賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
請問 Blac ic Berlin kio yamato
你會點排

女裝
想問咩叫VA,
VA 低會點?

Visual Acuity 簡單來說即係眼睛分辨遠嘢嘅能力,好似相機嘅像素咁,一般會用份數(即係6/6或者20/20), 或者小數(即係1.0果d)
一般檢測方法係用Snellen Letters, 即係上下左右,不同大小嘅「E」字,而標準距離係20呎或者6米,一般理論相信係喺個距離之下眼睛嘅放鬆度等於睇緊無限遠嘅嘢。
一般來講標準視力大概係1.0。不過呢樣嘢其實同身高一樣,無咩合格唔合格嘅。
低VA(一般來講雙眼VA低過0.7)如果係鏡片度數問題嘅話好簡單,做返啱個度數就得啦,即係相機out focus, 較返個focus就得啦
不過有d人天生VA較高(即係相機咁有像素同影像處理器之分,iphone 影相都靚過罪大,但明明罪大相機像素高d),有d人則天生VA差d,亦有d因為眼疾(例如白內障,角膜損傷甚至視網膜問題)而VA變差,所以VA下降都係眼疾嘅警號之一
斜視加散光 hoya鏡會唔會好貴

有幾斜視?醫生叫您配prism的話一定貴

唔記得 但以前配果陣 眼鏡鋪會話我用唔到平鏡片

其實如果度數複雜,即係又近視又散光仲有prism的話,搵視光師配穩陣好多,出面好多舖家唔識處理prism,以為您對鏡片PD不對......
有冇邊間可以拎鏡配框

其實絕大多數店家都有,係睇吓個sales想唔想做您生意

因為我早一個月前配左副眼鏡
後來覺得個鏡太大
想配返副細少少
咁點想先令佢我生意
要我買啲貴框?

唔關事,因為來片入架麻煩得多,又要就焦點,又要就形狀,仲要工場師傅人手執,執衰咗實比客嘈,一般來講開喺屋村嘅chain會比較願意接,因為成日有人爛眼鏡要來片入架。
rayban既普通眼鏡框就mic, 咁太陽眼鏡又係咪?

同埋我係外國見西班牙既authorised rayban seller賣太陽眼鏡係當地rayban官網既七折。
有無機會係溝貨賣?

RB3025就應該仲係made in Italy...不過同博士倫年代美國貨比梗係差天共地
Rayban太陽鏡一句到尾,難分真與假....
有行家表示假嘢d料同手工仲靚過真嘅
斜視加散光 hoya鏡會唔會好貴

有幾斜視?醫生叫您配prism的話一定貴

唔記得 但以前配果陣 眼鏡鋪會話我用唔到平鏡片

其實如果度數複雜,即係又近視又散光仲有prism的話,搵視光師配穩陣好多,出面好多舖家唔識處理prism,以為您對鏡片PD不對......

約咗專科醫生驗 未夠鐘啫
咁啱見到想問下 如果驗完拎個度數去配 對鏡大概係咩價位
無研究開
膚淺咁問下
有無咩眼鏡舖/牌子好推介
都唔明點解d人成日都話眼鏡食水深

當你一副眼鏡一蚊成本十蚊賣出去

一件衫又係一蚊成本兩蚊賣出去

你打開個衣櫃 數下d衫 再數下自己幾多副眼鏡

到底係邊樣賺到你錢多d

Ps:眼鏡sales 打手
1000 度近視,
想問下0.7幾 嘅片大概係幾錢?
再厚一級又幾錢?

1.74平極都要千幾銀,平多一級1.67就最平7-8百應該多數地方都買得到

1.74 千幾ok 喎
有冇contact?
無知一問, 廣州眼鏡城係咪同hk眼鏡舖一樣, 有埋驗眼服務架

無咖,您當係批發市場做埋零售咁囉,同埋大陸驗眼真係近視驗到遠視都夠膽死,洗幾嚿喺香港polyvision驗個度數同埋眼睛健康檢查,就全球邊度配鏡都無難度啦
藍光眼鏡其實有冇用?
本身冇近視係咪唔好帶咁多?

我答咗另一位巴打,詳情可以爬吓文,如果眼易累怕光,藍光鏡幫到手嘅,放心,唔會戴到有近視有散光。就算有都唔關對鏡片事,係用眼過度嘅問題
無知一問, 廣州眼鏡城係咪同hk眼鏡舖一樣, 有埋驗眼服務架

我700幾度近視, 返大陸配係咪平好多?

有機會,因唔知您配d乜
如果我有副太陽眼鏡框, 一般連鎖店有冇得做鏡片? 邊到有"來框做片"既服務?
你果間做唔做? 想做有近視既太陽鏡片同普通近視鏡片
SORRY FOR 1999

有,各大眼鏡店都有咁嘅服務,不過來架配片,隻架爛咗就閣下自理了.....
我果間當然都有做,不過唔好搵我了,我唔係賣廣告的
我男友每隻眼都過千度

應該配玻璃定膠好?

點用?如果好動嘅一定係纖維片,貴d都係咁話
近視得五十幾度,如果想配蔡司鏡片,最平大約幾錢到?thanks

Zeiss clarity 1.56 非球面官方建議零售價$880,有無得平就睇巴打您啦
想問問tonysame算唔算係物有所值

只可以講千金難買心頭好,比女讚咪物有所值囉係咪
近視得五十幾度,如果想配蔡司鏡片,最平大約幾錢到?thanks

Zeiss clarity 1.56 非球面官方建議零售價$880,有無得平就睇巴打您啦

Thanks,想再問下zeiss呢啲比較平既鏡片係邊到製? 同埋其實用hoya分別係咪都不大
私舖係咪會用淘寶貨當真貨賣?

呢d鬼嘢唔敢話無人做,不過注意聲譽嘅店家都唔會咁做,同埋如果擔心嘅,不如直接買無牌子果d
眼鏡舖通常建議帶眼鏡 唔帶con
係咪真係對隻眼好d?
鏡框有冇話應該幾耐換副?
我以前細個都係去開眼鏡88換嗰d一個價錢就包鏡包框 到我依家大個 可以afford到二千零蚊既框 我覺得個quality好好多 例如我依家戴緊副prada 我戴咗三年都覺得好實淨 你覺得純粹係心理作用定真係個quality係好d? 如果追求實用 我應該買咩牌子/係邊d鋪頭買眼鏡會好d?

我700幾度近視, 返大陸配係咪平好多?

其實深圳都唔算好貴,如果做唔到即有既話,廣州走兩次,得不償失。(當然你可以叫佢寄嚟香港)

1.56 鏡片,近視4-5百+1百散光,再漸進,連框,深圳配UNDER 5百人仔。

驗眼真係睇彩數

學樓主講,去理工驗拎數據去配,配番兩副,實賺得番。

再加全視線都係六百-七百,齋鏡片。
望近野好難focus 係唔係遠視? 但係有時又睇到

同埋去普通眼鏡店到驗過眼話無事 係咪真係可靠 聽人講有d深進d既驗眼 要比錢
請問 Blac ic Berlin kio yamato
你會點排

女裝

我本身無接觸過blac同kio yamato,不過幫您google咗一下,Blac男裝多,Kio yamato 似係針對歐美女性嘅日本鏡架,間廠本身教係福井呢個手造架聖地,而IC,近年都少造針對女性嘅眼鏡,所以我會咁排,只作參考:
kio yamato(有鼻托果d,膠框怕太貼面)
IC! Berlin (深度數不建議)
BLAC (太男裝,同碳纖料本身有自己嘅問題)

絲打唔考慮吓Masunaga?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞