[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
柯屎標屎 出左offer
首年:定息1.7
知後:H+1.3, P-3.1
保費6折, 但回得1%

伸利:loan size 3.6M

等緊其他, 大多差唔多 , 阿爺 同獅子都做6折,1.5%,H+1.3c

大家點睇? 柯屎標屎靠唔靠得過?

邊間係柯屎標屎

用英文讀出來

ICBC

Ocbc 永亨

點估到

綠色信封就係冇啊佢 上年佢冇去報 所以冇收到評稅
不過佢有上年公司比佢果張A4紙

直接踩上稅局問啦...唔好嫌麻煩...陣間按揭搞唔到中大獲....你朋友應該係公司幫佢幫完...入息唔夠連表都冇寄出黎俾佢

想當年我朋友初初新入職果年都係咁

直接上去會即時拎到資料?

係...去到詢問處同佢講補拎稅單...佢就會指示你去1樓...跟住攞張飛等見職員...同佢講你做緊按揭...想攞呢啲資料...佢就會叫你出示身分證再幫你睇下有咩文件俾到你

如果可以即時拎到
咁應該冇咁怕
佢問我拎先去搞

贈巴打一句,有準備好過冇準備

我搞按揭果時情況差唔多,又係上年張稅單反映唔到加左人工,我連promotion letter 都send埋去銀行

我覺得搞按揭呢樣野,係你自己要去俾足夠證明文件去證明你供得起層樓,而且到佢追你交文件你先補,到時又浪費兩三日,你就又要驚多兩三日

感謝大大無私分享

基本上你有咩就準備d咩,一次過隊曬比銀行,佢會幫你睇有無漏,預多好過預少。我個陣apply 中銀,渣打同citi。3間都交一樣既資料,淨係得渣打打黎問我卡數既野,話我每個月都有條一樣既卡數扣

岩岩搞完按揭 簽左柯華
citi同中銀既哥哥仔都跟得幾足既 至於身痕就懶懶閒 其實好睇銀行職員幫唔幫手 如果佢跟得緊 會好快話你知仲爭咩料

如果巴打真係擔心按揭搞得耐 成交期最好預鬆少少 比自己有個走棧 怕麻煩唔想自己填form同搵銀行可以用中介公司 佢唔會收你任何費用 記得叫佢幫你填form

另外唔好完全信哂中介比你既銀行 自己都要walk in搵一間 總之就係千其唔好怕麻煩
同個銀行職員講清楚自己既情況 等佢知道點幫你搞
銀行職員其實仲心急過你 由其依家間間個offer 都好接近 佢哋都想爭到個客

agent 一定要用, 自己都一定要walk in, 咁先有bargaining power 去R多D野, 明知agent 一定有收銀行佣, 你自己walk in 或者用agent 都會有個cash rebate, 要R多D野, 策略一定係R個agent 係佢舊佣到分D 豬肉比你

我用呢個方法R左千幾蚊回贈
保費6折, 但回得1%

等緊其他, 大多差唔多 , 阿爺 同獅子都做6折,1.5%,H+1.3c

邊間係柯屎標屎

用英文讀出來

ICBC

Ocbc 永亨

永享而家係港資定國資?
繼續支持唔係國資銀行開account

好似係新加坡華僑
保費6折, 但回得1%

邊間係柯屎標屎

用英文讀出來

ICBC

Ocbc 永亨

永享而家係港資定國資?

新加坡資
保費6折, 但回得1%

邊間係柯屎標屎

用英文讀出來

ICBC

Ocbc 永亨

永享而家係港資定國資?

睇你個名就估你用 馬拉松 / 獅子
保費6折, 但回得1%

如果係咁點解唔用大貓同呀爺?

永亨得個首年定息1.7吸引,但其實H+1.3 都係1.8-2.0(加0.25息) 到 , 但大行做到1.5%
按保係咪hkmc最煩?

耐d 問多d
按保係咪hkmc最煩?

某銀行
如果用hkmc, 會offer 多d 保費折扣 , 比用qbe/aig

直接上去會即時拎到資料?

係...去到詢問處同佢講補拎稅單...佢就會指示你去1樓...跟住攞張飛等見職員...同佢講你做緊按揭...想攞呢啲資料...佢就會叫你出示身分證再幫你睇下有咩文件俾到你

如果可以即時拎到
咁應該冇咁怕
佢問我拎先去搞

贈巴打一句,有準備好過冇準備

我搞按揭果時情況差唔多,又係上年張稅單反映唔到加左人工,我連promotion letter 都send埋去銀行

我覺得搞按揭呢樣野,係你自己要去俾足夠證明文件去證明你供得起層樓,而且到佢追你交文件你先補,到時又浪費兩三日,你就又要驚多兩三日

感謝大大無私分享

基本上你有咩就準備d咩,一次過隊曬比銀行,佢會幫你睇有無漏,預多好過預少。我個陣apply 中銀,渣打同citi。3間都交一樣既資料,淨係得渣打打黎問我卡數既野,話我每個月都有條一樣既卡數扣

岩岩搞完按揭 簽左柯華
citi同中銀既哥哥仔都跟得幾足既 至於身痕就懶懶閒 其實好睇銀行職員幫唔幫手 如果佢跟得緊 會好快話你知仲爭咩料

如果巴打真係擔心按揭搞得耐 成交期最好預鬆少少 比自己有個走棧 怕麻煩唔想自己填form同搵銀行可以用中介公司 佢唔會收你任何費用 記得叫佢幫你填form

另外唔好完全信哂中介比你既銀行 自己都要walk in搵一間 總之就係千其唔好怕麻煩
同個銀行職員講清楚自己既情況 等佢知道點幫你搞
銀行職員其實仲心急過你 由其依家間間個offer 都好接近 佢哋都想爭到個客

巴打最尾簽邊間?
介唔介意share 咩offer 同loan size

㨂左花其參
同你一樣
按保係咪hkmc最煩?

耐d 問多d

我用中銀經mc我又唔覺, 反而渣打紅qbe好撚柒煩, 又慢, 又話唔夠income又剩 但實情係夠數有突
大家個地產aa 有無叫你如果搵左按揭agent. 簽張referral 有2千回?

我朋友上網搵到間叫星星代理 可以回多d

其實果張referral 係咪即係賣資料?
保費6折, 但回得1%

如果係咁點解唔用大貓同呀爺?

永亨得個首年定息1.7吸引,但其實H+1.3 都係1.8-2.0(加0.25息) 到 , 但大行做到1.5%

my offer from flower bank
H+1.3, P-3.1
rebate 1.55%
loan size 4.3m
按保係咪hkmc最煩?

耐d 問多d

我用中銀經mc我又唔覺, 反而渣打紅qbe好撚柒煩, 又慢, 又話唔夠income又剩 但實情係夠數有突

我果陣反而SCB最快批
按保係咪hkmc最煩?

耐d 問多d

我果陣反而SCB最快批

我case 渣打最慢 又唔多覆
大家由齊資料比銀行到銀行批左要幾耐
大家由齊資料比銀行到銀行批左要幾耐

我兩星期內收到OFFER
渣打係我俾大訂之前已經出到OFFER
點解我見到d公屋租客話分戶去抽新居屋,然後間公屋留番俾自己個仔
點解我見到d公屋租客話分戶去抽新居屋,然後間公屋留番俾自己個仔

公屋可以世襲㗎係,呢啲咪識玩囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞