[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
點解我見到d公屋租客話分戶去抽新居屋,然後間公屋留番俾自己個仔

公屋可以世襲㗎係,呢啲咪識玩囉

咁佢用咩資格去抽新居屋? 綠表定白表?
點解我見到d公屋租客話分戶去抽新居屋,然後間公屋留番俾自己個仔

而家仲有世襲呢支歌仔咩

應該白表啩?

而家仲有世襲呢支歌仔咩

可以嘅,如果戶主過世留返比成員,估仲有其他方式,例如講父子不和分戶,去老人院之類,精神病呀嗰啲

而家仲有世襲呢支歌仔咩

可以嘅,如果戶主過世留返比成員,估仲有其他方式,例如講父子不和分戶,去老人院之類,精神病呀嗰啲

仲有離婚都得,其中一個會去住中途屋再上樓
大家由齊資料比銀行到銀行批左要幾耐

我兩星期內收到OFFER
渣打係我俾大訂之前已經出到OFFER

巴打你洗唔洗經mc 申請
依家諗緊去邊買傢俬諗到好頭痛....

諗住係實惠家匠到訂組合床....睇完啲評語嚇到尿都標.....又話尺寸唔岩又剩...

屋企細...我想雙人床然後上面有個櫃做衣櫃果款....

有冇巴打有介紹...除左第一頁果幾間....

而家仲有世襲呢支歌仔咩

仲有離婚都得,其中一個會去住中途屋再上樓

如果間公屋有2個核心家庭,可以申請分戶入表抽2間居屋

而家仲有世襲呢支歌仔咩

講就講無,但睇實際情況,我舊屋果邊有一家父母走咗,得返個仔,房署俾佢繼續住

而家仲有世襲呢支歌仔咩

講就講無,但睇實際情況,我舊屋果邊有一家父母走咗,得返個仔,房署俾佢繼續住

一向係咁,除非佢個仔去房署除名
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

利申: 牛屎區

恭喜
真係好多牛屎區巴打
就黎多到可以搞牛屎區業主聚會

青衣業主可唔可以Join
好在二月中入左市,前日上個單位度野準備去睇傢私,個AA同我講高四層同單位貴左成五十萬

利申: 牛屎區

恭喜
真係好多牛屎區巴打
就黎多到可以搞牛屎區業主聚會

青衣業主可唔可以Join

可以,因為維港以北都係牛屎區

而家仲有世襲呢支歌仔咩

一向係咁,除非佢個仔去房署除名

講起都覺得佢慘,佢媽媽好早死,爸爸早幾年死,好彩叫長大成人自己搵到食

諗住係實惠家匠到訂組合床....睇完啲評語嚇到尿都標.....又話尺寸唔岩又剩...

我上2星期返左深圳睇裝修野, 巴打你可以上去田貝問下果到D 訂造櫃
大家由齊資料比銀行到銀行批左要幾耐

我兩星期內收到OFFER
渣打係我俾大訂之前已經出到OFFER

巴打你洗唔洗經mc 申請

唔駛

我上2星期返左深圳睇裝修野, 巴打你可以上去田貝問下果到D 訂造櫃

冇固鄉證

冇打算上大陸睇

有冇LOCAL介紹

睇岩左間翡翠藤器,但係網上面SHOW出黎啲色又唔太鐘意.......唔知佢有冇第啲色
我大半年前將唯一物業出售
而家冇持有任何物業
可做9成?

O岩O岩先有人講左要5年

姐係我而家買冇得做9成

應該係:
你申請既時候冇樓=合資格
5年內有過物業但申請時冇樓= 合資格, 不過唔會有按保折扣

利申: 網上爬文, 未經證實
我大半年前將唯一物業出售
而家冇持有任何物業
可做9成?

O岩O岩先有人講左要5年

姐係我而家買冇得做9成

用第二個名買囉
樓價UPDATES:新盤客回流 將軍澳二手增
03月23日(四) 12:29

將軍澳新盤熱賣,不少向隅客回流二手市場,同區二手成交活躍,都會駅2房戶,放盤僅1周,業主反價2萬港元,以682萬元售出。南豐廣場2房戶放盤不足24小時,買家無睇樓下還價10萬元,以590萬元連租約承接

九龍區

●將軍澳都會駅3座中層A室,實用面積492方呎,2房間隔,業主放盤僅7日,原開價680萬元後反價2萬元,加幅不足1%,買家無睇樓以682萬元交吉成交,實用呎價13,862元。

●將軍澳南豐廣場3座高層E室,實用面積457方呎,2房間隔,業主原開價600萬元,放盤不足24小時,無睇樓下還價10萬元或1.7%,以590萬元連租約易手。實用呎價12,910元。

●將軍澳中心8座低層D室,實用面積384方呎,2房間隔,放盤僅5天,開價640萬元,降價40萬元,以600萬元易手,實用呎價15,625元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●沙田河畔花園A座中層4室,實用面積242方呎,1房間隔,開價390萬元,以385萬元沽出,實用呎價15,909元。

●馬鞍山翠擁華庭15座中層B室,實用面積765方呎,3房連套房間隔,月初叫價820萬元,減至795.8萬元易手,實用呎價10,010元。

●粉嶺逸峯3座中層F室,實用面積326方呎,開放式間隔,業主開價11,500元,議價後以11,000元獲承租,實用呎租33.7元。
河畔花園242尺肯出385萬買,如果我就唔會,行去鐵路站10分鐘以上,上過去呢隻單位細得好緊要,如係首置買呢啲嘅主要就個9按
有冇有經驗手足可以TG我
我真係好困擾 關於落訂,按揭同風險問題
身邊完全冇朋友幫到我

https://t.me/wkkwwkk

你係度講出黎會好d

冇固鄉證

冇打算上大陸睇

有冇LOCAL介紹

睇岩左間翡翠藤器,但係網上面SHOW出黎啲色又唔太鐘意.......唔知佢有冇第啲色

搵裝修師傳搞,可以既就自己學用sketchup畫出黎俾師傅幫你上去造

實惠我訂做左三件傢俬
地台床,衣櫃,地櫃

最後地台床,地櫃收貨
衣櫃唔ok 做唔到要求(圖畫得好清楚)
之後投訴(區議員+消委會)先攪得掂,重做等多左兩個月

唔在乎攪幾耐的話,大公司唯一好係投訴會處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞