[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我最近都搞緊按揭都冇稅單,去左稅務大樓補拎,即刻就有,巴打唔好諗用其他文件代替啦,到時你又會擔心用左第啲文件代替會唔會影響批核結果

只要有報稅,你有交過錢或者退稅都可以拎返「稅單」,冇交過稅既,會有張叫「稅務資料」

我之前打去稅局問過,佢話從來無交過稅既人係唔會有稅單/相關資料
如果你係以前交過,先會有

咁多巴打稅都未交過就買樓?

有報稅就有資料,唔係有冇交過稅
我最近都搞緊按揭都冇稅單,去左稅務大樓補拎,即刻就有,巴打唔好諗用其他文件代替啦,到時你又會擔心用左第啲文件代替會唔會影響批核結果

只要有報稅,你有交過錢或者退稅都可以拎返「稅單」,冇交過稅既,會有張叫「稅務資料」

我之前打去稅局問過,佢話從來無交過稅既人係唔會有稅單/相關資料

女朋友有報稅但唔洗交,拎到份叫稅務資料既文件

佢話應該只有一份野, 可以證明你唔駛報稅?
我問佢有冇一份會寫住我報左幾錢收入
佢話無

唔通俾人水?

佢話應該只有一份野, 可以證明你唔駛報稅?
我問佢有冇一份會寫住我報左幾錢收入
佢話無

唔通俾人水?

係唔駛交稅先岩
正常公司係會為員工報稅,稅局寄得單俾你通常都要交稅,收到報稅表後再攞返公司為你報果張表既收入,再睇下你自己有無乜野係可以扣減,例如MPF和認可慈善捐款等等
正常公司係會為員工報稅,稅局寄得單俾你通常都要交稅,收到報稅表後再攞返公司為你報果張表既收入,再睇下你自己有無乜野係可以扣減,例如MPF和認可慈善捐款等等

正常公司係會為員工報稅,稅局寄得單俾你通常都要交稅,收到報稅表後再把公司為你報個數填返入稅局寄俾你既表,再睇下你自己有無乜野係可以扣減,例如MPF和認可慈善捐款等等
我想請問個問題:

如果400萬樓, 9成按, 借埋按保約 15萬。 即係借 375 萬
咁CASH REBATE係按
1. 360萬*1.5%
2. 375萬 *1.5%
3. 240萬*1.5% (以銀行本身借的60%計)

係邊個數啊? 我打聽返就係 3. 想問問有冇巴打試過?

正常公司係會為員工報稅,稅局寄得單俾你通常都要交稅,收到報稅表後再把公司為你報個數填返入稅局寄俾你既表,再睇下你自己有無乜野係可以扣減,例如MPF和認可慈善捐款等等

啱啱再check過,年薪未達12萬既僱員唔洗報
我想請問個問題:

如果400萬樓, 9成按, 借埋按保約 15萬。 即係借 375 萬

公司個張報稅都得,我個時做按揭比公司個張佢地都接受

但開價平過新地,嘉里.... 一分錢一分貨

其後,李嘉誠首度在眾人、鏡頭面前哽咽,聲音沙咳重申:「我愛香港,希望再見到本地一直引以為傲的香港……」李嘉誠說畢有點眼紅、眼鏡起霧,哽咽斷續稱「今日香港……GDP……得返2%」,又指自己自40年代已到香港,認同自己是香港人,香港以往有活力,但今日只見大家顧住「炒樓、賺多啲、樓起高啲」,已經無理想。他其後否認自己喊,「只係有少少傷風,少少感冒」。

x哥講到眼濕濕又話香港人得返炒樓、賺多啲、樓起高啲, 我又覺得佢仆街左D 明明佢係其中一個始作俑者, 賺多啲, 佢直頭係賺到盡, 而家講到個社會變成咁完全唔關佢事咁, 全香港最無資格講呢句係佢

上市公司必須盡賺,對股東有交待,如果佢個人公司可以係咁做,喺香港富豪嚟講,佢算係捐得多錢

佢可以唔上市 冇人迫佢
做咩幫會合理化佢賺到盡
唔係話唔比賺 但良心小小 唔好咁閪 d樓

做生意唔可以咁帶私人情緒,尤其上市公司,蝕嘅時候又邊個可憐呢? 追求最高回報無任何唔妥,唔係合理化,本來就合理,今日你賣層樓比我,我叫你唔好賺盡,平市價10%得唔得?

誠哥既合理係商人角度既合理

做生意要燈油火臘,出糧比伙記,有得賺就要好天收埋落雨柴,當生意唔好就要靠以前谷種維持唔使炒人住,做生意/買賣目的為賺錢,冇話商人角度,你講緊幫助市民嘅角色係港共,做生意冇責任幫助市民,任何人都係利益最大化,正如你返工要出糧,打個9折出糧你一樣唔制,隔離公司出兩倍人工聽日就行咗過去

資本主義社會底下,商人講錢,打工都講錢,其實好合理

公司個張報稅都得,我個時做按揭比公司個張佢地都接受

我係唔想用報稅個人工去做按揭,我上個稅務年度得27k
今年九月加到32k,先用糧單搞
我想請問個問題:

3.

12萬 點買樓

其後,李嘉誠首度在眾人、鏡頭面前哽咽,聲音沙咳重申:「我愛香港,希望再見到本地一直引以為傲的香港……」李嘉誠說畢有點眼紅、眼鏡起霧,哽咽斷續稱「今日香港……GDP……得返2%」,又指自己自40年代已到香港,認同自己是香港人,香港以往有活力,但今日只見大家顧住「炒樓、賺多啲、樓起高啲」,已經無理想。他其後否認自己喊,「只係有少少傷風,少少感冒」。

x哥講到眼濕濕又話香港人得返炒樓、賺多啲、樓起高啲, 我又覺得佢仆街左D 明明佢係其中一個始作俑者, 賺多啲, 佢直頭係賺到盡, 而家講到個社會變成咁完全唔關佢事咁, 全香港最無資格講呢句係佢

上市公司必須盡賺,對股東有交待,如果佢個人公司可以係咁做,喺香港富豪嚟講,佢算係捐得多錢

佢可以唔上市 冇人迫佢
做咩幫會合理化佢賺到盡

做生意唔可以咁帶私人情緒,尤其上市公司,蝕嘅時候又邊個可憐呢? 追求最高回報無任何唔妥,唔係合理化,本來就合理,今日你賣層樓比我,我叫你唔好賺盡,平市價10%得唔得?

做生意要燈油火臘,出糧比伙記,有得賺就要好天收埋落雨柴,當生意唔好就要靠以前谷種維持唔使炒人住,做生意/買賣目的為賺錢,冇話商人角度,你講緊幫助市民嘅角色係港共,做生意冇責任幫助市民,任何人都係利益最大化,正如你返工要出糧,打個9折出糧你一樣唔制,隔離公司出兩倍人工聽日就行咗過去

有無登記稅務易果個?
如果有可以上去download 翻之前果d稅單

佢就係冇啊唉
稅單係咪必須品黎?

我冇稅單,有收入證明就ok,主要睇你咩職業
自僱就乜都要有

我就打份工乜都有
女朋友都係打份工 就係爭稅單
大家都有收入證明

你有固定入自3個月以上就ok
如果你有佣金或獎金佢會要你兩年稅單

大獲啦 佢係sales黎

樓主你要加埋你女朋友先過到壓力測試 同你地預到好盡 要計埋佣金先夠

btw你女友點出糧架 有冇銀行紀錄
H+1.35
1.4 rebate

借幾多,邊間?

Hsbc 三百幾

今個星期收到嘅offer
基本上都係H+1.3
1.5 rebate
花𣄃銀行話可以做到1.6 rebate
H+1.2x就仲未有

Loan size係3.9M

覺得自己好蠢
連租約
300萬
有無方法做到9按
連租約
300萬
有無方法做到9按

同業主傾交吉賣 傾唔掂搵第二間aa再試
傾唔掂唔洗諗
連租約買一定要俾50%首期

12萬 點買樓

買牛屎區
住港島真係香港人最大希望
連租約
300萬
有無方法做到9按

同業主傾交吉賣 傾唔掂搵第二間aa再試
傾唔掂唔洗諗
連租約買一定要俾50%首期

業主角度會唔會驚我玩嘢

踢走租客之後我又縮沙?

佢都差唔多夠鐘,講嘅嘢冇必要太多假話,尤其對樓市睇法,就唔信關焯照、湯文亮呢啲磚家叻得過佢

一向都信+X哥多過D 樓市磚家

但佢d樓 閪開

佢可以唔上市 冇人迫佢
做咩幫會合理化佢賺到盡

+x哥講既野的確無錯 收入支出許可就可以上車

依家發展商我已經覺得算有良心

起碼第一二輪同二手樓差唔多價

係香港人購買力真係太強

PS 股東大會可唔可以問多D業績
係未只要果刻冇物業
都可以做九成控

就算我本身有
之後賣左?

求指教

總之名下冇物業,4球樓下9按借盡360萬

應該要係5年內冇物業先符合, 巴打你可以再check check

要首次置業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞