賣咗十年眼鏡,您問我答

1001 回覆
81 Like 5 Dislike
4百度近視戴眼鏡
點先可以隻眼唔好折射到好細

[sales]雙非球面鏡片[/sales]
較貼d副眼鏡已經會有改善
無追PO
鏡片花左幾條痕有無得救

打磨會改變鏡片彎度,改咗彎度即係會改咗度數,即係報廢
換左新眼鏡睇野有小小似玩緊VR 好浮

先處理位置焦點
唔得就要改光
1.鼻樑唔高 係咪要買有托好d?
2.防霧係咪真係有用?

次次買開2,3舊水帶算
百零度近視

1. 係,有托好好多
2. 要喺森林打仗嘅會有用,如果唔係基本納米鍍膜同勤洗眼鏡,鏡片已經唔會太多霧
全視線係咪真係有用? 定防UV已足夠?

影相帶全視線(變深黑)..有時影到over曬

巴打要對色,全視線同藍光鏡都不用考慮
係咪間間驗眼都一樣, 無話準唔準之類?
巴打解答得好專業

再問:
1. Prism係咪就咁痴上去? 有無聽過配prism要加-0.25D可以睇清d?
2. 香港眼鏡舖係咪有機可以即刻cut鏡片, progressive 個d係咪多數要send出去?
3. 知唔知有無美國眼鏡舖去大陸入貨(鏡/框)?

1. 有兩種,Prism 唔深通常用ground-in,呢種唔使貼,如果深/compensate for visual field loss 嘅話就要貼fresnel prism。無聽過亦唔會咁做

2. 有啲舊式舖嘅有機會有得即車,前題係度數唔騎呢

3. Fashion brand 除非寫明邊度做,如果唔係通常都mic架啦
點鏡片帶完隻眼唔會咁細?
明明細眼好大 帶完眼鏡好細
1.鼻樑唔高 係咪要買有托好d?
2.防霧係咪真係有用?

次次買開2,3舊水帶算
百零度近視

1. 係,有托好好多
2. 要喺森林打仗嘅會有用,如果唔係基本納米鍍膜同勤洗眼鏡,鏡片已經唔會太多霧

鼻樑高嘅用托係咪會好怪
點解我由五百度近視之後,就成日撞一撞副眼鏡睇野就路舒服,之後較極都唔岩,後腦好似扯住咁?

最近都遇到呢個問題,新配眼鏡成日較極都唔岩,後腦好似扯住咁,想問係因為深近視(依家700度)定呢排瘋狂ot所以自己對眼調節唔到?

巴打搵眼鏡店較咗位置先,唔得就要睇多次度數
睇左廿幾頁post 都未見有人問
想知巴打點睇鹿皮眼鏡布

我自己都有一塊,老實講,我都分唔出喺效果上同microfibre有咩分別,不過拎來拋光又好似爽D
戴口罩時眼鏡起霧係咪關鏡片質素事

唔係(呢個情況除咗optifog之外咩鏡都會有霧)
巴打可以試吓呢個方法
戴咗口罩先戴眼鏡,眼鏡在口罩上
有無咩眼鏡啱西裝斯文look推介下
係咪間間驗眼都一樣, 無話準唔準之類?

係咪個個醫生都一樣?
無話準唔準,有好多Factors 影響到,問題係你搵果位眼科視光師點樣幫你minimize errors
最後,搵返受過專業系統訓練嘅一級視光師會穩陣啲
認真問 巴打我1100度近視
去左間眼鏡舖話我度數只能配年con
但我想配2星期/月con

另外我係咪都做到激光?

點解one day acuvue 近視去到-1200度喎
自己都試過有客-1200度近視-200散光,one day配 -900近視/-175散光(當年嘅最深度數),效果都OK
當然con合戴與否需要眼科視光師作專業判斷
成日話眼鏡食水深,你地買眼鏡好似買衫褲鞋襪咁買我保證最少跌一半價

眼鏡屬於耐用品,而且價格亦包含了售後服務如眼鏡調較及細小零件維修
買左副眼鏡 帶帶下唔鍾意個框型
係咪冇得用同一副鏡片轉另一個框型
有冇得話磨對鏡磨到岩為止

有,不過要對焦點,好煩
想問下巴打點睇genic eyewear
行街見過佢d款 幾ok
新手咩都唔識 辛苦巴打

Emily 定價可以咁平
因為佢屋企人做眼鏡廠
所以佢個d質素直頭超班

我拎佢牌子既眼鏡去配個時 個師傅話啲料好靚! 真板材
(不過我個款設計位本來有少少問題啲螺絲成日鬆)

忍唔住
真板材好出奇咖咩?
不過d料絕對對得住個價
日本邊度買眼鏡好?

平嘅有Jins/zoff呢類
貴嘅有999.9, 金子眼鏡店/白山眼鏡店/OBJ
追到一半放棄左,希望冇人問過
我想知網上有d舖d con(普通one day嗰種)平連鎖店(ex數字舖)成半咁濟,堅唔堅?會唔會有假?係平好但又怕為左舊幾兩舊帶到盲
感謝

大牌con無乜價,您去眼鏡店配con個費用係包埋視光師驗眼的
巴打點睇Hoya 塊防霧眼鏡布
Lunor 有咩model 夠闊?
頭大,試極都唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞