[睇餸食飯]低調置業討論區(16)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
各位巴打點睇寶林慧安園
河畔花園242尺肯出385萬買,如果我就唔會,行去鐵路站10分鐘以上,上過去呢隻單位細得好緊要,如係首置買呢啲嘅主要就個9按

我都係咁話,這個價錢不如去對面的穩禾范,起碼都有411尺實尺以上,行落來都係10分鐘到火車站,不過上去要搭車!
各位巴打點睇寶林慧安園

N年前有朋友住過,好似唔近地鐵站
依家諗緊去邊買傢俬諗到好頭痛....

諗住係實惠家匠到訂組合床....睇完啲評語嚇到尿都標.....又話尺寸唔岩又剩...

屋企細...我想雙人床然後上面有個櫃做衣櫃果款....

有冇巴打有介紹...除左第一頁果幾間....

我上2星期返左深圳睇裝修野, 巴打你可以上去田貝問下果到D 訂造櫃

冇固鄉證

冇打算上大陸睇

有冇LOCAL介紹

睇岩左間翡翠藤器,但係網上面SHOW出黎啲色又唔太鐘意.......唔知佢有冇第啲色

紅蘋果
各位巴打點睇寶林慧安園

睇埋怡心園,反正都差唔多路程
其實都唔係真係話好遠,10分鐘內就入到新都城商場
河畔花園242尺肯出385萬買,如果我就唔會,行去鐵路站10分鐘以上,上過去呢隻單位細得好緊要,如係首置買呢啲嘅主要就個9按

我都係咁話,這個價錢不如去對面的穩禾范,起碼都有411尺實尺以上,行落來都係10分鐘到火車站,不過上去要搭車!

穗禾苑...

就得要買有電梯到既層數...

穗禾苑...

穗禾苑我都有留意過,佢有個2房則好撚正,但唔平電梯
各位巴打點睇寶林慧安園

過20年樓齡,怕唔怕大維修會圍標
依家諗緊去邊買傢俬諗到好頭痛....

諗住係實惠家匠到訂組合床....睇完啲評語嚇到尿都標.....又話尺寸唔岩又剩...

屋企細...我想雙人床然後上面有個櫃做衣櫃果款....

有冇巴打有介紹...除左第一頁果幾間....

我上2星期返左深圳睇裝修野, 巴打你可以上去田貝問下果到D 訂造櫃

冇固鄉證

冇打算上大陸睇

有冇LOCAL介紹

睇岩左間翡翠藤器,但係網上面SHOW出黎啲色又唔太鐘意.......唔知佢有冇第啲色

紅蘋果

紅蘋果好似冇得訂造

穗禾苑...

穗禾苑電梯設計真係好經典

穗禾苑每層12伙大致上分為4組,每組本來有3伙,呈風車狀分佈電梯走廊4端,部份單位需要上落半層甚至1層樓梯出入,形成有電梯直達的樓層,單位特別矜貴。
各位巴打點睇寶林慧安園

過20年樓齡,怕唔怕大維修會圍標

全港大部份樓都過20年,無得驚

穗禾苑...

穗禾苑每層12伙大致上分為4組,每組本來有3伙,呈風車狀分佈電梯走廊4端,部份單位需要上落半層甚至1層樓梯出入,形成有電梯直達的樓層,單位特別矜貴。

當年拎設計獎架,話可以促進鄰里關係
Hsbc offer
保費6折 h+1.3%

但我有選擇困難証

Cash 回贈1%

如果入返落個loan size 就有 1.5%

點揀好呀 巴打
各位巴打點睇寶林慧安園

無睇過入面,淨係知行去地鐵站大約5分鐘。
各位巴打點睇寶林慧安園

商場好多小食
各位巴打點睇寶林慧安園

商場好多小食

仲有幾間西醫,中醫,跌打,速剪,同埋有間多寶集運自提點
Hsbc offer
保費6折 h+1.3%

但我有選擇困難証

Cash 回贈1%

點揀好呀 巴打

想問多少少,假設借3.6m,樓價4m

1. 1% 即係銀行回1% cash rebate , loan amt = 3.6m , 比完大細訂,應該無尾數比銀行,收樓收1%

2. 1.5% 入落loan size. 我聽agent 講係成交日前自己比住4mx60%x1.5%=36k.... Loan size 變相 3.6m-36k = 3,564,000....成交日果日會比翻36k 你, 但呢36k 係會比cash 去M/L acct 定再扣個loan size = 3,564,000 - 36k?

有錯請抖正
Hsbc offer
保費6折 h+1.3%

但我有選擇困難証

Cash 回贈1%

點揀好呀 巴打

1. 1% 即係銀行回1% cash rebate , loan amt = 3.6m , 比完大細訂,應該無尾數比銀行,收樓收1%

2. 1.5% 入落loan size. 我聽agent 講係成交日前自己比住4mx60%x1.5%=36k.... Loan size 變相 3.6m-36k = 3,564,000....成交日果日會比翻36k 你, 但呢36k 係會比cash 去M/L acct 定再扣個loan size = 3,564,000 - 36k?

有錯請抖正

所有rebate 都係計銀行60% loan size做base,MC/QBE 果D 唔計
Hsbc offer
保費6折 h+1.3%

但我有選擇困難証

Cash 回贈1%

點揀好呀 巴打

有錯請抖正

所有rebate 都係計銀行60% loan size做base,MC/QBE 果D 唔計

無錯! 但佢扣個 loan size 1.5% 即係點?
Hsbc offer
保費6折 h+1.3%

但我有選擇困難証

Cash 回贈1%

點揀好呀 巴打

有錯請抖正

無錯! 但佢扣個 loan size 1.5% 即係點?

咪即係你問佢借果條數扣番呢1.5%
樓價UPDATES:滙景花園3房減20萬
03月23日(四) 14:38

滙景花園
樓市焦點落入新盤,部分二手業主減價吸客,堅尼地城IMPERIAL KENNEDY單位減價70萬港元,以820萬元售出,減幅約8%。另藍田滙景花園3房單位,減價20萬元後,以810萬元易手

港島區

●堅尼地城IMPERIAL KENNEDY錄本月首宗成交,項目中層C室,實用面積388方呎,1房間隔,放盤約1個月,減價70萬元,以820萬元易手,減幅約8%,實用呎價21,134元。

●南區大潭浪琴園1座高層B室,實用面積1,077方呎,2房1套間隔,原每月叫租48,000元,減租3,000元,以約45,000元租出,減幅逾6%,實用呎租41.8元。

●北角賽西湖大廈13座低層B室,實用面積1,105方呎,3房間隔,以2,080萬元售出,實用呎價18,824元。單位1989年至今升值1,887萬元,升幅約9.8倍。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●藍田滙景花園5座低層E室,實用面積614方呎,3房間隔,原開價830萬元,減價20萬元,以810萬元易手,減幅約2%,實用呎價13,192元。

●將軍澳都會駅3座中層A室,實用面積492方呎,2房間隔,業主放盤僅7日,原開價680萬元後反價2萬元,加幅不足1%,買家無睇樓以682萬元交吉成交,實用呎價13,862元。

●將軍澳南豐廣場3座高層E室,實用面積457方呎,2房間隔,業主原開價600萬元,放盤不足24小時,無睇樓下還價10萬元或1.7%,以590萬元連租約易手。實用呎價12,910元。

●將軍澳中心8座低層D室,實用面積384方呎,2房間隔,放盤僅5天,開價640萬元,降價40萬元,以600萬元易手,實用呎價15,625元。

─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ── ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●元朗溱柏1座高層F室,實用面積523方呎,原開價548萬元,微減3萬元或0.5%,以545萬元易手,實用呎價10,421元。

●馬鞍山雅濤居錄本月成交終於破蛋,屋苑2座中層F室,實用面積482方呎,2房間隔,以600萬元連租約易手,實用呎價12,448元。

●沙田河畔花園A座中層4室,實用面積242方呎,1房間隔,開價390萬元,以385萬元沽出,實用呎價15,909元。

●馬鞍山翠擁華庭15座中層B室,實用面積765方呎,3房連套房間隔,月初叫價820萬元,減至795.8萬元易手。

●粉嶺逸峯3座中層F室,實用面積326方呎,開放式間隔,業主開價11,500元,議價後以11,000元獲承租,實用呎租33.7元。

穗禾苑...

當年拎設計獎架,話可以促進鄰里關係

以家D人個個關埋門,邊有鄰里!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞