆扣
但我地照做到9按加有按保折扣

唔知係咪老婆佢地之前聯名買樓唔洗做按保呢?

咁就放心

都喺嗰句Case by case
做咗預批先呀嘛巴打

呢d case打個電話去hkmc問下好d

hkmc話女朋友唔俾做擔保 係咪玩完

咁調番轉 你做擔保呢?

佢回覆話直系親屬先得
同埋女朋友係sales 非固定
我就固定
呢個情況最多8成

聯名買應該ok?
最後最後問多次
我半年前賣左樓
而家冇物業
係咪做到9成
最多冇按保優惠

岩唔岩?
今晚落訂啦

前年老婆除左名(佢同兄姊同名 )再買而家自住呢間都做到9按
之前聽人講5年內有過物業,按保會無左拆扣
但我地照做到9按加有按保折扣

唔知係咪老婆佢地之前聯名買樓唔洗做按保呢?

咁就放心

做咗預批先呀嘛巴打

咁調番轉 你做擔保呢?

佢回覆話直系親屬先得
我就固定
呢個情況最多8成

法律上你同女友唔係親屬關係
正常

銀行d資料全部寫未婚妻
我上年係SCB同HSBC一樣咁申請都批
Sales非固定一定要俾足兩年定唔知三年糧單同稅單
正常銀行果邊會計足但上到HKMC有機會打折
打左去hkmc問半年前賣左樓 而家買 可否做9成
佢回覆申請時冇物業就得 仲要申請人係固定受薪人士

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
咁我同媽就固定 女朋友sales黎
如果想做9成 女朋友入息就只計底薪 (好撚低,但都過到壓測)
想計晒就只可8成

佢再補充係擔保人只可直屬 女朋友唔可以
gg

經紀 銀行之前又話得得得
淨係擔保人都奶左野

sell屎都信

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
如果想做9成 女朋友入息就只計底薪 (好撚低,但都過到壓測)
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

可能真係9成唔得
我做8成上按保女朋友做擔保一樣批

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

可能真係9成唔得

9 成係嚴好多
巴打不如諗下即刻去註冊左先

做咗預批先呀嘛巴打

咁調番轉 你做擔保呢?

佢回覆話直系親屬先得
我就固定
呢個情況最多8成

法律上你同女友唔係親屬關係
正常

銀行d資料全部寫未婚妻
我上年係SCB同HSBC一樣咁申請都批
Sales非固定一定要俾足兩年定唔知三年糧單同稅單
正常銀行果邊會計足但上到HKMC有機會打折

你係女朋友做擔保? 有冇上按保?

同你一樣,我自己做借,女朋友同我阿媽做擔保
我6球樓借8成480萬,係SCB搞按揭
不過3個都固定薪金,有2個係公墓員,唔知關唔關事

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

可能真係9成唔得

8成同9成唔係一樣要經hkmc?

一係直接報夫妻關係囉
可以唔註冊架麻 (鳩估)
再唔得咪聯名囉
我同當時仲係女友都係咁買

過兩年仲想換樓, 諗諗下無按保折扣幾L唔抵

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

咁點解唔做聯名?

今時今日,可以唔聯名就梗係唔聯名
第時借款人入息夠頂就可以即甩擔保
擔保人個名就可以用黎買第二間屋

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

咁點解唔做聯名?

有得揀就緊係咁揀
但而家佢冇得揀嘛

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

咁點解唔做聯名?

有錢case就可以咁諗,但佢個case就唔係,啱啱好夠錢買
真係又破頂!新港城呎價撲1.6萬史上最貴
新盤銷情帶動,馬鞍山二手呎價再升,區內指標新港城呎價直撲16,000元破頂。市場消息稱,屋苑M座極高層7室,實用面積338方呎,2房間隔,以540萬元成交,創2房戶成交金額新高,實用呎價15,976元,呎價創屋苑歷來新高。

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

咁點解唔做聯名?

佢case正正就係topic要的"睇餸食飯"嘛

其實聯名同擔保上到去條數都係一樣咁計
擔保唔計sales既commission,轉聯名都一樣唔會計
女朋友唔俾擔保呢樣野,寫未婚妻就得

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

咁點解唔做聯名?

擔保唔計sales既commission,轉聯名都一樣唔會計

問下可唔可以寫信證明買樓為結婚居所之用

利申 未結婚前買 老爺奶奶做擔保
銀行叫我地各自寫信證明 如果我唔供 佢地會供樓
同埋寫埋會一齊住就最有說服力

我係業主加按揭人
女朋友同媽係擔保
想計晒就只可8成

gg

淨係擔保人都奶左野

咁點解唔做聯名?

問下可唔可以寫信證明買樓為結婚居所之用

利申 未結婚前買 老爺奶奶做擔保
銀行叫我地各自寫信證明 如果我唔供 佢地會供樓
同埋寫埋會一齊住就最有說服力

同時入多幾間銀行,睇下有無邊間鬆手過到骨啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞